Israel går til valg for fjerde gang i to år

Koaltionsregeringen er brudt sammen efter blot syv måneder.
En israelsk-arabisk kvinde bruger sin ret til at stemme ved en Jaffa-valgstation uden for Tel Aviv i 2013. (Foto: Israel-projektet)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Ved midnat blev den 23. Knesset officielt opløst, fristen for at godkende Israels budget for 2020 udløb og dermed skal de israelske vælgere til valgurnerne for fjerde gang i løbet af mindre end to år. I henhold til israelsk lov udskrives der automatisk valg 90 dage fra nu – dvs. 23. marts 2021, datoen kan ændres ved en Knesset-afstemning, skriver avisen Times of Israel.

Til trods for at partiet Kahol Lavan under ledelse af Benny Gantz, og Likud under ledelse af premierminister Benjamin Netanyahu, var rivaler under forrige valgkamp, besluttede de to partier at lægge forskellene til side for at etablere en koaltionsregering (læs mere HER på norsk), som kunne håndtere Corona-krisen og den svære økonomiske krise som Israel står i. På det tidspunkt havde Israel været igennem tre valg uden at få en levedygtig regering på plads.

Begge parter har beskyldt hinanden for at bryde sine forpligtelser i henhold til koalitionsaftalen indgået for syv måneder siden.

I modsætning til de seneste tre Knesset-valg hvor Netanyahus største rival var Gantz og hans midterparti Kahovl Lavan, er Netanyahus største udfordring ved det kommende valg den tidligere Likud-minister, Gideon Sa’ar som har formet det nye parti Nyt Håb. Partiet vil fjerne Netanyahu, og partileder Naftali Bennett fra det højre/ortodokse parti Yamina. Både Sa’ar og Bennett menes at føre en hårdere linje end Netanyahu i spørgsmål vedrørende palæstinenserne og bosættelserne. Læs MIFFs artikel: Han ændrer det politiske landskab. Gideon Sa’ars nye parti er dårlig nyt for Benjamin Netanyahu.

De står begge stærkt i meningsmålingerne. Det bliver således ikke en let opgave for Israels længst-siddende premierminister at forblive ved magten efter det kommende valg.

Naftali Bennett og flere andre på høyresiden i israelsk politikk er fornøyd med uttalelsene til Trump. (Foto: Ralph Alswang/Flickr)
Naftali Bennett bliver en af Netanyahus største udfordrere ved valget. Han står til højre for Netanyahu. (Foto: Ralph Alswang/Flickr)


Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelAfværget skudangreb i Jerusalems gamle bydel
Næste artikelEndnu en gang blev FNs partiskhed mod Israel bekræftet
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise