Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

PA sagde først ja, så nej og nu måske ja til vaccineaftale med Israel

Her ses palæstinensisk læge blive vaccineret primo marts 2021, efter Israel gav palæstinenserne flere doser af Moderna-vaccinen.
Mens de palæstinensiske myndigheder (PA) ikke ved hvad de vil, vil andre lande gerne have vaccinerne PA sendte retur til Israel.


Den 18. juni kunne MIFF berette at Israel ville give palæstinenserne 1,2 millioner Corona-vacciner fra Pfizer, læs HER.

Israel begyndte efterfølgende at overføre vaccinerne til PA.

Men PA nægtede at modtage vaccinerne fra Israel og sendte dem retur – læs HER.

Nu har PA meddelt at de planlægger at genforhandle en aftale om modtagelse af 1,4 millioner Pfizer-vacciner fra Israel. PA ville ikke modtage de 1,2 vacciner som Israel var begyndt at overføre til dem af frygt for at de var tæt på udløb.

PAs sundhedsminister Mai Alkaila bekræftede søndag over for det palæstinensiske nyhedsbureau WAFA, at hendes kontor ville drøfte med Pfizer og det israelske sundhedsministerium, hvordan aftalen kan gennemføres.

Israelsk diplomatisk kilde bekræftede, at samtalerne mellem parterne fortsatte søndag.

– Vi genoptager drøftelserne med Pfizer for at få de vacciner, der udløber i slutningen af juli måned så hurtigt som muligt, så vi har tilstrækkelig tid til at vaccinere alle grupper, der er oprettet i henhold til den nationale vaccinationsplan, PA håber på at opnå immunitetsrate på 70%, sagde Alkaila.

Det drejer sig om 1,4 millioner Pfizer-vacciner, som Israel hat købt som udløber ultimo juni, ultimo juli og ultimo august.

I henhold til aftalen vil det palæstinensiske sundhedsministeriums doser på 1,4 millioner blive opbevaret på Israels lagre. Den første levering var planlagt til ultimo maj/primo juni, men uenigheder om detaljerne i aftalen forsinkede processen, ifølge Alkaila var de for tæt på udløb.

– Derfor nægtede vi at modtage vaccineleveringen og sendte den retur til Israel, sagde Alkaila.

En af uenighederne der opstod var Israels indsigelse mod at der stod den palæstinensiske stat i den palæstinensiske sundhedsministers underskrift samt at vaccinerne ikke skulle leveres til Gaza, hvilket det palæstinensiske sundhedsministerium afviste kategorisk, udtalte Alkaila.

Alkaila udtalte, at sundhedsministeriets ansvar omfatter alle palæstinensere:

– Vi vil sende vaccinerne hvorhen vi beslutter, ingen kan bestemme det for os, sagde Alkaila.

Forhandlingerne fortsatte med Israel indtil slutningen af ​​sidste uge, hvor Pfizer greb ind og udtalte at: – Vi har ret til at distribuere vacciner på den måde, vi finder hensigtsmæssig, og annullere Israels beslutning vedr. Gaza, og derfor blev vi i torsdags enige om at gennemføre aftalen, og den blev underskrevet, sagde Alkaila til WAFA.

– PA har underskrevet en aftale med Pfizer om at købe 4.140 millioner doser til en pris på omkring 46 krone per dosis. PA var det eneste “land” i verden som kunne opnå en aftale på den pris, sagde Alkaila.

Ifølge Alkaila er den første levering på 205.920 doser planlagt til april, maj og juni med 20.000 doser om ugen. Andet parti på 1.795.000 doser er planlagt til juli, august og september. Tredje parti på omkring to millioner doser forventes leveret i de sidste tre måneder af året. Der forventes forsinkelser grundet global efterspørgsel.


Manglende vacciner ville også påvirke skolestart- og universitetsstart.

Efter pres fra det palæstinensiske sundhedsministerium og internationale venner foreslog Pfizer byttehandel, hvor vaccinedoser købt af Israel ville gå til PA og til efteråret ville vaccinedoser blive sendt til Israel.

Der var en direkte kommunikationskanal mellem Israel og PA under opsyn af talsmanden for PAs sundhedsministerium, Kamal Al-Shakhra, med godkendelse af PAs præsident Mahmoud Abbas og PAs premierminister.

Ifølge Alkaila har PAs sundhedsministerium underskrevet flere aftaler med vaccineproducenter, blandt dem Sputnik, men grundet global efterspørgsel kan der ske forsinkelser i levering.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem