Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Myndigheder frygter Corona-spredning efter tætpakket demonstration

De israelske sundhedsmyndigheder frygter den store demonstration på Kikar Rabin i Tel Aviv lørdag aften vil få Corona-smitten til at sprede sig yderligere. (Foto: @Itai_Leshem)
Mere end 10.000 israelere demonstrerede over den økonomiske krise på Kikar Rabin i Tel Aviv lørdag aften.

Sundhedsmynidghederne advarer om at den store demonstration i Tel Aviv i lørdags mod regeringens økonomiske politik midt under anden Corona-bølge vil få Corona-smitten til at sprede sig yderligere. Demonstranterne sørgede ikke for at holde afstand til hinanden, det skriver avisen Times of Israel.

– Vi har fuld forståelse for demonstranternes smerte og bekymring, men store forsamlinger er farlige og jeg frygter vi vil komme til at se det i antallet af smittede de kommende dage. Det var en stor demonstrationen med mange demonstranter og reglerne for at for at minimere smittenfaren blev ikke overholdt, sagde generaldirektør i det israelske sundhedsministerium Chezy Levy, til radiokanalen Galei Tzahal.

Demonstrationen lørdag aften var den største i Israel siden Corona-udbruddet begyndte for nogle måneder siden. Israel kom usædvanligt godt igennem første Corona-bølge. Nu står landet midt i anden bølge med stigende smitte, derfor besluttede regeringen genindførelse af restriktioner for at holde Corona-smitten nede. Nedlukning af den israelske økonomi har haft store konsekvenser for israelsk økonomi og antallet af arbejdsløse har nået nye højder. Læs MIFFs seneste artikler om Corona- og økonomisk krise i Israel her og her.

Søndag kritiserede vice-sundhedsministeren Yoav Kisch demonstrationen med omkring 10.000 demonstranter for at være et “sundheds-terrorangreb.”

Kisch som er medlem af premierminister Benjamin Netanyahus Likud-parti sagde at han anerkender “omfanget af den økonomiske krise”, men at han er forpligtet til at forhindre store forsamlinger for at begrænse smitte-spredning.

– Vi gør alt for at forhindre forsamlinger og betaler en høj pris (både socialt og økonomisk) for at stoppe Corona-smitten og så ser [vi] billeder fra Kikar Rabin. Det er et stort -sundhedsterrorangreb, skrev han på Twitter.

Sundhedsminister Yuli Edelstein klagede over professor Ruthy Shaco-Levy fra Soroka Medical Center i byen Beersheba, efter hun havde opfordret demonstranter til at lade deres smartphone blive hjemme for at undgå at blive sat i Corona-karantæne.

Shaco-Levy er både leder af patologforeningen og Sorokas patolog afdeling. På Facebook skrev hun forud for demonstrationen:
– Hvis du deltager i demonstrationen i aften og vil undgå 14-dages karantæne fra i morgen, så gør dig selv en tjeneste og lad din telefon blive hjemme!!!

Myndighederne bekæmper blandt andet virusspredning ved at undersøge via folks smartphone om de har været i nærheden af Corona-smittede og i så fald beder dem om at gå i 14-dags karantæne.

Shaco-Lavy skrev efterfølgende en “forklaring” på sit første opslag: – Mit tidligere opslag kunne tolkes som om jeg opfordrede til ikke at følge sundhedsministeriets anvisninger – det var ikke hensigten og jeg beklager hvis mit opslag kunne misforstås.

Demonstrationen i Tel Aviv sker i protest over stigende arbejdsløshed. I skrivende stund ligger den på mere end 21%, over 850.000 er arbejdsløse, mange israelere udtrykker bekymring for fremtiden og et stort antal virksomheder et ved at kollapse.

Flere sektorer er vrede over den økonomiske situation og siger at regeringen ikke gør nok for at hjælpe dem med at komme ud af krisen. Derudover er der stor forvirring over de økonomiske hjælpe-pakker og den komplicerede bureaukrati for at få økonomisk hjælp.

Ifølge flere arbejdsløse er regeringens løfter om økonomisk støtte de seneste måneder gennem tilskud, arbejdsløshedstilskud og hjælpe-pakker ikke er blevet udbetalt, mens andre hjælpe-pakker har vist sig ikke at kunne dække de arbejdsløses økonomiske problem.

I sidste uge annoncerede regeringen endnu en hjælpe-pakke til de små virksomheder.

Søndag morgen rapporterede sundhedsmyndighederne om 749 nye smittetilfælde i løbet af natten.

I skrivende stund er 364 døde af Corona.

Ifølge sundhedsministeriets seneste tal er 18.940 aktivt smittede, 1.148 nye smittede blev registreret lørdag.

Med den seneste stigning overhalede antallet af aktivt smittede igen antallet af raskmeldte, som på nuværende tidspunkt ligger på 18.915 personer.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem