Her testes opgraderet og forbedret version af Iron Dome, januar 2020. (Foto. Israels forsvarsministerium)

Cypern vil købe Iron Dome

Israel og Cypern har de seneste måneder uddybet deres forsvarssamarbejde, inkl. køb af beskyttelsesudstyr og fælles militærøvelser.

MIFF har skrevet mange artikler om at Israels missilforsvarssystem, Iron Dome har reddet mange liv under raketangreb fra Gaza ind i israelske byer. Iron Dome formår at nedskyde tæt på 100% af raketterne inden de rammer israelske byer.

Israel og Cypern har igennem flere år samarbejdet militært og nu har Cypern besluttet at købe Iron Dome til deres nationalgarde efter godkendelse fra deres forsvarsministerium, meddeler den cypriotiske udgave af dagbladet Kathimerini, skriver Jerusalem Post.

Ifølge det cypriotiske dagblad blev aftalen underskrevet af israelske og cypriotiske embedsmænd. Israels forsvarsministerium ønsker ikke at udtale sig om aftalen.

Cyperns nationalgarde er angiveligt ivrig efter at få Iron Dome-systemet i sit militære arsenal, fordi missilforsvarssystemet har en rækkevidde som kan dække de områder Cypern har behov for. Ifølge dagbladet Kathimerini, menes missilforvarssystemet at være ideelt både som luftforsvarssystem og mod truslen fra tyrkiske droner. I dagbladet beskrives Iron Dome som det bedste system der findes, målt på systemets effektivitet mod raketangreb fra Gaza.

Primo marts 2022, besøgte Cyperns leder af deres nationalgarde Lt.-Gen. Demokritos Zervakis IDFs stabschef Lt.-Gen. Aviv Kohavi i Israel. Under besøget så Zervakis den libanesiske grænse og besøgte et Iron Dome-batteri.

Juni 2022 underskrev Cypern en aftale med Israel om køb af personlige værnemidler til Cyperns militær. Udstyret omfatter personlige værnemidler og taktisk beskyttelsesudstyr udviklet af Source og Marom Dolphin.

“Forsvarssamarbejdet mellem Cypern og Israel fortsætter med at vokse og udvides. Vi er stolte over at vores samarbejde forenes med vores fremragende bilaterale relationer og afspejler hvordan nabolande bør arbejde for at fremme fred og stabilitet.”

“Republikken Cypern og staten Israel fastholder identiske synspunkter og holdninger til sikkerheden i det østlige Middelhav baseret på international lov. Forholdet mellem vores to lande rækker ud over fælles interesser, og vi vil arbejde for yderligere at styrke, udvide og uddybe vores forsvarssamarbejde. Vi er glade for at have etableret et langsigtet, strategisk partnerskab med staten Israel i forsvaret. Det er gensidigt fordelagtigt samarbejde, der fremmer regional stabilitet, sikkerhed og velstand, sagde forsvarsminister Charalambos Petrides.

I maj gennemførte IDF en fælles øvelse med cypriotiske nationalgardestyrker, der simulerede krig mod Hizbollah inde på fjendens territorium, som en del af den månedlange “Chariots of Fire”-øvelse.

Gantz takkede Cypern for at være vært for IDF og deltage i øvelserne og udtalte, at det “illustrerer styrken af ​​den strategiske alliance” mellem Israel og Cypern.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp