Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

«Nej, Israel er ikke et land af mægtige og privilegerede hvide europæere»

De fleste jøder i Israel er efterkommere af jødiske flygtninge fra Mellemøsten og Nordafrika. (Foto: Wikipedia)
Flertallet af jøderne i Israel har rødder i Mellemøsten, skriver Hen Mazzig.

Den israelske forfatter og aktivist, Hen Mazzig mener at stadig flere prøver at få den israelsk-palæstinensiske konflikt til at handle om etnicitet. Fortællingen bruges til det til at fremstå som om Israel blev oprettet som et tilflugtsted for undertrykte hvide jøder fra Europa, og at hvide europæere endte op med at undertrykke mørkhudede palæstinensere. Det får Mazzig til at reagere kraftigt.

«Som israeler, og søn af en irakisk-jødisk mor og nordafrikansk-jødisk far, er det smertefuldt at være vidne til en sådan fremstilling», skriver han i et indlæg i LA Times.

Mazzig skriver at hans ophav er Mizrahi jødedom, det vil sige jøder fra Mellemøsten og Nordafrika. Mizrahi-jøderne udgør i dag flertallet af jøder i Israel. Han mener deres historie forsvinder i den fejlagtige fortælling.

«Vores afstamming er fra Mellemøsten og Nordafrika. Kun ca 30 procent af israelske jøder er Ashkenazi-jøder (dvs. jøder med ophav fra Europa), eller efterkommere af europæiske jøder. Jeg er forbløffet over at mange medier og politikere verden over ignorerer eller undergraver de fakta og mizrahi-jødernes historie. Måske skyldes det at vores historie knuser en stereotyp om identiteten i mit land og mit folk», skriver Mazzig.

Israel, verdens eneste jødiske stat, blev ikke etableret for bare én type jøder.

«Den blev etableret for alle verdens jøder, uafhængigt af om de kommer fra Mellemøsten, Nordafrika, Etiopien, Asien eller Europa. Uanset hvor jøder rent fysisk er bosat, opretholder de en forbindelse til landet Israel, hvor jødernes historie startede og hvor den fortsat bliver skrevet den dag i dag».

Han mener at mange af dem som kalder Israel for «apartheid» har en tendens til at definere israelere som europæiske jøder alene. At de fleste jøder kommer fra Mellemøsten og Nordafrika passer ikke ind i deres fortælling.

«Jeg tror deres fejlagtige fremstillinger er en del af en strategisk kampange for at stemple Israel som en forlængelse af et priviligæret og mægtigt hvidt Europa, for dermed at kunne forsvare deres angreb på landet. Den tankegang er et signal om en farlig trend som fremstiller Israel som en kolonialistisk aggressor i stedet for et fristed for alle dem som er flygtet fra undertrykkelse. Det værste er at det fjerner historien om min familie, som kom til Israel fra Irak og Tunesien».

Gennem det meste af historien har mizrahi-jøderne ikkke haft suverænitet og ligestilling i den muslimske verden. I over tusind år blev de behandlet som andenrangsborgere – dhimmier – under muslimsk dominans i et arabiske land.

«I Irak, på trods af at vi var «lige borgere» på papiret, oplevede min familie gentagende forfølgelse. Det første organiserede angreb kom i 1941. Et nazi-inspireret oprør tog livet af hundrevis af jøder. De overlevende blev tvunget til at leve i frygt. Min oldefar blev fejlagtigt beskyldt for at være en zionistisk spion og blev henrettet i Bagdad i 1951. Min mors familie fik lov til at emigrere samme år, men bare med én kuffert», skriver Mazzig i sit indlæg.

Hen Mazzig har en irakisk-jødisk mor og en nordafrikansk-jødisk far. Han mener historien om mizrahi-jøderne bevidst bliver undergravet af dem som vil dæmonisere Israel. (Foto: Privat)

Alt i alt endte 850.000 jøder som flygtninge fra arabiske og muslimske lande. For de fleste af dem blev Israel redningen.

«En af jødedommens centrale temaer er en historie om national frigørelse i mødet med imperial magt. Israel er et sted hvor et urfolk har genvundet sit land og genoplivet sit sprog, til trods for at de er omringet af fjendtlige naboer og truet af radikaliserede arabiske nationalister som ikke kan tolerere nogen anden politisk enhed i regionen end deres egne. Jøder som blev udvist fra nationer i hele Mellemøsten, som ofrede alt de havde, har vært afgørende for at bygge og forsvare den jødiske stat siden begyndelsen».

Mazzig håber historien om mizrahi-jøderne vil komme bedre frem i framtiden.

«Der er ingen tvivl om at etableringen af Israel skabte et fristed for jøderne som overlevede holocaust og ekstrem undertrykkelse i Europa. Alligevel, kan vi ikke anerkende den historie på bekostning af mizrahi-jøderne, som i lighed med så mange andre, uafhængigt af hudfarve, delte drømmen om en jødisk stat længe før staten Israel blev etableret», slutter Mazzig i sit indlæg.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem