Historisk synagoge i Alexandria restaureret for flere mio euro

Efter jøderne måtte flygte fra Egypten i 1948 og frem forsvandt den jødiske menighed og synagogen forfaldt. I dag lever der otte jøder i landet.
Den smukke Eliyahu Hanavi synagoge fra det 14 århundrede i Alexandria er blevet restaureret for flere mio Euro. I dag lever der 8 jøder i Egypten. (Foto: Nermien Riad @NermienRiad)
«Alle har brug for at læse om Israel på miff.dk.» Hvis du er enig, har vi brug for dig som medlem af MIFF så skoleelever og andre kan få gratis adgang til israelske perspektiver på dansk. Kun en lille andel af vores internetbrugere er medlemmer. Klik her for at registrere dig nu (fra kr. 3,- per uge)

Efter gennemgribende restaurering af historisk synagoge i Alexandria blev den genåbnet ved officiel ceremoni – tre jøder deltog. Der er otte jøder tilbage i landet, skriver Jerusalem Post.

Som led i Egyptens program for at bevare den jødiske arv i landet er der blevet brugt flere mio euro på at restaurere Synagogen Eliyahu Hanavi [profeten Elijah] som blev opført i det 14. århundrede.

-Jeg er meget stolt af det mit land har gjort fordi det symboliserer sameksistens. I dag er der ingen forskel mellem muslimer, kristne og jøder, siger Magda Haroun, leder af ​​Cairos lille jødiske samfund.

Haroun har i årevis kæmpet for at bevare den jødiske arv og hun forventede ikke at den egyptiske regering ville bruge penge på at restaurere synagogen. I dag er der to synagoger tilbage i Alexandria.

Eliyahu Hanavi-synagogen blev opført i 1354. I 1798 invaderede Napoleon landet og synagogen blev ødelagt ved en brand. I 1850 blev synagogen restaureret igen. I 1940’erne levede der ca 40.000 jøder i Alexandria og der var tolv synagoger i byen. I alt levede der ca 80.000 jøder i Egypten.

I 1940’erne skete der en voldsom stigning i volden mod landets jøder. Staten gennemførte love der gjorde det svært at være jøde. Der blev eksempelvis indført restriktioner på hvor mange jøder der måtte være på arbejdspladserne og det blev svært at drive forretning som jøde. Efter de arabiske lande angreb Israel i 1948 under Uafhængighedskrigen blev flere tusinde egyptiske jøder interneret og mistænkt for at udgøre en femte kolonne mod Egypten. I løbet af de næste ti år forlod over 70.000 jøder Egypten. Jøderne havde været en del af samfundet i flere århundreder, skriver Dr. Shulamit Binah (tidligere israelsk ambassadørfrue i Danmark) i Kristeligt Dagblad.

I dag er der kun en håndfuld jøder tilbage i landets engang blomstrende jødiske samfund. De otte tilbageværende jøder er ældre – 67-årige Haroun er den yngste.

-Jeg bliver den sidste jødiske kvinde i Egypten som lukker og slukker synagogen, siger Haroun.

Yolande Mizrahi er over 80 år, hun deltog også ved genåbningen af synagogen som hun plejede at komme i som barn med sin far. I dag lever hendes familie i Frankrig, Italien og Israel.

-Jeg har rejst meget men er altid vendt tilbage – det er mit land og jeg hører til her. Hvorfor skulle jeg rejse? Jeg håber at min familie vil besøge landet og se synagogen, siger Mizrahi.

-De egyptiske myndigheder håber at synagogen vil blive en turistattraktion og dermed bakke op om al-Sisi’s påstand om at landet respekterer religiøse minoriteter og deres arv, siger Mizrahi.

-Hvis det ikke var for [præsident Abdel Fattah] al-Sisi ville synagogen ikke være blevet restaureret. Meget har ændret sig siden han overtog magten i landet, tilføjede Mizrahi til AFP.

I 2018 besluttede al-Sisi at bevarelse af tilbedelsessteder for jøder og koptiske kristne skulle prioriteres.

-Hvis jøderne vender tilbage til Egypten vil vi bygge synagoger til dem, udtaler præsident al-Sisi.

Med otte ældre jøder tilbage i landet er det risikofrit for al-Sisi at byde jøderne velkommen tilbage i landet – det er kun et spørgsmål om tid før der ikke er en eneste jøde tilbage. Ved at restaurere synagogen kan regeringen fremstå som værende tolerant mod minoriteter.

-Det er en anerkendelse af Egyptens jøder der er blevet forsømt i over tres år. Det er en anerkendelse af at vi altid har været her – vi har bidraget til det egyptiske samfund på lige fod med enhver anden egypter, siger Haroun.

Læs flere af MIFF’s artikler om jødernes historie- og flugt fra arabiske lande her.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Ingen indlæg at vise