Her ses Frank St. John i Lockheed Martin med Yoav Har-Even i Rafael ved siden af ​​Iron Beam, Israel, 5. december 2022 (Foto: Lockheed Martin)

Vil være en del af Israels lasersucces

USA vil have egen Iron Beam.

Amerikanske Lockheed Martin, en af ​​verdens største producenter af forsvarsudstyr, har underskrevet en aftale med den israelske virksomhed Rafael om at slutte sig til udviklingen af ​​lasersystemet «Iron Beam».

I en erklæring siger Lockheed Martin, at samarbejdet vil være rettet mod at udvikle, teste og fremstille en variant af Iron Beam til det amerikanske marked og andre markeder, skriver Times of Israel. Iron Beam er en avanceret laser designet til at arbejde med andre antiluftskytssystemer som eksempelvis Iron Dome, til at skyde mindre projektiler ned.

Iron Beam udsender en meget koncentreret laserstråle, som låser sig fast på målet og nedskyder eksempelvis droner, raketter og granater.

Israel har længe ønsket at finde partnere i USA til projektet. Rafael CEO Yoav Har-Even hilser aftalen velkommen og siger: – Den vil udvide og diversificere mulighederne som virksomheden kan tilbyde sine kunder.

Har-Even tilføjer:

– Det er et tydeligt eksempel på israelsk-skabt teknologi, der fører til strategisk samarbejde, som vil være til stor gavn for begge sider, siger han.

Israel har i dag missilforsvaret Iron Dome, men det er dyrt i brug og har en begrænset kapacitet. Det koster flere hundrede tusind kroner at bruge Iron Dome bliver brugt til at nedskyde en raket. Efter Gaza-krigen i maj 2021, hvor israelske byer blev angrebet med over 4.300 raketter fra Gaza, endte Iron Dome regningen på over 6,6 milliarder kroner.

Iron Beam er derimod billig i drift og det koster kun få kroner i strøm at nedskyde raketter som truer Israels sikkerhed. Terrorgruppene som angriber Israel med raketter, vil således bruge store summer på raketterne, mens Israel vil kunne minimere sine udgifter på at nedskyde dem.

Israel fik sit gennembrud i udviklingen af ​​lasersystemet i sommeren 2021. Under en test opnåede systemet 100% effektivitet i at nedskyde droner fra en afstand på én kilometer. Målet er at have et lasersysmtem med en effektiv rækkevidde på 20 km.

Efter planen vil lasersystemet blive taget i brug i 2024. Israels forsvarshær presser dog på for at kunne tag lasersystemet i brug tidligere.

Iron Beam vil ikke erstatte Iron Dome eller andre missilforsvar, men være et supplement til det eksisterende missilforsvar, oplyser IDF.

På sigt ønsker man også at montere laseren på fly.

Iron Beam vil i første omgang blive indsat ved Gaza-grænsen, hvor rakettruslen er størst. Iron Beam udsender en højkoncentreret laserstråle, som kan ødelægge mindre missiler, droner og lignende.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp