Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Socialdemokratiet er splittet i sin Israels politik

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen. Billede er taget fra partiets Facebook side.
Interne uenigheder i partiet har i flere år præget holdningen til Israel.

Vi har tidligere skrevet om Enhedslisten (EL), Socialistisk Folkeparti (SF), deres ungdomsorganisationer og venstrefløjens samarbejde om at dæmonisere Israel. Nu er turen så kommet til Socialdemokratiet (S). 

Socialdemokratiet (S)
I 1871 blev Socialdemokratiet stiftet som et arbejderparti. Partiets politiske ideologi er baseret på den socialistiske tanke og ønsket om at hjælpe arbejderklassen, skabe retfærdige levevilkår og demokratiske rettigheder for alle.

Intern uenighed i S – ja eller nej til palæstinensisk stat?
partiprogrammet tages der ikke stilling til partiets Israels politik. Internt i partiet er der dog uenighed om Israel og anerkendelsen af Palæstina som stat.

I 2014 stemte EU-Parlamentet ja til en resolution med opfordring til, at medlemslandene anerkender Palæstina som en selvstændig stat. I den forbindelse ville partiets tre EU-Parlamentsmedlemmer, Christel Schaldemose, Jeppe Kofod og Ole Christensen stemme for resolutionen – selvom den daværende SR regering kort forinden havde afvist at anerkende Palæstina. Det skal lige tilføjes, at SF og EL i samme periode fremsatte et beslutningsforslag, som skulle tvinge SR regeringen med daværende statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen til at anerkende Palæstina. Forslaget blev nedstemt. 

I 2013 opgraderede Danmark dog Det Palæstinensiske Selvstyre til at have diplomatstatus i Danmark. 

I 2014 udtalte Schaldemose til DR, at partiets EU-Parlamentsmedlemmer havde valgt at gå imod regeringens officielle politik fordi:

– Vi ønsker, at Israel og Palæstina skal genoptage fredsforhandlingerne. Derfor vil vi sende et signal til EU-medlemslandene, fordi det er dem, der formelt kan anerkende, siger Christel Schaldemose.

– Men vores reelle ønske er at sende et samlet europæisk signal til Israel om at komme tilbage til forhandlingsbordet, siger hun.


Sass Larsen og bl.a. Mogens Lykketoft er højlydt uenige om Israel
Henrik Sass Larsen (tidligere minister og nuværende medlem af Folketinget) er kendt for at være en ven af Israel og han går ofte imod partiets officielle Israels-politik. 

I 2018 bragte DR en artikel om Sass Larsens debatbog Exodus. I bogen udtalte Sass Larsen blandt andet at: 

”en del af løsningen for en varig fred for det jødiske folk er også, at vi udstrækker vores politiske, handelsmæssige og militære relationer, sådan at den israelske befolkning kan blive betrygget i, at de ikke bliver efterladt alene, skulle nye konflikter eller aggressioner opstå.”

Sass Larsens udmelding blev afvist af daværende minister og nuværende medlem af Folketinget, Nick Hækkerup og af tidligere formand for Folketinget/tidligere minister og nuværende medlem af Folketinget, Mogens Lykketoft

Til DR udtalte Hækkerup at: “Det er ikke vores politik, at Israel skal være medlem af hverken Nato eller EU på nuværende tidspunkt.”

Og Lykketoft udtalte:

Israels regering er jo fuldstændig uinteresseret i og modarbejder reelt, med alt hvad den foretager sig, muligheden for en palæstinensisk stat. … Den kolonisering af de palæstinensiske områder, som vi kalder bosættelser, splitter jo det lillebitte område, som hele verden – FN-systemet og så videre – har forudsat skulle være en palæstinensisk stat, op i nogle små enklaver. Så vi er meget langt fra den mulighed.

Ifølge DR, diskuterede Sass Larsen og Lykketoft også deres uenigheder om Israel ved et gruppemøde afholdt i 2018 på staten Israels 70 års fødselsdag. Ved gruppemødet sagde Lykketoft blandt andet, at palæstinenserne undertrykkes og fortjener Danmarks støtte. Sass Larsen derimod, sagde at Israel er det eneste demokrati i Mellemøsten og, at Israel ikke skulle klandres for at være i stand til at forsvare sig.

Lykketoft “taler palæstinensernes sag” med sin Israel-kritik
Lykketoft er kendt for ikke at være en ven af Israel og han har ofte kritiseret Israel. Eksempelvis holdt han en tale under en Nakba demonstration afholdt i København d. 15 maj 2018, hvor Israels 70 års fødselsdag blev markeret som palæstinensernes katastrofe. I videoklippet, som ligger på Facebook kan du høre Lykketofts tale under demonstrationen – se klippet her.


Kritik af Lykketoft for at tage palæstinensernes parti mens han var Folketingets formand
I 2014 bragte Berlingske Tidende en artikel, hvori oppositionen kritiserede Lykketoft for at være hovedtaler ved Dansk Palæstinensisk Venskabsforenings demonstration ved Rådhuspladsen i København. Ved demonstrationen blev Israel beskyldt for overgreb i Gaza og kollektiv afstraffelse af den palæstinensiske befolkning i de besatte områder. Demonstrationen var sagt med Berlingske Tidendes ord: “- altså en demonstration vendt ensidigt mod den ene part i den blodige konflikt.”

I artiklen udtalte daværende udenrigsordfører for Det Konservative Folkeparti (K), Lene Espersen, og udenrigsordføren for Dansk Folkeparti (DF), Søren Espersen, blandt andet:

»Man kan ikke som Folketingets formand agere så politisk, som Lykketoft gør det her,« siger de konservatives udenrigsordfører, Lene Espersen, mens Dansk Folkepartis udenrigsordfører kalder Lykketofts optræden for »uanstændig«.

“Men det er jo ikke særligt overraskende. Lykketoft har altid jokket rundt i den israelsk-palæstinensiske konflikt som en elefant i et glasbur,« siger Søren Espersen.


Lykketoft afviste kritikken og tilføjede, at han ikke udtalte sig ved demonstrationen som Folketingets formand: “men som et engageret menneske og folkevalgt socialdemokratisk politiker. Og det gjorde jeg også klart for arrangørerne,« 

Oppositionen købte ikke Lykketofts forklaring og kaldte hans optræden for en: “propagandasejr for palæstinenserne.”


Partiets kendte profiler er åbenlyst uenige om holdningen til Israel
Socialdemokratiet er splittet i forhold til Israel. Sass Larsen er blandt de socialdemokratiske politikere, som åbent udtrykker sin støtte til Israel. Lykketoft derimod udtrykker sin fulde støtte til palæstinenserne. Begge tilhører de nogle af partiets markante profiler. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvilke udtalelser og holdninger de kommer med.

I MIFF sætter vi stor pris på Sass Larsens fornuftige tilgang til konflikten mellem israelerne og palæstinenserne, men samtidigt må vi erkende, at Lykketoft er et effektivt trækplaster for pro palæstinensiske organisationer som Dansk Palæstinensisk Venskabsforening. Lykketoft har tilmed ytret skarp og ensidig kritik af Israel mens han var Folketingets formand. Lykketofts påstand om, at han har udtalt sig som privatperson – ikke som formand kan diskuteres og derfor undre det os, at Lykketofts åbenlyse støtte til palæstinenserne ikke har haft konsekvenser.

Hjælp MIFF med at kæmpe for retfærdighed for Israel
Vi er så heldige at leve i et demokrati med ytringsfrihed – brug din stemme til at hjælpe os skabe en mere retfærdig debat om Israel.

Meld dig ind i MIFF her.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem