Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Palæstinensiske myndigheder sagde NEJ – Sydkorea takker JA til 700.000 vaccinedoser fra Israel

De palæstinensiske sundhedsmyndigheder sagde NEJ til at modtage 1,2 millioner doser af Pfizer vaccinen fra Israel. Nu har Sydkorea takket JA til at modtage 700.000 doser fra Israel. (Foto: Marco Verch, https://www.flickr.com/photos/30478819@N08/)
Israel vil modtage tilsvarende antal doser jf. Sydkoreas aftale med Pfizer.

Israel og Sydkorea har indgået aftale om at Israel leverer 700.000 doser af Pfizer vaccinen hvis holdbarhed snart udløber, meddelte Israels premierminister Naftali Bennett og kaldte aftalen for en “win-win” aftale for begge lande, skriver avisen Times of Israel.

Aftalen blev indgået få uger efter de palæstinensiske myndigheder (PA) bakkede ud af lignende aftale med Israel om levering af 1,2 millioner doser. Ifølge PA var vaccinedoserne var for tæt på udløbsdato, det til trods for at Israel brugte de samme doser til at vaccinere israelske teenagere.

16. juni skrev MIFF: Israel giver palæstinenserne 1,2 millioner vaccinedoser. Vaccinerne er øremærket indbyggerne i Judæa og Samaria (Vestbredden) samt Gaza.

21. juni skrev MIFF: PA sagde først ja, så nej og nu måske ja til vaccineaftale med Israel. Mens de palæstinensiske myndigheder (PA) ikke ved hvad de vil, vil andre lande gerne have vaccinerne PA sendte retur til Israel (PA endte med at sige NEJ).

Israel vil leverer doserne med udløb ultimo juli snarest muligt til Sydkorea. Til gengæld vil Israel samme antal doser fra sydkoreanske ordrer senere på året.

– Vi forsætter med at beskytte israelske statsborgeres liv, udtalte Bennett i erklæring.

– Vaccinerne er effektive og livreddende – det er en kendsgerning. Vi blev enige om at udveksle vacciner i en win-win aftale. Sydkorea modtager vacciner fra vores eksisterende lagre, og vi vil modtage samme antal doser fra deres fremtidige ordrer, udtalte Bennett.

Aftalen blev forhandlet på plads af Israels sundhedsministerium i samarbejde med udenrigsministeriet og det nationale sikkerhedsråd.

Aftalen blev indgået i samarbejde med Pfizer og kom efter flere samtaler i løbet af de seneste dage mellem Bennett og Pfizers administrerende direktør Albert Bourla.

Aftalen vil træde i kraft i løbet af de kommende par dage, når Sydkorea har inspiceret vaccinerne. De koreanske vacciner vil ankomme i Israel i løbet af fjerde kvartal 2021.

Aftalen mellem Israel og Sydkorea blev indgået efter PA underskrev lignende aftale med Israel, men som tidligere nævnt bakkede PA efterfølgende ud af aftalen.

I juni meddelte de palæstinensiske sundhedsmyndigheder at de havde annulleret aftalen. Israel havde allerede leveret omkring 100.000 doser med udløb utlimo juni.

Israels sundhedsministerium udtalte at vaccinedoserne sikre at bruge samt at Israel “vaccinerede israelske borgere med samme doser.”

Embedsmænd understreger at det er almindelig praksis at bruge vacciner med kort udløbsdato og længe holdbarhedsdatoen ikke er overskredet, er produktet sikker i brug.

Israel har 1,4 millioner vaccinedoser med udløb ultimo juli. Premierminister Bennett håber at flest mulige doser kan nå at blive brugt inden deres holdbarhed udløber ved at få vaccineret 300.000 børn i alderen 12-15 år.

Israel indkøbte flere millioner vaccinedoser fra Pfizer og var blandt de første lande som modtog dem ultimo 2020.

Læs MIFFs artikler om den danske forbindelse til Israels vaccineindsats HER.

Over 5,6 millioner israelere – ud af en befolkning på mere end 9,3 millioner er blevet vaccineret med mindst èn dosis. Tæt på 5,2 millioner har modtaget anden dosis.


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem