15. september 2020 underskrev Israels premierminister Benjamin Netanyahu normaliseringsaftaler (Abrahamaftalerne) med Emiraternes udenrigsminister Abdullah bin Zayed Al Nahyan, og Bahrains udenrigsminister Khalid bin Ahmed Al Khalifa. Donald Trump underskrev på vegne af USA som støttespiller af aftalerne. (Foto: Twitter)

Netanyahu nomineret til Nobels fredspris

Nomineret sammen med Emiraternes kronprins af tidligere fredsvinder.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu og Emiraternes kronpris Mohammed Bin Zayed er nomineret til Nobels fredspris. De to er blevet nomineret af Lord William David Trimble for den historiske fredsaftale (Abrahamaftalerne – læs mere HER) mellem Israel og Emiraterne, skriver avisen Jerusalem Post.

Lord Trimble modtog Nobels fredspris i 1998 for sit arbejde med at løse konflikten i Nord-Irland. Nu mener han at Netanyahu og Bin Zayed bør hædres. Der er tyngde bag nomineringen når den kommer fra en tidligere vinder.

USAs præsident Donald Trump, som fik mæglet Abrahamaftalerne på plads, blev nomineret til Nobel fredsprisen af den tidligere norske FrP-politikere Christian Tybring Gjedde – læs mere HER.

Abrahamaftalerne mellem Israel og Emiraterne, som blev ratificeret i oktober, er den tredje fredsaftale mellem Israel og et arabisk land. Siden har Israel også indgået lignende aftlaler med kongedømmet Bahrain.

Hvis Netanyahu vil blive tildelt Nobel fredsprisen, vil han blive den fjerde israeler som modtager fredsprisen siden den blev uddelt første gang i 1901. Menachem Begin fik fredsprisen for fredsaftalen med Egypten, Yitzhak Rabin og Shimon Peres fik Nobel fredsprisen i 1994 i forbindelse med Oslo-aftalerne.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp