Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Pusterum efter kolossal optrapning af vold fra Gaza mod Israel

Eksplosioner. (IDF billede)
Eksplosioner. (IDF billede)
Optrapningen fra Gaza hænger muligvis sammen med Hamas m.fl.s planer om at skubbe flere hundrede tusinde mennesker ind i optøjer for at markere etårsdagen for The Great March of Return 30. marts.

Til trods for forlydender om våbenstilstand blev der ifølge Jerusalem Post og Times of Israel affyret flere end 60 raketter mod det sydlige Israel natten til i dag (tirsdag den 26. marts). Mindst 30 raketter blev affyret mellem kl. 22 og 3.15. Raket-alarmer blev aktiveret over alt i Sderot og regionerne Eshkol, Hof Ashkelon og Shaar HaNegev.

Eskaleringen mellem Hamas og Israel begyndte mandag den 25. marts ca kl. 5 om morgenen, da en lang distance J80 raket blev affyret fra Rafiah i den sydlige Gazastribe, og ramte et privat hjem ca. 120 km. væk i Mishmeret, nord for Tel Aviv. Syv medlemmer af en familie og en nabo kom til skade. (Læs i Ynet news om Hamas’ moderne våbenarsenal – vi taler ikke om legetøj!)

Optrapningen fra Gaza hænger muligvis sammen med Hamas m.fl.s planer om at skubbe flere hundrede tusinde mennesker ind i optøjer for at markere etårsdagen for The Great March of Return den 30. marts (læs herom på dansk her og her). Der er også nogen, der mener, at Hamas ønsker at få vreden vendt mod Israels modangreb for derved at flytte opmærksomheden og energien fra det spirende oprør mod Hamas.

Israel gik til modangreb ca. 12 timer senere, og ramte Hamas mål i Shati, Beit Hanoun, Saja’iya og andre steder i Gaza-striben – militærlejre, raketaffyringsudstyr, tunneler til transport af våben, m.v. Især kan fremhæves forskellige dele af en Hamas militærlejr i Deir al-Balah (centralt i Gastriben), dele af en Palæstinensiske Islamiske Jihad lejr i Beit Lahiya, og diverse andre Hamas militære installationer. Et andet mål, der blev ramt af israelske jetfly, var Hamas leder Ismail Haniyehs kontor i den nordlige Gazastribes Rimal samt en fem-etagers bygning, der fungerede som kontor for militære møder og som hovedkontor for Hamas interne sikkerhedsstyrker – og desuden en tre-etagers bygning, der fungerede som “hemmeligt hovedkvarter” for Hamas sikkerheds- og efterretningsafdelinger.

Selvom der ikke er kommet flere raketter siden kl 3.15 i morges er der indført omfattede restriktioner i de ramte israelske kvarterer tæt ved grænsen, bl.a. er skolerne lukket og der må ikke arbejdes i markerne. Der er også øget beredskab i Tel Aviv, Beersheba, Petah Tikva, Kiryat Gat, Rishon Lezion og andre byer i store dele af landet. Flere “Iron Dome” forsvarsanlæg er blevet sat i stilling. Militæret har sendt to yderligere brigader til områderne tættest ved Gaza og der er indkaldt ca. 1000 medlemmer af reserven.

Statsministeren Benjamin Netanyahu var i USA til AIPAC mødet og et møde med USAs Præsident Donald Trump. Han har efter sigende holdt stram kontrol over operationerne, men har afbrudt opholdet for at komme tilbage til Israel.


 

Opdatering fra Cyril Malka: “Forstærkninger på vej til Gaza” ..

  • En forstærkning af flere hundrede Merkava-tank er på vej til grænsen
  • I byerne i nærheden af Gaza: Netivot, Ofakim, Ashkelon og i regionalrådene Merkhavim, Khof Ashkelon og Bnei Shimon har hæren forbudt alle samlinger af mere end 300 personer.
  • Skolene vil være lukkede for i dag i Ashkelon og Beersheva og de offentlige tjenester vil blive holdt på et minimum.
  • Derudover er de offentlige bombebeskyttelsesrum forblevet åbnet i Tel-Aviv og i andre af Centralisraels byer i det tilfælde konflikten skulle brede sig.(Cyril Malka)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem