Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Har reddet flere ud af ruinerne i live

Israelske redningsfolk kæmper mod tiden for at redde flest muligt ud af ruinerne i Trykiet inden det er for sent. Her ses redningsfolk fra Israels forsvarshær og United Hatzalah mens de leder efter overlevende, 8. feb 2023. (Foto: Flash90)
Israelske redningsfolk kæmper mod tiden og har reddet flere ud af ruinerne i live. De har også etableret stort felthospital i Tyrkiet for at hjælpe de mange sårede.

Israel forsvarshær (IDF) har sendt en stor delegation med nødhjælp til det sydøstlige Tyrkiet for at etablere et felthospital, der kan behandle de mange sårede efter de værste jordskælv Tyrkiet har været udsat for i mange år. Flere tusind er døde og dødstallet forventes at stige voldsomt under det kolde vintervejr og ødelagt infrastruktur som gør det svært at nå frem til alle ofre. Israelske redningsfolk har fortalt at mange lokale, hvor hjælpen ikke er nået frem endnu, har tigget om at de kommer hen til deres sammenstyrede hjem og redder familie og naboer ud som kalder på hjælp. Desværre kan de israelske redningsfolk ikke nå frem til alle.

Israel har også tilbudt Syrien jordskælvshjælp, men intet tyder på, at landet, som ikke anerkender Israels ret til at eksistere, vil tage imod hjælpen.

IDF udtaler at 15 fly fra deres flyvevåben har transporteret flere hundrede tons udstyr og omkring 230 redningsfolk – inkl. redningseksperter, læger, sygeplejersker og andet personale til Tyrkiet for at få felthospitalet på plads så hurtig som muligt.

– Vi er meget stolte over at kunne tilbyde vores hjælp og hjælpe den tyrkiske nation midt i en meget svær tid. Operationen afspejler IDF’s og Israels værdier, siger brigadegeneral Gilad Keinan fra Israels forsvarshære (IDF), til Times of Israel.

Den første redningsdelegation med 150 redningsfolk var allerede klar til at redde liv i Tyrkiet hurtigt efter de kraftige jordskælv, der i skrivende stund har kostet mindst 15.000 liv i Tyrkiet og Syrien – som sagt forventes dødstallet at stige kraftigt. I skrivende stund har israelske redningsfolk allerede reddet mindst 5 personer i live ud af ruinerne, inkl. et lille barn. Redningsarbejdet besværliggøres af meget dårlige vejrforhold og ødelagt infrastruktur.

Mange tusind ligger fortsat under murbrokkerne og tiden er ved at rende ud for dem. Snart vil redningsarbejdet desværre blive til udgravning af de døde.

Her ses det israelske felthospital med operationsstuer og røntgen i Kahramanmaras, Tyrkiet 9. februar 2023. (Foto: Flash90)

Det israelske felthospital er ved at blive etableret i samme område hvor israelske redningsfolk arbejder i byen Kahramanmaras.

IDF har delt flere klip af redningsoperationerne – blandt andet af et 2-årigt barn. Kaptajn Alon Hominer som deltager i redningsarbejdet, fortæller at det tog flere timer at redde det lille barn ud af ruinerne.

Se klippet af hvordan det lille barn reddes ud:

– Vi fik besked fra de tyrkiske myndigheder om, at nogen havde hørt en baby græde, så vi hjalp til i redningsarbejdet, fortæller Hominer.

Barnet er ved godt helbred og er blevet indlagt på hospitalet. De israelske redningsfolk har blandt andet også hjulpet med at redde en 12-årig dreng, en 15-årig pige og en 23-årig kvinde.

Det er et ræs mod tiden for at nå at redde folk ud inden det er for sent. At israelske redningsfolk kunne nå så hurtigt frem, er med til at redde liv: – At vi kunne nå frem så hurtigt, har betydet at vi kunne nå at redde liv, og vi håber, at vi kan nå at redde endnu flere, fortæller Golan Vach, der leder den israelske delegation.

Normalt tager en sådan redningsaktion 9-14 dage, men Vach fortæller at de gerne vil fortsætte i længere tid i håb om at der måske er nogle som fortsat kan reddes ud i live.

Udover statsdelegationerne har flere frivillige israelske organisationer også sendt redningsfolk til Tyrkiet. United Hatzalah har sendt flere læger, sygeplejersker, specialister, redningsfolk og flere tons nødhjælp til Gaziantep.

Frivillige fra United Hatzalah på vej til Tyrkiet for at redde liv. (Foto: Flash90)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem