Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

EU og Danmark har i årevis givet millioner til ulovlige PA-byggerier i Område C på Vestbredden

EU's flag. (Foto: Friedemann W.-W. flickr.com)
Danmark og flere EU-lande undersøger også hvordan de kan "afskrække" Israel fra indførelse af israelsk suverænitet over dele af Vestbredden.

EU, Danmark og de palæstinensiske myndigheder (PA) har netop underskrevet en aftale om at bygge 16 infrastrukturprojekter for palæstinenserne i Område C. EU har igen understreget sin modstand mod Israels plan om at indføre israelsk suverænitet i dele af Vestbredden, det skriver avisen Jerusalem Post.

EU og Danmark har i årevis ikke overholdt Oslo aftalerne
Område C er den del af Vestbredden, der er under israelsk kontrol jf. Oslo-aftalerne. Ifølge Oslo aftalerne skal enhver konstruktion og ethvert byggeri, der bygges til palæstinenserne godkendes af den israelske hær (IDF) som har kontrollen over området. Læs mere om Israels planer for Vestbredden her.

EU og Danmark giver millioner til ulovlige projekter i Område C
EU har de senere år finansieret mange illegale palæstinensiske projekter i Område C, der er blevet bygget uden IDF’s godkendelse. Denne konstruktion er en del af PA’s-plan fra 2012 om at skabe palæstinensisk sammenhæng i området, der er omgivet og isoleret af jødiske bosættelser. EU annoncerede sin støtte til planen i Land Development and Access to Basic Infrastructure in Area C – Læs hele aftalen her. Ifølge aftalen betaler EU 7,000,000 euro.

I den nye aftale mellem EU, Danmark og PA betaler EU 5.8 mio. euro for gennemførelse af 16 “sociale infrastrukturprojekter”, herunder skoler, veje, byggeri til forskellige formål, reservoirer og andet i 15 lokaliteter i Område C for mere end 24.000 palæstinensere.

Den seneste EU-byggeplan i Område C kommer efter gentagne advarsler fra EU mod Israel om ikke at udvide israelsk suverænitet over dele af Vestbredden som Trumps fredsplan ellers lægger op til. Læs også MIFFs artikler om demonstrationen mod Israel på “Palæstinas Plads” i København her.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu har gentagende gange ytret sin intention om at indføre israelsk suverænitet i løbet af sommeren – Netanyahu har ikke specificeret planen nærmere. Planen vil give Israel mulighed for at indføre suverænitet i 30% af Vestbredden, inklusiv alle israelske bosættelser og Jordandalen. Netanyahu og forsvarsminister Benny Gantz har drøftet muligheden for indførelse af israelsk lov over et mindre område.

I en erklæring om EU og Danmarks byggeplan i Område C sagde EU-repræsentant for Ramallah Sven Kuhn von Burgsdorff:

– EU betragter område C som en integreret del af de besatte palæstinensiske territorier… Vi vil ikke anerkende ændringer i grænserne før 1967 – det gælder også Jerusalem, bortset fra dem, der er aftalt af begge sider og vi anerkender ikke Israels suverænitet over de besatte områder siden 1967. Vi fastholder vores forpligtelse til en retfærdig og forhandlet to-statløsning som er den eneste måde hvorpå, der kan opnås fred, udvikling og sikkerhed.

EU og Danmark underskriver brev for at “afskrække” Israel
Von Burgsdorff udtalelse kommer blot en dag efter 11 europæiske udenrigsministre bad EU’s øverste repræsentant for udenrigsanliggender Josep Borrell om at udarbejde en liste over konkrete skridt EU kan tage mod Israel.

I brevet bad de om “klarhed over de juridiske og politiske konsekvenser af israelsk suverænitet… samt en liste over mulige handlinger som reaktion – inklusiv stop for alle aftaler mellem EU og Israel og Europa-Kommissionens respektive ansvarsopgaver.” Læs også: 53 folketingspolitikere truer Israel med konsekvenser – her er hvorfor de tager fejl.

”Tiden er knap… Vi er bekymrede over at vores mulighed for at kunne afskrække mod gennemførelse af annektering snart er forbi,” skrev udenrigsministrene og tilføjede at en liste med svar vil kunne ”bidrage til vores mulighed at afskrække mod gennemførelse af annekteringen.”

Udenrigsministrene fra Frankrig, Italien, Holland, Irland, Belgien, Luxembourg, Sverige, Danmark, Finland, Portugal og Malta underskrev brevet, rapporterede avisen Haaretz. Flere diplomater har bekræftet rapporten.

Corona- og den økonomiske krise fylder meget i USA og Israel
Trump-administrationen er interesseret i at fremme indførelse af israelsk suverænitet på Vestbredden i løbet i den kommende måned. Det amerikanske hold med præsident Trumps særlige rådgiver Jared Kushner i spidsen diskuterer fortsat detaljerne og kortene, ifølge Jerusalem Post.

Både Israel og USA koncentrerer sig i øjeblikket om indenrigspolitiske spørgsmål – Corona-krisen og den økonomiske krise. Det forventes at Kushner og hans hold er klar til at lande sagen på Trumps skrivebord inden for et par uger. Det er USA’s præsident som skal træffe den endelige beslutning.

Knesset-formand og medlem af fælles udvalget for USA og Israel Yariv Levin som skal afgøre hvor Israel vil indføre suverænitet, udtalte til radiokanalen Galei Tzahal at USA ikke er i stand til at give sagen den nødvendige opmærksomhed på nuværende tidspunkt.

Levins kontor har ikke bekræftet citatet, men ifølge kilder vil Israel ikke handle uden USA’s godkendelse.

Uenighed i Knesset
Knesset Land of Israels caucus opfordrede det ministerielle lovgivende udvalg til at stemme om at fremme den nødvendige lovgivning, der skal til for at implementere indførelse af israelsk suverænitet over de jødiske bosættelser på Vestbredden.

Med-formænd Bezalel Smotrich fra partiet Yamina og Haim Katz fra partiet Likud indgav mandag et lovforslag, der vil give Knesset mulighed for at indføre israelsk suverænitet over dele af område C på Vestbredden, hvor de jødiske bosættelser ligger.

Højreorienterede politikere og bosætter-ledere vil ikke vente. Tirsdag bad Smotrich og Katz Knesset-udvalgets formand Eitan Ginzberg fra partiet Kahol Lavan om at hastebehandle lovforslaget. Normalt tager det minimum 45 dage at få et lovforslag sendt videre til det ministerielle lovgivende udvalg.

– Vi skal gribe muligheden for denne historiske handling inden det er for sent. Der er imidlertid bred enighed mellem koalitionen og oppositionspartierne i Knesset om at fremme indførelse af ​​suverænitet, udtalte Smotrich og Katz i en erklæring.

Tirsdag sagde minister for strategiske anliggender Orit Farkash-Hacohen fra partiet Kahol Lavan, at sikkerhedskabinettet endnu ikke har afholdt møde for at diskutere konsekvenserne ved indførelse af israelsk suverænitet og israelsk lov på Vestbredden.

– Vi har brug for en organiseret proces hvor sikkerheds-agenturernes analyse og den økonomiske analyse også bliver hørt. Selv noget, der er en del af en plan som skaber muligheder for staten skal udføres på det bedste tidspunkt så vi udsættes for minimal kritik, sagde Farkash-Hacohen under den virtuelle konference The Price of Annexation (prisen for annektering) afholdt af den israelske finans-avis Calcalist.

– Israel burde holde op med at tale om planer for indførelse af israelsk suverænitet over dele af Vestbredden, som blot vil skabe unødvendige spændinger i regionen. Vi skal være stille og ikke placere israelsk politik i centrum af sagerne, sagde Knesset-medlem Moshe Ya’alon fra partiet Yesh Atid-Telem under den virtuelle konference.

Den eneste person, der kan bestemme om der vil være israelsk suverænitet i dele af vestbredden er Trump som “forstår at der er et problem,” sagde Ya’alon, der er tidligere forsvarsminister og tidligere IDF-stabschef.


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem