Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Corona-krisen har bidt sig fast i Israel

På billedet ses Magen David Adoms nye drive-in testcenter i byen Lod, hvor ny hurtig Corona-test testes. Testen giver svar i løbet af 15 minutter. (Foto: @Mdais)
Corona-krisen og de økonomiske konsekvenser fortsætter med at skylle indover det israelske samfund. Samtidig har over 530 læger underskrevet protestbrev over regeringens håndtering af krisen.


I skrivende stund er 254 personer i alvorlig tilstand, heraf er 70 i respirator – det er en stigning på 15 personer siden lørdag. 409 personer er døde (opdateret dødstal mandag: 415 personer, ifølge Times of Israel) og 1.437 ny-smittede er blevet registreret siden lørdag, det skriver den israelske avis Yedíot Ahronoth.

For en måned siden var der blot 40 alvorligt syge personer. Antallet af personer i respirator er tredoblet i løbet af tre uger.

I skrivende stund er 28.037 personer smittet.

Knessets Corona-kabinet kunne søndag ikke nå til enighed om de nye restriktioner de forsøger at indføre i kampen mod Corona-spredning. Læs MIFFs artikel om de seneste restriktioner her.

Corona-kabinettet lyttede til de øverste embedsmænd i sundhedsministeriet og vice-ministeren Yoav Kisch. De var enige i nogle af kabinettets bekymringer – eksempelvis opfordringen om at lukke landets strande i weekenderne for at undgå store forsamlinger på et sted. Kisch understregede dog at strandene er relativt sikre og bør holdes åbne for offentligheden i løbet af ugen.

Knesset-medlemmer påpegede at forskning tyder på smittespredningen hovedsageligt sker i lukkede rum – ikke udenfor.

Corona-kabinettet forventes at genoptage drøftelserne mandag før der stemmes om regeringens nye restriktioner.

Læger i protest over regeringens indsats
Over 530 israelske læger har underskrevet et protestbrev hvori de kritiserer sundhedsindsatsen i forhold de ældre og folk i risikogrupper. Lægerne kritiserer også at unge i stigende grad smittes og spreder smitten i samfundet. Lægerne er også dybt bekymrede over de voldsomme konsekvenser for landets økonomi, ifølge den israelske avis Yediot Ahronoth.

Læs MIFFs seneste artikel om den økonomiske krise her.

Lægerne har ytret deres bekymring over at indsatsen for at begrænse spredningen er håbløs og medfører en stigning i dødsfald og alvorligt syge og “skaber en økonomisk katastrofe og menneskelig lidelse for flere millioner israelske borgere,” ifølge israelske kanal 12.

Protestbrevet er et initiativ taget af en læge fra det centrale Israel, brevet blev også spredt på sociale medier. I brevet skriver lægerne blandt andet at data samlet igennem de seneste måneder viser, at alle ressourcer og indsatser bør fokuseres på at beskytte de ældre og folk i højrisikogrupper. Virussen påvirker ikke større dele af den yngre befolkning, der smittes og ofte ikke udvikler symptomer eller blot milde symptomer. Derfor bør yngre personer ikke underlægges samme restriktioner og bør kunne gå på arbejde og færdes frit.

Ifølge lægerne kan en økonomisk-krise undgås, hvis flokimmunitet fremmes ved at yngre personer smittes og spreder virussen blandt hinanden. Lægerne mener virussen dermed kan stoppes over tid.

Ifølge lægerne er de ikke blevet hørt af regeringen før implementering af landets Corona-politik, fordi embedsmænd i sundhedsministeriet forhindrer enhver alternativ diskussion om den bedste Corona-strategi.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem