Search
Ambulancepersonale fra Magen David Adom ambulance service er klar til at hente syge Corona-patienter. (Foto: MDA)

Her er seneste restriktioner indført i kampen mod Corona

Flere restriktioner indført i Israel for at undgå yderligere smittespredning under anden Corona-bølge.

Den israelske regering holdt kabinetmøde til langt ud på natten til fredag for at nå til enighed om ny landsdækkende nedlukning i kampen mod stigende Corona-spredning, det skriver avisen Jerusalem Post.

Mødet trak blandt andet ud grundet intern uenighed om skolernes sommerlejre og andre uddannelsesaktiviteter skulle lukke eller ej.

Uddannelsesminister Yoav Gallant er stærk modstander af skolelukninger grundet de voldsomme økonomiske konsekvenser.

Ifølge undervisningsministeriet er 895 ud af 700.000 elever smittet af Corona – det er en tiendedel af en procent.

Gallant beskyldte sundhedsministeriet for at træffe “intuitive valg frem for data. Jeg er imod at lukning af skolelejrene. Hvis vi gør det, skal I give forældrene minimum en uge til at forberede sig.”

Ifølge finansministeriet vil hver dag med lukkede skolelejre koste landet 300 mio. shakel.

Netanyahu sagde til kabinettet: ”Vi gør alt for at forhindre en fuld nedlukning. Vi arbejder i takt med Corona og vi har ikke mange valg. Det er ikke en normal situation. Vi har ikke mulighed for at tage skridt i et par dage og håbe at det vil være i orden. Sygdommen ændrer sig hurtigt, og vi er nødt til at ændre os sammen med den.”

Premierministeren advarede om at “de alternative skridt er hårdere og vi forsøger at undgå dem. I sidste ende vil der muligvis ikke være andet valg end at tage dem. Men i øjeblikket forsøger vi at tage hurtige beslutninger som vi kan blive enige om.”

Regeringen blev enige om føgende restriktioner fra og med fredag ​​kl. 17:
– Fitnesscentre og andre lukkede rum som bruges til sports- og danseaktiviteter (undtagen konkurrerende atleter) lukkes.
– Restauranter må kun holde åbent for takeaway og levering af mad ud af huset.
– Kantiner på arbejdspladsen må kun holde åbent for afhentning af mad.
– Hotelrestauranter kan fortsætte med at holde åbent med 35% kapacitet.

Weekendrestriktioner fra fredag fra kl. 17 til søndag kl. 17:
– Strande er lukket.
– Butikker, indkøbscentre, madmarkeder (shuk), frisører, skønhedssaloner, biblioteker, zoologiske haver, museer, svømmehaler og andre turistattraktioner er lukket.
– Supermarkeder, apoteker, butikker som sælger vigtige varer, optikere, computer- og reparatører holder åbent.
– Svømmehaler på hoteller vil kun være åbne for egne gæster.

Følgende aktiviteter påvirkes også fra fredag kl. 17:
– Forsamlinger – op til 10 personer i lukkede rum, 20 personer i det offentlige rum.
– Modtagelse af publikum på offentlige kontorer reduceres.
– Regerings-kontorer – 50% af personalet vil arbejde uden for kontoret eller blive sendt hjem på orlov.

Beslutninger vedrørende skolernes sommerlejre og andre uddannelsesprogrammer træffes i løbet af de kommende dage af premierministeren og forsvarsministeren i samråd med finansministeren, sundhedsministeren og uddannelsesministeren.

Flere sundhedseksperter og politikere har kritiseret planen. Blandt kritikerne er også the Israeli Association of Public Health Physicians som mener at beslutningen er “uden epidemiologisk logik.”

Netanyahu ville have nedlukningen til at træde i kraft fra i dag. Det blev dog ikke muligt fordi partiet Kahol Lavan meddelte at de ville stemme nej og lovgivningen kunne ikke nå at blive ændret med så kort varsel.

Rigsadvokat Avichai Mandelblit sagde torsdag at han endnu ikke var blevet hørt i spørgsmålet om lovligheden af ​​regeringens anden landsdækkende nedlukning. Det var forventet at han ville præsentere sin holdning for kabinettet torsdag aften efter at have hørt om planen i medierne.

Målet med de nye restriktioner er at reducere antallet af daglige nye smittetilfælde til 400 inden 31. august, ifølge chefen for det nationale sikkerhedsråd Meir Ben-Shabbat. Ben -Shabbat tilføjede at situationen vil blive vurderet igen i slutningen af ​​sommeren.
På nuværende tidspunkt ligger tallet for dagligt ny-smittede langt højere end målet.

Sundhedsministeriet meddelte torsdag at 1.862 mennesker var blevet smittet i løbet af onsdag – det hidtil højeste tal i løbet af et døgn. Ud af 30.508 tests var 6,2 procent positive.

I skrivende er der omkring 25.000 aktivt syge, 203 er alvorligt syge og 383 personer er døde.

Indenrigsminister Arye Deri advarede under kabinetmødet om at der straks skulle tages skridt for at forberede sig til vinteren og titusindvis af influenzasyge israelere.

– Alle som rammes af influenza vil tro at de har Corona og henvende sig på hospitalerne som sandsynligvis vil bryde sammen. Vi kom igennem første bølge med fantastisk succes, men mistede det hele i begyndelsen af anden bølge. Da vi havde 100 ny-smittede personer om dagen, skulle vi have forberet os bedre på at teste, isolere de syge og stoppe smittekæder, sagde Deri efter sigende under mødet.

Knesset-medlem Naftali Bennett langede ud efter kabinettets beslutning om allerede at indføre nedlukningen fredag ​​og skrev på Tweeter at regeringen er “afkoblet, irrationel og destruktiv.”

Koalitionsmedlem, Knesset-medlem Gideon Sa’ar fra partiet Likud som historisk har været premierministerens rival, skrev på Twitter at nelukningen “vil forværre den økonomiske skade” og “vil ikke opnå det ønskede mål.”

Højesterets præsident Esther Hayut har skrevet til alle retsinstanser i håb om at kunne samle dem, trods af Corona-smitten under anden bølge.

Hayut har meddelt at en dommer og ni andre ansatte i retsvæsenet er smittet, 24 dommere og 192 afdelinger er i karantæne.

Ifølge Hayut gør retsvæsenet sit bedste for at holde smitten nede og hun regner med at domstolene kan forblive åbne.

Hayut kritiserede også Knesset for at ville have en undersøgelseskommission til at undersøge eventuelle retslige interessekonflikter.

Forsvarsministeriet har meddelt at de arbejder på at udvide aftalen med MyHeritage om gennemførelse af 30.000 Corona-tests pr. dag mod de nuværende 10.000. Ministeriet meddelte også, at de sigter mod at forkorte svartiden på tests ved at udvide automatiserings-processerne og forbinde laboratoriet direkte til sundheds-udbyderne.

Samtidig arbejder forsvarsministeriet på at kunne hjælpe sundhedsministeriet og sundheds-udbyderne med at købe og fragte testudstyr til Israel. Ministeriet har desuden implementeret en finansielplan og en informationsplan (Hasbarah) med fokus på det ultraortodokse samfund i Kiryat Ye’arim hvor smitteraden er høj.

Ifølge en meningsmåling foretaget af israelske kanal 12, foretrækker en stor procentdel af befolkningen at håndtering af Corona-krisen flyttes over til forsvarsmyndighederne.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp