Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Iran skød sig selv i foden med deres angreb mod Israel

Her ses nogle af skaderne efter de iranske angreb mod Israel, 14. april. (Foto: Flash90)
Flere eksperter peger på at Irans angreb mod Israel ikke gik efter planen.

Weekendens iranske angreb mod Israel kunne næppe være gået værre for Iran, skriver kommentator Lazar Berman i Times of Israel.

Omkring 99 % af de ca 300 droner og missiler affyret mod Israel blev nedskudt af kampfly og Israels missilforsvar.

De seneste måneder har Iran vist tegn på svaghed. Primo 2024 dræbte terrororganisationen ISIS flere personer tæt på graven af lederen af Irans Quds Force, Qassem Soleimani.

Ultimo 2023 dræbte terrorgruppen Jaish al-Adl flere iranske politibetjente. Iran besvarede terrorangrebet med raketangreb med nabolandet Pakistan.

Pakistan besvarede Irans raketangreb med missilangreb og kampfly inde i Iran – for første gang blev Iran bombet siden Iran-Irak-krigen i 1980’erne.

Ifølge Berman står Irans over for det største pres langs Israels grænser.

Mens Israel kæmper for at lokalisere Hamas-ledere i Gaza, er det lykkedes dem, at lokalisere og angribe mange iranske embedsmænd i Syrien. For to uger siden dræbte Israel angiveligt Mohammad Reza Zahedi, som var øverstkommanderende for Irans revolutionsgarde i Syrien og Libanon,

Ultimo 2023 blev Revolutionsgardens højtstående leder, Razi Mousavi, dræbt i et påstået israelsk luftangreb i Syrien.

Iran måtte vise at de kunne straffe Israel – især efter 7. oktober-massakren mod Israel, skriver Berman.

7-årig israelsk-arabisk pige hårdt såret af iranske angreb, Danielle Pletka, der er senior fellow ved American Enterprise Institute tilføjer: – Det var lidt patetisk. Det var ikke det, de havde håbet på.

Israels nærmeste allierede har skærpet presset for at få stoppet krigen i Gaza. Siden 7. oktober-massakren mod Israel, har verdens samfundet flyttet fokus fra Hamas over på befolkningen i Hamas-enklaven.

Danmark og flere vestlige lande har fordømt Irans angreb mod Israel, angrebene fik USA og EU’s topmagter til at stå på Israels side igen. USA, Storbritannien og Frankrig var blandt de lande, der også deltog i forsvaret af Israel med deres netværk af satellitter, fly og radarer.

Nu diskuterer FN’s Sikkerhedsråd den iranske trussel og Israels ret til selvforsvar i stedet for våbenhvile i Gaza.

Imens har terrorgruppen Hamas har forsvaret Irans angreb. Det er et vink med en vognstang til Israels vaklende allierede om, hvad der er på spil i Gaza for regionen og verden, skriver Berman.

Jordan forsvarede Israel, siden 7. oktober-massakren, har Jordan været meget kritisk indstillet over for Israel. Alligevel forsvarede de Israel og nedskød iranske droner.

De seneste måneder er Jordan blevet udsat for stigende pres fra Iran og deres allierede shiitiske militser. Iran har angiveligt truet med at angribe Jordan, hvis de samarbejdede med Israel om at stoppe deres angreb. Jorden så med egne øjne, at Israel er det eneste land, der kæmper mod iranske trusler i regionen.

Sunni-arabiske lande bekymrede over Irans atomprogram – deres bekymring er kun blevet større efter angrebene mod Israel. Landene i regionen speklulerer på, hvad der var sket, hvis der der havde været atom i de ballistiske missiler, som Iran angreb Israel med. Militærteoretiker Eran Ortal, kommenterer:- Iran fik indviet den regionale forsvarskoalition, der det seneste årti har været under opbygning.

Irans angreb hjalp også med at få USA’s republikanske parti til at fremskynde en hjælpepakke til Israel, der ellers ville være gået i stå i Repræsentanternes Hus.

Irans angreb har mindet verden om at Israels kamp mod Hamas er en del af en større vestlig/demokratisk kamp mod den russisk-iranske akse. Flere har allerede påpeget at Irans angreb afspejlede de russiske angreb mod Ukraine. Institute for the Study of War tilføjer: – De russiske angreb har forsøgt at finde frem til det ultimative angreb, som kunne trænge igennem vestligt luftforsvar. I Ukraine har Rusland eksperimenteret med at bruge ​​ballistiske missiler, krydsermissiler og iranske droner.

Til trods for at Biden-administrationen gør alt, for at få Israel til at deeskalere. Peger ovennævnte på, hvad der kan blive Israels svar på Irans angreb.

Berman slutter: – Hvis Israel angriber Irans dronefabrikker, vil det være en passende reaktion på angrebene, det vil også hjælpe Ukraine mod russiske angreb og sende et signal til USA- og EU om at de må tage det større regionale billede med i betragtning, inden de forsøger at presse Israel til at stoppe krigen mod Hamas i Gaza.


Israel er under angreb fra Iran – vis din støtte nu!

  1. Bliv medlem her
  2. Giv en gave til MIFF’s informationsarbejde for Israel her eller via MobilePay 49739
  3. Bestill MIFF’s bøger (på norsk) – bøgerne er en rigtig god gave til både Israel-venner og dem, der er kritiske over for Israel.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem