Premierminister Naftali Bennett (t.v.) ser præsentation af lasersystemet Iron Beam fra Yoav Har-Even. (Foto: GPO)

– Her er laseren som vil besejre Israels fjender

For blot få kroner i omkostninger, kan Israel nedskyde raketter til en værdi af flere hundredtusinde kroner.

Israel har udviklet nyt laserssystem som kan nedskyde raketter på vej mod israelske byer. Lasersystemet vil ikke blot betyde at raketterne som truer Israels sikkerhed, lasersystemet vil også kunne besejre Israels fjender, udtalte premieminister Naftali Bennett under sit besøg i en af Rafael Advanced Weapons Systems fabrikker – virksomheden er hovedentreprenør i udviklingen af det banebrydende system, skriver Jerusalem Post.

– Systemet ved hvordan det skal nedskyde granater, droner og raketter. Det er ikke blot banebrydende for Israel, men for hele verden. Systemet er også banebrydende fordi vi vil ikke kun kunne ramme fjenden med militære midler, vi vil også kunne slå dem ud økonomisk, siger premierminister Bennett.

For nylig gennemførte Israel succesfuld test af lasersystemet mod flere trusler fra luften. Systemet har fået navnet «Iron Beam» og kan både nedskyde droner, raketter, granater og panserværnmissiler.

I dag bruger Israel missilforsvarssystemet Iron Dome. Udfordringen med Iron Dome er at det er yderst dyrt i drift og koster flere hundrede tusind kroner for hver nedskudt raket. En anden udfordring er at Iron Dome har en begrænset kapacitet. Under den seneste Gaza-krig hvor den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som kontrollerer Gaza, angreb Israel med over 4.300 raketter i løbet af 11 dage, forsøgte terrorgruppen at overvinde Iron Dome ved at angribe israelske byer med mange raketter samtidigt og dermed ramme endnu flere civile i tætbefolkede områder i Israel. Iron Domes nedskydning af raketter under Gaza-krigen i 2021 kostede flere milliarder kroner.

Fordelen ved Iron Beam er at det stort set ikke koster noget at bruge udover strøm, laseren kan ikke “udmattes” af et stort antal indkommende raketter på vej til at angribe Israels befolkning. Dvs at terrorgrupperne som vil udslette Israel i fremtiden kommer til at bruge flere penge på at producere raketterne end Israel vil bruge på at nedskyde dem. Eksempelvis får Hamas store summer fra Iran – både Hamas og Iran har som erklæret mål at udslette Israel. Det samme gælder også iransk-støttet Hizbollah i Libanon.

IDF udtaler at «Iron Beam» ikke er en erstatning for Iron Dome og andre israelske raketforsvarssystemer, men derimod et supplement.

Se Iron Beam i aktion her:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp