Kong Mohammed af Marokko vil normalisere forholdet til Israel. (Foto: UN/Flickr)

Fjerde arabiske land normaliserer på kort tid forbindelserne med Israel

Marokko bliver det fjerde arabiske land som i løbet af blot tre måneder normaliserer forholdet til Israel. Det bekendtgjorde USAs præsident Donald Trump torsdag 10. december. Samtidig anerkender USA marokkansk suverænitet over Vest-Sahara.

Kong Mohammed af Marokko har også bekræftet at det nordafrikanske land etablerer fulde diplomatiske forbindelser med Israel. Der vil blive etableret ambassader i de to lande og direkte flyruter mellem landene.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu hylder den marokkanske kong og hans historiske beslutning om fred. Netanyahu tror på det vil blive en varm fred mellem Israel og Marokko og siger at aftalen åbner op for mange nye muligheder.

Abrahamaftalerne indgået mellem Israel, Emiraterne og Bahrain har allerede givet mange nye muligheder for landene. Læs MIFFs artikler om Abrahamaftalerne HER. Læs også MIFFs artikler om normalisering af forholdet mellem Israel og Sudan HER.

En officiel ceremoni for at markere aftalen mellem Israel og Marokko forventes afholdt i USA før Trump forlader Det hvide hus.

Siden september har Emiraterne, Bahrain og Sudan normaliseret deres forhold med Israel efter mægling af Trump-administrationen. Dermed har fire arabiske lande normaliseret forholdet til Israel i løbet af blot tre måneder – det er historisk og meget opsigtsvækkende med tanke på, at der hidtil kun var to arabiske lande med et normaliseret forhold til Israel – Jordan i 1994 og Egypten i 1979.

Fredsaftalerne mellem Israel og arabiske lande medførte at både Trump – læs mere HER og Netanyahu blev nomineret til Nobels fredspris – læs mere HER for deres rolle i aftalerne.

Marokko havde tidligere en af verdens største jødiske befolkninger, i dag har omkring en halv million jøder i Israel rødder i Marokko. Det anslås at omkring 50.000 israelere rejser til Marokko hvert år, blandt andet for at lære om det jødiske samfund og opsøge deres familiehistorie. Med normaliseringsaftalen og direkte flyruter, ventes det at langt flere israelere vil besøge landet. Læs MIFFs artikler om jødernes flugt fra arabiske lande HER. Læs om MIFFs indsats for at gøre opmærksom på jødernes rødder i arabiske lande HER.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp