18-årige Noa lazer blev kritisk såret og døde af sine kvæstelser. To andre israelere blev også såret ved terrorangrebet i Øst-Jerusalem, 8. oktober 2022. (Foto: Flash90)

– Israel må træffe svære beslutninger efter terroren igen har vist sit grimme ansigt

Yoav Limor: - Copycat-terrorangreb vil sandsynligs følge efter terrorangrebet i lørdags. Derfor vil de kommende uger være præget af høje spændinger og højt israelsk terrorberedskab.

Weekendens terrorangreb i Øst-Jerusalem som kostede 18-årige kvindelig israelsk soldat livet, kom desværre ikke som en overraskelse, skriver veteran journalist og sikkerhedsanalytiker Yoav Limor i Israel Hayom.

Israelske sikkerhedsembedsmænd har noget tid slået alarm over at motivationen til at begå terror mod Israel har nået nye højder, og at mængden af ​​efterretninger om potentielle terrorangreb har overskredet alle tidligere statistikker.

Det har fået Israel til at indføre ekstra højt beredskab i hovedstaden Jerusalem og de omkringliggende palæstinensiske byer. Israels forsvarshær (IDF) har desuden optrappet antallet af antiterror-aktioner i det nordlige Samaria for at begrænse terroren som udgår derfra, så den ikke breder sig til Judæa og Jerusalem. IDF har desuden anholdt højtstående terrorist i Jenin (Jenin ligger i Område A som hører under de palæstinensiske myndigheder, der igennem længere tid ikke har formået at holde ro og orden i byen. Derfor er IDF nødsaget til at rykke terrorinfrastrukturen der op med roden for at beskytte sin befolkning mod terrorangreb).

Som følge heraf har der været to udviklinger i de seneste dage:
1. De palæstinensiske myndigheder (PA) har optrappet deres operationer, især i Nablus, efter de har indset, at de var tæt på at miste kontrollen over det nordlige Samaria, i værste fald kunne PA risikere at blive væltet.

2. Terrorgrupperne har optrappet deres opildning til at begå endnu mere terror mod Israel. Det sker fra ledelsen i den iransk-støttet terrorgrupper Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) som er den næst-største i Gaza. Fra den iransk-støttet terrorgrupp Hamas som kontrollerer Gaza, kommer der klare meldinger om om sandsynlige terrorangreb eller via lokale initiativer fra enlige terrorister og terrorceller. Mange af planerne er designet til at iscenesætte hævn for IDF-operationer i Judæa og Samaria – omkring 100 palæstinensere er døde under IDF’s anti-terror operationer siden primo 2022 – de fleste af de dræbte var terrorister.

I skrivende stund vides det endnu ikke om terroristen der begik terrorangrebet i lørdags gik målrettet efter soldater og sikkerhedsvagter eller om han blot skød de første ofre han kunne finde, skriver Limor og tilføjer at det er sandsynligt at copycat-terrorangreb vil følge. Det betyder at de næste par uger vil være præget af høje spændinger og højt beredskab.

Israels nationale sikkerhedsbeslutningstagere må på baggrund af den seneste tids terroreskalering hurtigt overveje at indføre følgende:

  1. Bør Israel lukke Judæa og Samaria i en længere periode som vil strække sig længere end Sukkot-helligdagene der netop nu fejres i Israel?
  2. Bør Israel intensivere sine anti-terror operationer i palæstinensiske byer for at styrke afskrækkelsen, selv hvis det vil opildne spændingerne yderligere?
  3. Bør israelske sikkerhedsstyrker blive forstærket i Jerusalem, også selvom det vil sætte dem i skudlinjen frem for at civile israelere myrdes af terrorister?
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp