Her ses Israels missilforsvarssystem, Iron Dome i aktion nedskyde raket over den israelske by Ashkelon, 7. august 2022. (Foto: Flash90)

NATO-land vil købe Iron Dome

Går salget igennem bliver Rumænien første europæisk NATO-land med Israels missilforsvarssystem, Iron Dome.

Romænien er meget interesseret i at få fingrene i Israels missilforsvarssystem Iron Dome, skriver Ha’aretz.

Hvis salget går igennem vil de blive første europæisk NATO-land som køber Iron Dome.

Siden Iron Dome blev taget i brug i 2011 har det reddet mange israelske menneskeliv med omkring 96% succes-nedskydning af raketangreb fra Gaza. Under seneste Gaza-konflikt i august hvor den næststørste terrorgruppe i Gaza, iransk-støttet Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) i løbet af 3 dage angreb israelske byer med over 1.100 raketter, holdt Iron Dome sit snit på 96% succes-nedskydninger af raketterne. Det er ikke uden grund indbyggerne i Syd-Israel kalder Iron Dome for deres skytsengel.

Læs hvorfor hvert eneste raketangreb efterlader psykiske ar hos israelske indbyggere

Hvert Iron Dome-batteri koster omkring 1,09 milliarder kroner, hver anti-raket missil som skydes afsted for at nedskyde indkommende raketangreb, koster over 360.000 kroner stykket.

Selvom Iron Dome er meget effektiv i brug, er missilforsvarssystemet ikke blevet solgt til ret mange lande. Lande som Singapore, Canada, Sydkorea, Indien, Finland, Slovakiet og Tjekkiet har købt systemets radarkomponent.

Iron Dome blev udtænkt i samarbejde mellem Israels forsvarsministerium og israelske forsvarsentreprenører og blev udviklet i samarbejde med USA. Dvs. at salg af systemet skal godkendes af begge lande.

Romæniens forsvarsminister Vasile Dincu besøgte Israel for nylig. Han ville ikke svare på konkrete spørgsmål om Iron Dome, men sagde at Romænien er meget interesseret i at øge sikkerhedssamarbejdet med Israel: – Vi ønsker at styrker vores militær- og sikkerhedssamarbejde med Israel på mange områder, udtaler Rumæniens forsvarsminister.

Rumæniens forsvarsminister tilføjer at landets militærindustri er gammel, hvorfor de ønsker at bringe israelsk teknologi og kundskab ind i billedet. Israel har de seneste årtier solgt våben til Romænien for mere end 7 milliarder kroner.

Aftalerne har også ført til at dele af produktionen er flyttet til Rumænien. Der er belvet bygget 4 fabrikker Fire fabrikker med 800 ansatte. Fabrikkerne producerer blandt andet drone-dele og andet elektronisk udstyr.

Rumæniens forsvarsminister, der tilhører det socialdemokratiske parti har udtalt at hans land også ønsker at underskrive samarbejdsaftale med Israel som vil give Iandenes forsvar adgang til at gennemfører fælles forsvarsøvelser.

Den israelske virksomhed Ibit har tidligere opgraderet Romæniens russisk-produceret MiG-29. Rumænien ønsker dog at investere i mere vestlig teknologi og vil stoppe brug af MiG-29

Med USA’s godkendelse købte Rumænien for nylig 17 F-16 jagerfly fra Portugal og 32 fra Norge. Israel ønskede også at sælge nogle af sine F-16 til Romænien, men intet tyder på at det vil blive til noget , da Rumænien ønsker at sikre sig de topmoderne og avancerede F-35 jagerfly.

Romænien har grænser til Ukraine og Sortehavet. Krigen i Ukraine har fået Rumænien til at opgradere og styrke deres militær.

Ifølge cypriotiske medier er ikke Nato-land Cypern også interesseret i at købe Iron Dome.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp