Her får Netanyahu opkaldet han har ventet på

Under samtalen lovede USAs præsident Joe Biden en endnu stærkere alliance med Israel.
Benjamin Netanyahu i telefon med USAs præsident Joe Biden onsdag 17. februar 2021. (Foto: premierministerens kontor)Før du læser videre, vil vi gerne takke dig som er medlem af MIFF og gør det muligt for os at drive denne hjemmeside. Hvis du ikke er medlem endnu, vil vi gerne invitere dig til at betale kontingent for 2021 nu. Så giver vi dig resten af ​​år 2020 gratis.

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu talte onsdag aften, for første gang med USAs præsident Joe Biden siden han tiltrådte for fire uger siden. De to talte efter sigende sammen i en time, skriver Times of Israel.

Israelske medier har i perioden haft stor fokus på at der er gået så lang tid inden det første opkald. Mange har spekuleret i om Netanyahus kølige forhold til tidligere præsident Barack Obama, samt omfavnelsen af Donald Trump, havde ført til en rift i forholdet mellem de to nære allierede.

Men da telefonen ringede på Netanyahus kontor den 17. februar blev han den første statsleder i Mellemøsten som fik et opkald fra Biden. Det er de færreste statsledere i verden som får et opkald fra en amerikansk præsident.

«Samtalen var meget venlig og varm og varede omkring en time», oplyser premierministerens kontor. På spørgsmål fra journalister i Det hvide hus svarede præsident Biden at det «var en god samtale», uden at uddybe yderligere.

Senere kom Det hvide hus med en pressemeddelelse om at Biden «bekræfter sin personlige historie med standhaftig forpligtelse til Israels sikkerhed» og at han «formidlede sin intention om at styrke alle aspekter af partnerskabet mellem USA og Israel, inklusiv vores stærke forsvarssamarbejde».

Udover at diskutere styrkelse af forholdet mellem USA og Israel skal de to også diskuteret hvordan man kan bygge videre på normaliseringsaftalerne (Abrahamaftalerne) som Trump-administrationen fik mæglet på plads mellem Israel og arabiske lande – læs mere om Abrahamaftalerne HER.

Biden og Netanyahu skal også have diskuteret truslen fra Iran. Biden har tidligere antydet at han ønsker at genindtræde i atomaftalen med Iran, og her er han på kollisionskurs med Netanyahu og store dele af det politiske spektrum i Israel – læs mere HER. Men Biden har gjort det klart at han ikke vil ophæve sanktionerne mod Iran før de stopper med at berige renere uran end tilladt i henhold til atomaftalen – læs mere HER.

Han har også krævet at Iran forholder sig til alle punkter i atomaftalen før det vil være aktuelt for USA at genindtræde i aftalen. Iran kræver fra sin side at USA genindtræder i aftalen og fjerner sanktionerne før de vil følge aftalen igen.

I telefonsamtalen skal Netanyahu og Biden også have diskuteret den igangværende Corona-pandemi. Den amerikanske præsident skal have pralet af Israels imponerende vaccinationstempo. Israel har nu brugt omkring 7 millioner vaccinedoser.

Det hvide hus understregede også «vigtigheden af at arbejde for at fremme fred i hele regionen, inklusiv mellem israelerne og palæstinenserne».

Joe Biden har mødt Israels premierminister Benjamin Netanyahu en række gange. Her fra et besøg i Israel som vicepræsident i marts 2016. (Foto: US Embassy)


Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Ingen indlæg at vise