Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Her er Bidens udenrigsminister

Daværende viceudenrigsminister Tony Blinken i møde med Israels premierminister Benjamin Netanyahu i juni 2016. Blinken bliver USAs nye udenrigsminister og vil mødes endnu oftere med israelske ledere. (Foto: David Azagury)
Siger Israels sikkerhed vil være meget vigtig for Biden-administrationen.

Ifølge amerikanske og israelske medier bliver Tony Blinken udenrigsminister for USAs nyvalgte præsident Joe Bidens administration. Blinken, som var viceudenrigsminister i Obama-administrationen fra 2015 til 2017, har i flere årtier været en vigtig udenrigspolitisk rådgiver for Biden. Det er ventet at han vil blive officielt udpeget som Bidens udenrigsminister tirsdag.

Udenrigsministerposten er den mest prestigefyldte post man kan få i en amerikansk regering og er af stor betydning for forholdet til Israel.

I et interview med avisen Times of Israel fremhæver Blinken, som er jøde og stedsøn til en Holocaust-overlevende, at den kommende administration er forpligtet til Israels sikkerhed. Han peger på at Biden-administrationen vil gennemgå salget af store mængder våben til Emiraterne, for at være sikre på at Israel beholder sit kvalitative militære overtag i Mellemøsten.

– En af de ting som virkelig har formet [Bidens] årelange støtte til Israel og deres sikkerhed er lektien efter Holocaust, siger Blinken i interviewet.

– Han tror fuldt og fast på at et trygt og sikkert jødisk hjemland i Israel er den bedste garanti for at sikre at det jødiske folk ikke vil blive truet med udslettelse igen. Det er derfor han aldrig er stoppet med at støtte Israels sikkerhed, selv om han nogle gange kan være uenig i visse politiske sager, tilføjer han.

Blinken var i to år viceudenrigsminister i Obama-administrationen. (Foto: Pete Souza/Flickr)

I et interview med Jewish Insider viste Blinken i 2014 hvor vigtig Israels sikkerhed er for den nyvalgte præsident. Den gang var Joe Biden vicepræsident under Barack Obama, mens Blinken var rådgiver. Det var under Gaza-krigen og Blinken blev ringet op af Israels ambassadør til USA, Ron Dermer, som var desperat efter at få amerikansk støtte etter at hundredvis af raketter var blevet affyret mod civilbefolkningen i Israel. Læs MIFFs artikler om raketangreb fra Gaza mod Israel HER.

– Allerede næste morgen tog jeg problemet op med præsident Obama og vicepræsident Biden i det Ovale kontor under vores morgenmøde. Jeg forklarede hvad ambassadøren og militærattachéen havde fortalt mig, og jeg fik næsten umiddelbart et svar på tre ord fra både præsidenten og vicepræsidenten: Få det gjort. Vicepræsidenten arbejdede derefter hele weekenden på at engagere Kongressen og inden tirsdag havde vi fået en kvart mia. dollars på plads i finansiering til påfyldning af Israels raketforsvarssystem Iron Dome, siger manden som bliver udenrigsminister når Biden overtager præsidentposten 20. januar.

Flere har antydet at Biden-administrationen vil genoptage den omstridte atomaftale med Iran – læs MIFFs artikel om det HER. Blinken svarer med at Trump-administrationens beslutning om at trække sig fra aftalen «uden noget til at erstatte den med» ikke bare har ført til at «Iran på ny er startet op med nogle af de farligste aspekter ved atomprogrammet» – læs MIFFs artikel om det HER, men at det også potentielt «sætter Israel først i skudlinjen hvis Iran faktisk skulle udvikle et våben».

Til trods for at de er uenige i hvordan de skal håndtere Iran kan Biden ifølge Blinken prale af arbejdet som er gjort for at få flere arabiske lande til at normalisere forholdet til Israel, som Emiraterne og Bahrain gjorde med Abrahamaftalerne – læs MIFFs artikler om aftalerne HER.

– Det er godt for Israel at de to lande har anerkendt landets eksistens og bevæger sig mod normalisering. Det er et positivt skridt som bør bifaldes og som vicepræsident Biden bifaldt da det blev kendt, siger Blinken.

Joe Biden har samarbejdet med Blinken i flere årtier. Nu har Biden valgt Blinken som sin udenrigsminister. (Foto: Pete Souza)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem