Ifølge Berlingske Tidende, vil Christiansborg, Finansministeriet, Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet i morgen flage på halv til minde om de over 1,300 israelske og udenlandske ofre, der blev myrdet af Hamas-terrorister sidste lørdag.
I flere storbyer, inkl. EU’s hovedkvarter, er ofrene for Hamas-massakren, blevet mindet med blå og hvide lys.
Men sådan bliver det ikke i København:
Sådan skrev lokal politiker Finn Rudaizky (DF) på sin Facebook-side efter de politiske partier på Københavns Rådhus, besluttede at rådhuset ikke vil blive oplyst i blåt og hvidt til minde om de over 1,300 israelske- og udenlandske babyer, børn, kvinder, ældre og mænd myrdet af Hamas-terrorister i den værste massakre mod jøder siden Holocaust:
Finn Rudaizky tilføjer:
I skrivende stund ser Hamas-massakren sådan ud (se nedenfor). Læg dertil omkring 150 israelske og udenlandske (inkl. en ældre danske mand), taget som gidsler til Hamas-kontrolleret Gaza:
Da krigen ramte Ukraine, blev Københavns Rådhus oplyst i blåt og gult, for at vise Danmarks symapti og støtte til ukrainerne.
Rådhuset blev også oplyst med det ukrainske flag under en støttekoncert, skriver Berlingske Tidende
Anderledes ser det ud for ofrene af Hamas-massakren – i aftes besluttede partierne efter uenighed om sagen under møde i Borgerrepræsentationen, at Rådhuset ikke vil blive oplyst med det israelske flag.
Ifølge Københavns Økonomiforvaltning, hedder traditionen på området, at det kræver bred enighed blandt partiernes gruppeformænd.
Sådan reagerede partierne på forslaget
Alternativet og Radikale Venstre meddelte forud for mødet, at de ikke ville støtte forslaget.
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen udtaler »Socialdemokratiet deler ønsket om at vise sympati med det israelske folk i anledningen af angrebet.«
Overborgmesteren ønsker at København støtter op om at flage på halv i morgen – 7 dage efter massakren og tilføjer: »Som overborgmester lægger jeg samtidig vægt på, at når vi i sjældne tilfælde bruger rådhusets facade, sker det i enighed. Så rådhusets facade ikke ender som en kampplads for skiftende flertal i mange og forskellige sager. Da vi senest lyste rådhustårnet op i blåt og gult nytårsaften for at vise støtte til Ukraine, skete det også på baggrund af enighed,«
Økonomiforvaltningen udtaler at de blandt andet skal undersøge, hvorvidt det er lovligt at tænke lys på Rådhuset og tilføjer at forslaget er forbundet med en »væsentlighed usikkerhed«.
Her er hvad Københavns Økonomiforvaltning skrev til partiernes gruppeformænd: »Det er Økonomiforvaltningens opfattelse, at det vil være forbundet med væsentlig usikkerhed, om en belysning af rådhuset med det israelske flags farver vil være i overensstemmelse med kommunalfuldmagtsreglerne.«
Forslaget blev stillet af De Konservative i Københavns Kommune: »Sidste år da Ukraine blev angrebet, oplyste vi rådhuset i Ukraines farve i sympati med Ukraines folk, det samme vil vi gøre med det Israelske folk – vise vores sympati ved at oplyse rådhuset i de israelske farver blå og hvid,« sagde de konservatives børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager inden mødet og tilføjede:
»Når et demokratisk samfund bliver angrebet, så skal vi støtte op.«
»Jeg er overbevist om, at alle partier bakker op, når et demokratisk samfund bliver angrebet, så jeg regner med, der vil være opbakning,«
Alternativets gruppeformand Birgitte Holst var imod forslaget: »vi skal være meget varsomme med at bruge rådhuset til udenrigspolitiske formål.«
Hun tilføjede at der er forskel på krigen i Ukraine og krigen mellem Israel og Hamas: »Jeg synes, at den konflikt, der er mellem Israel og Palæstina er langvarig og kompliceret. Den kan ikke sammenlignes med krigen i Ukraine, hvor forholdene, alt andet lige, er mere lige til,«
»Så vidt jeg ved, har Københavns Rådhus ikke tidligere valgt side i denne konflikt, og det mener jeg heller ikke, vi skal gøre nu.«
Radikale Venstre er også imod forslaget.
Mens Venstre og Dansk Folkeparti støtter forslaget: »Jeg har stort behov for at vise solidaritet i denne situation,« sagde Jens-Kristian Lütken (V) og tilføjer:
»Der står ingen steder i notatet, at det er ulovligt. Jeg synes sagtens, at man kan gøre det alligevel. Der går lidt for meget juridisk snak i det her.«
Det Jødiske Samfund i Danmark udtaler at det ville være betydningsfulgt, hvis Rådhuset blev oplyst i blåt og hvidt: »Det vil vi kun kunne opfattes som en omsorgsfuld tilkendegivelse efter terrorangrebet i Israel, som vi danske jøder også er mærket af,« udtaler politisk rådgiver, Susanne Hansen.