Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Abrahamaftalerne og de glemte mizrahi-flygtninge

Etter at Israel ble opprettet, ble hundretusenvis av jøder jaget ut av den arabiske verden. Bildet viser jødiske flyktninger fra Jemen i 1949.
Efter Israels oprettelse, blev knap 1 million jøder jaget ud af de arabiske lande. Billedet viser jødiske flygtninge fra Yemen i 1949.
- Fredsaftalerne er første skridt mod fred mellem Israel og dets arabiske naboer - nøglen til at opretholde fred vil være at uddanne araberne om de 850.000 jødiske flygtningne som måtte flygte fra arabiske lande, skriver Karmel Melamed.

Efter Abrahamaftalerne blev underskrevet mellem Israel, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater (læs MIFF’s artikler om Abraham-aftalerne her) diskuterede amerikanske jødiske ledere fra fremtrædende organisationer som Conference of Presidents of Major Jewish Organizations, the American Jewish Committee og the World Jewish Congress, hvordan de i løbet af de seneste 25 år bag kulisserne, havde tilskyndet Golf-landene til at søge fredelige forbindelser med Israel, skriver Karmel Melamed som er prisvindende og internationalt anerkendt journalist i avisen Israel Hayom.

Melamed mener at de jødiske organisationer nu bør bruge muligheden efter indgåelse af “varm fred” mellem Israel, Bahrain og Emiraterne til at lancere en uddannelseskampagne i de arabisksproget medier om de 850.000 jødiske flygtninge, der blev tvunget til flygte eller udvist fra arabiske lande i det 20. århundrede. Læs MIFF’s artikler om jødiske flygtninge fra arabiske lande og den første mindedag afholdt i Danmark her.

Ifølge Melamed vil formidling i arabiske medier om de jødiske flygtninges skæbne i arabiske lande ikke blot styrke freden mellem Israel og Golfstaterne, det vil også understrege Israels mellemøstlige rødder, uddanne og oplyse de arabiske befolkninger om jødernes skæbne efter Israels oprettelse som en moderne stat i 1948. Melamed mener desuden det vil være kunne styrke de jøder som i dag lever i diasporaen og dermed også sikre, at den nye fred styrkes i årene fremover.

Ifølge Melamed har lederne af de ashkenazi-jødiske menigheder i USA, i mere end 70 år undladt at uddanne jøder i historien om de 850.000 jødiske flygtninge fra arabiske lande og Iran som måtte flygte eller tvunget til at forlade deres hjemland i løbet af det sidste århundrede. Mizrahi-jøder kom i fængsel, blev tortureret, henrettet, udsat for pogromer, tvunget i eksil og fik konfiskeret alt hvad de ejede efter 1948. Ifølge Melamed er spørgsmålet om mizrahi-flygtninge heller ikke blevet rejst i amerikansk eller international debat i forhold til konflikten i Mellemøsten. Læs mere om ashkenazi-jøder her på norsk.

Israel har ligeledes, ifølge Melamed igennem årtier ikke rejst debatten om mizrahi-flygtninge, selvom omkring 70 procent af den jødiske befolkning i Israel har mizrahi-rødder – læs MIFF’s artikel om det her. Melamed mener desuden det igennem årtier har ført til at palæstinenserne og mange arabiske ledere kunne sprede en falsk fortælling om, at jøderne i Israel er “fremmede kolonialister fra Europa”, der ikke har rødder i Mellemøsten.

Ifølge Melamed er jødernes skæbne i arabiske lande og Iran først ved at blive kendt i verden nu. Derfor har den arabiske verden sammen med resten af verden kun hørt den palæstinensiske side af historien om hvad der skete under Israels Uafhængighedskrig i 1948. Læs eksempelvis MIFF’s artikel om historisk synagoge i Alexandria som for nylig blev restaureret for flere mio. euro, engang var der en rig jødisk kultur i Egypten, i dag er der kun otte jøder tilbage i landet!

Melamed mener det er afgørende at den korrekte historiske kontekst af hvad der skete med de jødiske-flygtninge og palæstinenserne bliver kendt i den arabiske verden – først herefter vil man, ifølge Melamed kunne oplyse mange moderate araber og få dem til at forstå det jødiske perspektiv. Melamed mener desuden det vil skabe empati for mizrahi-jødernes situation og styrke konceptet om, at Israel er det jødiske hjemland som er der for at blive.

Palæstinensernes falske fortælling om, at jøderne er “europæiske kolonialister”, der ikke har mellemøstlige rødder eller krav på Israel – læs også MIFF’s artikel om hvorfor Israels historie er jødisk, ikke palæstinensisk, vil efterhånden falde sammen i takt med, at jødernes historie bliver kendt, mener Melamed.

Arabernes empati vil med tiden få dem til at indse, at palæstinenserne ikke var de eneste ofre efter krigen i 1948, og at også jøderne har legitime krav, der skal tages med i betragtning ved en eventuel endelig fredsplan.

Mange af de arabiske lande i dag er stammesamfund, der deler fælles traditioner og kulturelle normer med hinanden. Når araberne lærer om de store jødiske befolkninger, der igennem århundreder levede i de arabiske og islamiske lande før de blev flygtninge, vil de føle et tættere bånd til de mizrahi-jøder, der i dag lever i Israel som deler deres sprog, kultur, madkultur, musik og kunst. Melamed mener at det fællesskab som araberne vil føle med mizrahi-israelere, vil styrke deres bånd til Israel på lang sigt og dermed også styrke freden mellem landene.

Melamed mener befolkningerne i arabiske lande bør lære om hvordan knap en million jødiske flygtninge fra de arabiske lande og Iran formåede at kæmpe sig igennem ubeskrivelige lidelser og fik bygget et meningsfyldt liv op for dem selv og deres familier. Ifølge Melamed vil den viden kunne hjælpe moderate arabere til at opmuntre og uddanne palæstinenserne, som efter 72 år bør opgive “flygtninge” mentaliteten, forlade deres flygtningelejre og opbygge et bedre liv for dem selv og deres børn. Arabernes argument vil være “se på jøderne, de var flygtninge fra de arabiske lande, men de bevægede sig ud over offerrollen og byggede et nyt liv op – det kan du også gøre!”

Ifølge Melamed ved de fleste i den arabiske verden ikke at jøder, der levede i arabiske lande igennem flere århundreder endte med at blive en succeshistorie – på trods af al den lidelse de måtte igennem og alle de liv der gik tabt. De fleste araber ved ikke at jøder og muslimer i mange af de arabiske lande levede side om side i relativ fred i forskellige perioder op igennem historien. Melamed mener, at når de arabiske befolkninger vil blive bekendt med at der ofte var sameksistens og tolerance mellem deres forfædre og jøderne, vil de måske også være mere villige til at acceptere jøderne i Israel som en af ​​deres fredelige naboer i regionen.

Fredsaftaler mellem Israel og de arabiske lande er ifølge Melamed, det første skridt på vejen mod varig fred mellem Israel og dets arabiske naboer. Opretholdelse af freden på længere sigt kræver, ifølge Melamed at de arabiske befolkninger lære om jødernes i historie i den arabiske verden. Derfor opfordrer Melamed de amerikanske ashkenazi-ledere som i længere tid har haft forhold til lederne i de arabiske lande, til at starte en uddannelseskampagne om mizrahi-jøder. Melamed opfordrer eksempelvis til at mizrahi-foredragsholdere fra Israel, USA og Europa holder foredrag i arabiske lande og deler deres historier. Melamed mener man derved kan opbygges fællesskaber og venskaber mellem jøder og arabere. Melamed mener også man bør give moderate arabere, der ønsker at hjælpe med at bringe palæstinenserne tilbage til forhandlingsbordet information om de jødiske flygtninge fra arabiske lande – flygtninge som nægtede at være ofre, men i stedet byggede en blomstrende ny stat op med deres egne hænder.

Selv i USA er der en organisation for jødiske flygtninge fra arabiske lande, “Jews Indigenous to the Middle East and North Africa” (JIMENA) – de har i to årtier samlet og delt hundredevis af historier om mizrahi-jøder. Den største pro-israelske organisation i USA – “Christians United For Israel” (CUFI) har lavet en dokumentarfilm om mizrahi-jøderne. Melemad mener de to organisationer kan hjælpe med at dele den vigtige fortælling om jødernes skæbne i den arabiske verden til araberne og dermed hjælpe med at bygge bro mellem landene og befolkningerne så varig fred kan skabes i Mellemøsten.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem