Her ses israelsk redningsmandskab under øvelse i at redde mennesker ud af ruinerne efter jordskælv, dec. 2019. (Foto: Flash90)

Israelsk delegation i Tyrkiet for at etablere felthospital

Israels forsvarshær og sundhedsministeriet har sendt 230 traumespecialister, kirurger, anæstesiologer, ortopædiske læger og operationsstue til Tyrkiet hvor dødstallet fortsætter med at stige efter flere kraftige jordskælv.

Hurtigt efter de første jordskælv ramte Tyrkiet og Syrien, tilbød Israel hjælp til at redde liv. Tyrkiet tog imod hjælpen. Syrien som ikke anerkender Israels ret til at eksistere, har siden meddelt (Assad-regimet) at de ikke har bedt Israel om hjælp.

En israelsk delegation af særlige redningshold er allerede ved at redde jordskælvsofre ud i Tyrkiet. Delegationens leder takkede Tyrkiet for privilegiet at være med til at redde liv.

Nu har Israels forsvarshær og sundhedsministerium også sendt en stor delegation af læger og felthospital til Tyrkiet som ankom i dag for at oprette et felthospital, der kan hjælpe i landet som er hårdt ramt af jordskælv, der i skrivende stund har kostet mindst 6.234 livet. Mange ligger fortsat fanget under murbrokker og dødstallet forventes at stige kraftigt midt i en kold vinter, skriver Yediot Ahronot.

Israelske eftersøgnings- og redningsarbejdere, der allerede er i Tyrkiet har reddet en ung kvinde ud i live, fortæller lokale medier.

Den israelske delegation består af 230 læger som er ved at etablere felthospital med operationsstuer, traumeenheder, røntgenudstyr og laboratorier. Delegationen inkluderer ortopædiske læger, børnelæger, traumespecialister, kirurger, anæstesilæger, intensivspecialister og akutmedicinske læger.

Israels sundhedsministerium var “forberedt på at hjælpe med udstyr, personale og professionel støtte,” udtaler sundhedsministeriets talskvinde Shira Solomon.

Tirsdag meddelte Tyrkiet, at over 8.000 personer var blevet reddet ud af flere tusinde sammenstyrtede bygninger, omkring 380.000 personer er blevet hjemløse og er evakueret til moskeer, indkøbscentre og stadioner.

Flere som ikke kunne eller ikke ønskede at blive evakueret, tilbragte endnu en kold nat omkring lejrbål.

Præsident Recep Tayyip Erdoğan har udtalt, at 13 millioner personer ud af Tyrkiets 85 millioner indbyggere er ramt af jordskælvet. Tirsdag erklærede præsidenten undtagelsestilstand i 10 hårdt ramte provinser.

Vejrforholdene har gjort det svært at nå de mere fjerntliggende områder og overlevende har kæmpet for selv at grave folk ud under murbrokkerne efter redningshold ikke er nået frem.

I Syrien menes dødstallet at være oversteget 2.500, ifølge syriske statsmedier og en redningstjeneste som opererer i Syriens nordvestlige del som kontrolleres af oprørsgrupper.

Redningshold fra organisationen White Helmets Tweetede at antal døde i de oprørskontrollerede områder er steget til over 1.280 og over 2.600 er såret.

– Antallet af døde forventes at stige kraftigt fordi flere hundrede familier fortsat er fanget under murbrokkerne, mere end 50 timer efter jordskælvet, Tweetede White Helmets.

I løbet af natten udtalte Syriens sundhedsminister, at antallet af døde i de regeringskontrollerede dele af landet var steget til 1.250 og 2.054 sårede, ifølge det statsdrevet nyehdsmedie al-Ikhbariya.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp