Arabisk borgermester: – Netanyahu det bedste valg for araberne i Israel

Leder af den største arabiske by i Israel ønsker Netanyahu fortsætter som premierminister.
Ali Salam, borgmester i Israels største arabiske by, giver sin offentlige støtte til Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Få arabiske politikere i israelsk historie har åbent flirtet med den israelske højrefløj, endnu færre har givet deres støtte til højrefløjens premierminister. Men Ali Salam, borgermester i byen Nazerat, siger at han ikke ser «et bedre valg» for Israels arabiske minoritet end Benjamin «Bibi» Netanyahu, skriver avisen Yediot Ahronot.

– Spøger du mig er Bibi er den bedste til at fortsætte fem år til, siger 69-årige Salam, som er borgermester i den største arabiske by i Israel.

Flere gange i løbet af de seneste år har Salam været vært for Netanyahu i byen hvor Jesus ifølge Bibelen voksede op. For Netanyahu kan den politiske omfavnelse fra Salam føre til øget støtte blandt de arabiske vælgere i Israel.

Splittelser i eget parti og vanskeligere koalitioner i højrefløjen, betyder at Netanyahu må finde vælger tilslutningen andre steder eller danne alliancer med mulige koalitionspartnere inden Knesset-valget 23. marts.

Læs: Han ændrer det politiske landskab. Gideon Sa’ars nye parti er dårlig nyt for Benjamin Netanyahu.

Borgermesterens retorik i den arabiske bye med omkring 110.000 indbyggere står i skærende kontrast til andre arabiske ledere, som længe har anklaget Netanyahu for at marginalisere det arabiske mindretal i landet på omkring to millioner. Salam siger at han ikke har nationale ambitioner som politiker og at det er hans job at gøre det som tjener hans indbyggere bedst.

Han stiller sig yderst kritisk over for arabiske Knesset-politikere, som han mener har fejlet og ikke sørget for tilstrækkeligt med statslige investeringer i arabiske samfund. Han mener at Netanyahu har gjort mere for araberne i Israel.

– Helt ærligt, tiden under Bibi har ført til den største forbedring af den økonomiske situation i det arabiske samfund nogensinde, siger Salam.

Statsminister Benjamin Netanyahu i møte med israelsk-arabiske ledere i mars 2015. (Foto: GPO)
Netanyahu håber på at øge vælgertilslutningen blandt israelske arabere. Her fra et møde med arabiske ledere i 2015. (Foto: GPO)

Borgermesteren siger at han planlægger at stemme på det arabiske politiske parti Den forenede arabiske liste (HaReshima HaAravit HaMe’uhedet, forkortet Ra’am) ved det kommende valg. Partiet brød ud af Den arabiske fællesliste (Hareshimah Hameshutefet), fordi de i modsætning til andre arabiske partier ønsker at samarbejde med Netanyahu – læs: Likud-arabisk samarbejde kan være starten på et smukt venskab. Arabiske partier er i dialog med den israelske højrefløj.

Der har de seneste år været voldsom debat blandt israelske arabere om man bør samarbejde med Netanyahu og højrefløjen eller forblive i nærmest evig opposition. Ifølge professor Asad Ghanem fra politiske studier, Haifa universitet, er debatten i høj grad symptom på de israelske arabiske vælgers frustration og mistillid til dagens arabiske partier og politikere.

– Det faktum at lederen af den største arabiske by i Israel åbent støtter Netanyahu, uden at være bange for at sige det offentligt, er udtryk for et arabisk samfund i politisk krise uden en politisk agenda som kan løse deres udfordringer, som hovedsageligt er kriminalitet og vold, siger professoren.

Læs MIFFs artikel fra 2019. I 2020 blev problemet kun større: Drabsbølge i israelske-arabiske byer. Over 60 israelske-arabere er dræbt indtil videre i år. Arabisk politiker kræver handling.

Et af Netanyahus valgløfter er at bruge over 200 millioner kroner (svarende til mere end 100 millioner shekel) på at bekæmpe stigende vold i arabiske byer. Han har også lovet at inkludere en arabisk minister hvis det lykkedes ham at danne regering efter næste Knesset-valg.

Salam er ikke den eneste araber som er meget tilfreds med Netanyahu. I beduinlandsbyen Arab al-Naim stemmer næsten alle indbyggerne på «Bibi» – læs mere HER på norsk.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelIsrael ramt af værste miljøkatastrofe
Næste artikelPalæstinensiske myndigheder gav mindst 1 milliard kroner i belønning til terrorister
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise