Antisemitismen stiger voldsomt - også i Danmark. Nu har Kulturministeriet lanceret 4 nye projekter i kampen mod antisemitisme i Danmark. (Foto: the kincaidibles, flickr)

Ekspert om bølge af antisemitisme: – Antisemitiske angreb har voldsomme psykologiske konsekvenser for jøder

Mens bølgen af antisemitisme skyller ind over USA og Europa, betaler jødiske børn og voksne både en fysisk og en psykologisk pris for stigende jødehad som flere politikere og infulencers har gjort til mainstream på sociale medier.

Dion J. Pierre er Campus Correspondent for The Algemeiner. Han har tidligere arbejdet i National Association of Scholars og er forfatter til “Neo-Segregation at Yale.” Han kan kontaktes på djpierre@algemeiner.com.

Bølgen af antisemitisme i USA og Europa har voldsomme psykologiske konsekvenser på jøder, fortæller førende klinisk og retsmedicinsk psykolog, skriver The Algemeiner.

– Vi ser ofre for antisemitisme som lider af traumer og føler at deres karakter er blevet myrdet, fortæller Dr. Rabbi David Fox, direktør for Chai Lifeline Crisis Services, en NGO med base i New York som hjælper jøder udsat for antisemitisme.

– Vi møder jøder som udsættes for mobning, skældsord og hagekors malet på synagoger. Det påvirker både voksne og børn, tilføjer Fox.

Fox, der i 9 år har ledet traumetjenesterne hos Chai Lifeline, hvor han primært har arbejdet med det jødiske samfund og trænet beredskabspersonale til at håndtere kriser i deres nabolag, fortæller, at hans arbejde har fået ny betydning i en tid, hvor antisemitiske angreb både har nået alarmerende niveauer, og bliver gjort mainstream af kendte, politikere og influencers på sociale medier.

I 2021 blev der registreret en ny rekord i antal antisemitiske hændelser i USA, viser seneste rapport fra Anti Defamation League (ADL). ADL har indsamlet data om antisemitisme siden 1979. Der belv registreret en stor stigning i fysiske angreb og over 1.500 tilfælde af chikane og hærværk.

Mens der har været et større fokus på at straffe gerningsmændene bag de antisemitiske angreb og øget bevidsthed i de jødiske samfund – især i New York og London, forbliver de psykologiske konsekvenser for jøderne ofte skjulte, understreger Fox:

– Vi ser en følelsesmæssig omvæltning hos ofre for antisemitisme. Det betyder at dem som udsættes for skældud, ydmygelse eller skam, oplever både tristhed og vrede. De oplever en vrede som de ikke kan give udtryk for – enten fordi de er undertal eller fordi gerningsmændene har våben eller er stærkere end deres ofre. Konsekvensen er at ofrene føler en konstant vrede og trækker sig tilbage. Det kan fortsætte i nogle uger – til dels grundet en manglende kognitiv erkendelse af at den slags kunne ske, forklarer Fox.

I New York City, hvor Chai Lifeline Crisis Services er baseret, er 94% af alle antisemitiske angreb i 2018-2022 belvet begået mod ortodokse jøder, viser rapport fra Americans Against Antisemitism (AAA). Over to tredjedele, svarende til 69% af gerningsmændene var afroamerikanere, 77% af de antisemitiske angreb skete i overvejende ortodokse jødiske kvarterer i Brooklyn. Ud af de antisemitiske angreb som belv anmeldt, endte kun to tilfælde med en dom.

Fox fortæller at nogle jøder også kan reagere med at føle sig nedslået og gå ind i en eksistentiel krise og tvivle på verdens moralske orden. Konsekvensen er at de ikke tør gå klædt så deres jødiske identitet asløres. Ofter reagerer jøder også med panik, frygt for at gå ud, frygt for at være tæt på visse personer og bliver hyper-vagtsomme, fordi de ikke ved hvornår eller hvor det næste angreb vil komme fra.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp