Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Brand-terror mod Israel – Hvor meget ved du?

A fire near Kibbutz Be'eri, May 23, 2018.
A fire near Kibbutz Be'eri, May 23, 2018. (Credit: JNF via Haaretz)
I har nok erfaret, dog næppe i danske medier, at der især siden primo april udføres terror fra Gaza mod Israel ikke kun med ”rigtige” våben, raketter, og angrebstunneller. Det er også øko-terrorisme ved hjælp af ildebrande. Hvis du har set nogen dækning heraf i de gængse danske medier, hører vi gerne om det, f.eks. i kommentarfeltet!

Hvad der er sket

Siden demonstrationerne og optøjerne langs grænsehegnet mellem Gazastriben og Israel startede den 30. marts, har palæstinenserne sendt et stort antal brændende drager over grænsen. Formålet er at antænde og ødelægge så meget som muligt på den israelske side, herunder bygninger, afgrøder, skov og naturreservater. Den allernyeste teknologi, beskrevet bl.a. i Times of Israel den 4. juni, er balloner fyldt med helium, som bærer brandbomber over grænsen, og neddrypper såvel flydende brændstof som glødende kul.

Heliumballoner fragter brandbomber
Heliumballoner fragter brandbomber (Skærmbillede fra Kan)

Omfanget af skaden vokser næsten time for time. Den 4. juni opgjorde den israelske forsvarsminister, Avigdor Liberman, skaderne fra dragerne, som blev videregivet i Jerusalem Post: Der var 600 angreb. Heraf blev 400 standset før de kunne skade noget – dette til trods for, at den israelske drone-teknologi endnu ikke virker særlig godt mod disse ”legetøj”. De resterende 200 angreb forårsagede 198 ildebrande, med stor skade til flere end 1000 hektar.

Udbrændt mark ved Mefalsim (Foto: Yoav Devir via KKL-JNF)
Udbrændt mark ved Mefalsim (Foto: Yoav Devir via KKL-JNF)

Den økonomiske værdi af skaderne er foreløbigt opgjort til knap 10 millioner kroner. Skaderne er blevet begrænset med mobilisering af hurtigt respons blandt civile, som bl.a. omfatter forsøg på at begrænse spredning ved hjælp af udgravninger.

Angrebene skader ikke kun Israel og den israelske økonomi

Ca halvdelen af de raserede arealer er inden for naturreservater, med omfattende skader til plante- og dyrlivet. Bl.a. har Carmia (Karmiya) naturreservat tabt ca 1/3 af dets område, lige som Beeri naturreservatet er hårdt ramt. Den 3. juni udgav YnetNews en omfattende gennemgang, inklusiv mange billeder og video klip. Israels myndigheder for natur og park udtalte sig til YnetNews om bl.a. de dyr, såsom hyæner, der nok når at komme fri med deres unger – og de mange dyr, ikke mindst fugle, skildpadder og slanger, som ikke kan undslippe ilden. Med udgangspunkt heri har Palestinian Voice for Peace på Facebook delt denne video

Carmia Naturreservat i brand (Palestinian Voice for Peace, Facebook, Sunday 3. juni 2018)
Carmia Naturreservat i brand (Palestinian Voice for Peace, Facebook, Sunday 3. juni 2018)

En meget stor del af Israels kornafgrøder dyrkes i de bløde bakker og lavlandet i den nordvestlige. Høsten står på – og markerne med moden hvede er ekstremt brændbar. En mark, som antændes, går op i røg næsten øjeblikkeligt. Ironien er, at meget af denne israelske hvede går til folk i Gaza. Øko-terrorismen skader således deres egen fødevareforsyning.

Derudover skabes massiv luftforening – oveni forureningen fra afbrænding af bildæk til at skjule angreb imod grænsehegne (Geir Knutsens dækning heraf – fra 6. april – inkluderer en rystende samling af billeder.)

Hvordan skal regeringen handle? Og hvad med kompensation til ofrene?

Regeringens håndtering af angrebene er under heftig debat. Der er de vanlige debatter om, hvad Israels politik og strategi bør være mod Gaza. Men der er også en debat om Statsministerens forslag til en særlig finansiering af kompensation fra statens fond for skader, forårsaget af terror handlinger. Ifølge en aftale mellem Israel og PA fra 1994 overfører Israel flere millioner dollars til PA hvert år i indsamlede skatter og afgifter for varer sendt til palæstinensiske markeder gennem israelske havne. Benjamin Netanyahu ønsker at tilbageholde en del af de kommende måneders overførsel som en særlig finansiering.

Kritikere af forslaget påpeger, at PA rent faktisk ikke kontrollerer Gazastriben – og ikke har gjort det siden Hamas (efter at have vundet et valg i 2005) overtog den totalt med vold i 2007. Kritikerne mener, at Hamas rent faktisk vil optrappe angrebene for derved at anspore til større og større straf af PA. Det bliver nok disse argumenter, som vi vil høre om i de danske medier, uden nogen seriøs udforskning af de forskellige muligheder for at påvirke Hamas og de andre grupper, som er med til at udøve terror.

Noter og Kilder
Her er nogle artikler på dansk og norsk, som på forskellig vis dækker ”Great March of Return” (30. marts – 14. maj) og efterfølgende optøjer. Hver artikel indeholder flere links til kilder på norsk, dansk og engelsk.
Palestinernes “brann-terror” øker i omfang. Palestinere på Gazastripen har satt fyr på minst 17,5 millioner kvadratmeter av Israel de siste to månedene. Geir Knutsen, 4. juni 2018. Denne artikel er udgangspunktet for herværende artikel.
Halve sandheder og hele løgne om Gaza-optøjerne. Halve sandheder og hele løgne om Gaza-optøjerne svirrer rundt i luften. Her er nogle faktatjek på en række påstande og angreb på Israel. Mange af påstandene er i årevis blevet fremført til bevidstløshed – stort set uanset de konkrete omstændigheder. Dina Grossman, 29. maj 2018.
Der flyver brændende drager i syd og kampfly i nord. Anders Hjorth Vindum, i Ordet og Israel, 25. maj 2018
Målet med demonstrationerne langs Gaza-Israel grænsehegnet. “Demonstrationen” den 14. maj – var den kun mod, at Israel eksisterer, og at USA flytter ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem? Ikke helt. Dina Grossman, 17. maj 2018
Christian Juhls udhængning af Udenrigsministeren for at stole på Israel … Christian Juhl (Enhedslisten) har i Sjællandske mandag den 7. maj 2018 fået udgivet et modbydeligt indlæg “Grænseløs tillid, Samuelsen?” om Israels “brutale fremfærd” i forhold til Gaza optøjerne….

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem