Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Udvikler laser til at nedskyde raketter

En simulering af, hvordan laseren skyder ned raketter og droner ned. (Illustrativt foto: Det israelske forsvarsministerium)
Det israelske forsvarsministerium med gennembrud i laserudvikling.

Det israelske forsvarsministerium meddelte onsdag den 8. januar at de udvikler en laserstråle, der kan nedskyde indkommende raketter og mindre droner. Lasersystemet testes i de kommende måneder. Målet er at systemet vil være klar til brug inden for halvandet år, skriver Ha’aretz.

Ifølge forsvarsministeriet er udviklingen af en sådan laser mulig på grund af et nyligt “teknologisk gennembrud”, uden at det specificeres nærmere. Gennembruddet kommer efter mange års investering og forskning.

Israel har i årevis arbejdet med at udvikle en laserstråle der kan afskære indkommende raketter, men har ikke tidligere kunne udvikle et fungerende alternativ på grund af høje omkostninger og teknologiske begrænsninger.

Hvert lasersystem vil have et høj prismærke – flere milliarder kroner – men brugsomkostningerne er lave, hvilket betyder at det i sidste ende vil være omkostningseffektivt. Lasersystemet vil være en tilføjelse – ikke en erstatning for det nuværende Iron Dome-raketforsvar.

Brigadegeneral Yaniv Rotem, leder af forsvarsministeriets våbenudvikling og teknologiske infrastruktur, siger at brug af laseren kun vil koste et par dollars pr gang. Til sammenligning koster det op mod en halv million dollars hver gang Iron Dome skyder en raket ned.

Når der på blot to år er blevet affyret 2.600 raketter mod civile i Israel, så siger det lidt om hvor enorme omkostningerne er ved brug af Iron Dome.

Brigadegeneral Yaniv Rotem er leder af forsvarsministeriets afdeling for våbenudvikling. (Foto: Forsvarsministeriet)

Så længe lasersystemet er tilsluttet strøm, vil “ammunition”, som er en potentiel udfordring med Iron Dome aldrig løbe tør. Men lasersystemet har også nogle ulemper. Det fungerer ikke optimalt ved dårlig sigtbarhed, tåge, tungt skydække og lignende.

-Laseren kan kun skyde det ned vi ser, forklarer brigadegeneral Rotem.

Der udvikles tre forskellige versioner af laseren. Et system ville være statisk og vil kunne være placeret ved Israels grænser for at beskytte nærliggende lokslsamfund, et system vil være mobilt for at kunne beskytte soldater på slagmarken og et system skal kunne fastgøres til droner eller fly for at udvide rækkevidden dramatisk. Israel bliver et af de førende lande i verden på laser.

-Vi er på vej ind i en ny æra. De investeringer som forsvarsministeriet i senere år har foretaget i forskning og udvikling har placeret Israel blandt de førende lande inden for lasersystemer, siger lederen for ministeriet for våben.

Som MIFF tidligere har omtalt er der også udviklet en laser til at nedskyde balloner og droner med ildbomber som affyres ind i Israel fra Gaza.

Her er en illustrationsvideo af den nye laserteknologi:


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem