Her ses Israels økonomiminister Orna Barbivai og Emiratenes Thani bin Ahmed Al Zeyoudi underskrive første frihandelsaftale mellem Israel og arabisk land, 31. maj 2022. (Foto: Twitter)

Historisk første frihandelsaftale mellem Israel og arabisk land underskrevet

Her underskrives historisk aftale!

Mellemøsten undergår en hurtig og spændende transformation til det bedre. I går skrev MIFF at Saudi-Arabien og Israel forbereder et stort diplomatisk møde hvor der blandt andet vil blive underskrevet aftaler inden for luftfart, landbrug, energi, medicin, forskning og teknologi.

I dag skrev MIFF at højtstående israelske embedsmand besøgte Riyadh og mødtes med højtstående embedsmænd i det kongelige palads for blandt andet at drøfte sikkerhedssamarbejde. Det hemmelige møde fandt sted forud for præsident Bidens kommende besøg i Israel og Saudi-Arabien.

Den 1. paril 2022 skrev MIFF: – Det startede med et håndtryk og Abraham-aftalerne mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko i 2020 og siden er Mellemøsten blevet fuldstændig transformeret. Efter 5 måneders forhandlinger har Israel og Emiraterne meddelt at de har indgået aftaler om frihandel.

I dag blev den historiske, første frihandelsaftale mellem Israel og et arabisk land underskrevet af Israels økonomiminister Orna Barbivai og hendes emiratiske kollega, skriver Jerualem Post.

Mindre end to år efter de historiske Abraham-aftaler blev underskrevet mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko, er regionen transformeret til det bedre.

Frihandelsaftalen betyder at israelske virksomheder får adgang til et helt nyt marked og konkurrencedygtige vilkår i Emiraterne og vice versa for emiratiske virksomheder på det israelske marked.

Premierminister Naftali Bennett hylder frihandelsaftalen som historisk og siger det er en af de hurtigst indgåede aftaler i Israels historie. Premierminister Bennett takker Emiratenes kronprins Mohamed Bin Zayed for den hurtige proces.

– Vi fortsætter med at varme freden mellem vores lande, udtaler premierminister Bennett.

Israel har i skrivende stund indgået 19 frihandelsaftaler og har begrænset frihandelsaftale med Jordan. Firhandelsaftalen med Emiraterne er den første i en størrelsesorden der minder om den Israel har med USA og EU.

Handlen mellem Israel og Emiraterne boomer og siden Abraham-aftalerne blev underskrevet, har de to lande handlet med hinanden for mere end 17,6. milliarder kroner – og det er kun begyndelsen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp