Mansour Abbas fra det arabiske parti Fælles Listen (Hareshimah Hameshutefet) er en af politikerne som åbner op for samarbejde med den israelske højrefløj. (Foto: Knesset)

Likud-arabisk samarbejde kan være starten på et smukt venskab

Det politiske landskab i Israel frem mod det kommende Knesset-valg medio marts er præget af spænding. En af de største overraskelser i forbindelse med valget, kan meget vel blive hvor de arabiske vælgere vil sætte deres kryds, skriver Uri Cohen i en kommentar i den israelske avis Israel Hayom.

Flere arabiske ledere, som ind til for nylig anså Likud for at være den største politiske fjende, taler nu åbent om at samarbejde med partiet ledet af premierminister Benjamin Netanyahu. Læs MIFFs artikel om det kommende valg HER.

«Det viser sig at hvis arabiske lande kan indgå fred med Israel uafhængigt af den palæstinensiske sag, så kan de israelske arabere også gøre det. Det arabiske lederskab har afsluttet boykotten af Likud og har åbnet op for ny dialog med højrefløjen, som blandt andet fokuserer på at øge budgettet til den arabiske sektor», skriver Cohen og fortsætter:

«Det her er politik på sit bedste. Lignende processer sker i Emiraterne, Marokko og Sudan, hvis hovedstad Khartoum tidligere havde været vært for det arabiske topmøde som erklærede «ingen fred med Israel, ingen anerkendelse af Israel og ingen forhandlinger med Israel».

Læs MIFFs artikler om Abrahamaftalerne mellem Israel, Emiraterne og Bahrain HER.

Læs MIFFs artikel om Israels normaliseringsaftale med Sudan HER.

Læs MIFFs artikler om Israels normaliseringsaftale med Marokko HER.

Udgangspunktet for tilnærmelsen mellem Likud og arabiske israelere er en anerkendelse af den ideologiske opløsning af venstrefløjen i Israel.

«Vi er alle vidner til hvordan venstrefløjen falder fra hinanden med små partier som konkurrerer mod hinanden og ledere som ser sig selv som værdige premierministerkandidater», tilføjer Cohen.

Mens det israelske Arbejderparti (Avodah) tidligere sad med magten i Israel, er partiet i dag helt ude af parlamentet i enkelte meningsmålinger. Store dele af venstrefløjen er splittet og delt op i mange partier og fraktioner.

«Derfor ser flere og flere arabiske ledere at de må indgå en aftale med den israelske højrefløj for at få gennemslagskraft for de krav som kan hjælpe den arabiske sektor. De seneste år er der også sket et sociologisk drama i det arabiske samfund», skriver kommentatoren.

Det seneste årti har israelske myndigheder brugt flere mia. kroner på at opmuntre arabiske indbyggere til at tage en højere uddannelse. Det har fået flere israelske arabere til at gennemføre højere uddannelse end nogensinde før – læs mere HER på norsk.

Den kraftige øgning i uddannelse har skabt en højtuddannet arabisk middelklasse, som har fokus på statslige og private selskaber. De kæmper ikke for de samme politiske sager som tidligere generationer af israelske-arabere gjorde.

Alle ovennævnte faktorer kan medvirke til en historisk tilnærmelse mellem Likud og de arabiske partier.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp