Search
Premierminister Benjamin Netanyhu og kabinetsmedlemmer diskutere Corona og den værste økonomiske krise nogensiden i israelsk historie, 8. juli 2020. (Foto: @IsraeliPM)

Corona-spredning har lukket hele kvarter i flere israelske byer

Sundhedsminister Yuli Edelstein har angiveligt advaret om landsdækkende ned-lukning igen, hvis antallet af dagligt nye smittede overstiger 2.000.

Ned-lukningen trådte i kraft kl. 01 israelsk tid i kvarter i fem byer hårdt ramt af Corona-udbruddet, det skriver avisen Times of Israel.

Dele af Jerusalem, Beit Shemesh, Lod, Ramle og Kiryat Malachi vil være ”begrænsede zoner” de kommende syv dage.

I en fælles udtalelse torsdag aften fra premierministerens kontor og sundhedsministeriet, blev det meddelt at indgang og udgang fra de begrænsede områder vil være begrænset, det gælder også trafik og forretnings-aktivitet.

I Jerusalem er kvarteret Romema, Kiryat Sanz og Matersdorf – alle ultra-ortodokse områder blevet lukket. I Beit Shemesh er Nahala og K’ne Habosem lukket, i Lod gælder det for Ganei Ya’ar og Sach, i Ramle er det Amidar Beilav og i Kiryat Malachi er det Rotner-området og Chabad-kvarteret. Andre dele af Lod lukkes i fem dage.

Kiryat Malachi kommune besluttede fredag ​​at lukke alle byens skoler og børnehaver.

Jerusalems borgmester Moshe Lion har kritiseret ned-lukningen og advaret om at den vil forårsage “masse-smitte.” Det skyldes at religiøse familier ofte bor store familier i små lejligheder og derfor stortrives smitten der.

– Det vil betyde at folk kommer til at smitte alle i deres kvarter. Løsningen på Corona er isolering af de smittede. Jeg har bedt om at få overdraget ansvaret for evakuering af de smittede til karantæne-hoteller indtil de ikke smitter mere, sagde Lion.

Sundhedsministeriet vil angiveligt også indfører begrænsninger på skoleaktiviteter for børn fra 10 år og opefter i Modiin Illit, Beit Shemesh og dele af Ashdod.

I Jerusalem var der fredag ​​morgen 2.316 bekræftede Corona-tilfælde, 1.089 personer blev bekræftet smittet i løbet af sidste uge, ifølge sundhedsministeriet. De andre byer har også haft en kraftig stigning i antal smittede på over 100%, i Kiryat Malachi var stigningen 368%.

Kabinetbeslutningen kom efter en henstilling fra sundhedsministeriet tidligt torsdag.

Tirsdag blev bosættelsen Beitar Illit på Vestbredden erklæret for en begrænset zone i syv dage.

Fredag ​​morgen rapporterede sundhedsministeriet 1.684 nye smittede i løbet af et døgn – det er en ny rekord siden Corona kom til Israel.

I skrivende stund er 350 personer døde og 35.631 er smittet.

I følge ministeriets tal er der i skrivende stund 16.739 aktive smittede, af dem er 130 personer i alvorlig tilstand, 42 er lagt i respirator og 91 er i moderat tilstand, resten har milde eller ingen symptomer.

I takt med Corona-krisen eskalerer, stiger kritikken også over premierminister Benjamin Netanyahu og regeringens håndtering af den alvorlige økonomiske krise – den værste nogensinde i Israel. De seneste meningsmålinger viser voksende utilfredshed med Netanyahus håndtering af den økonomiske krise Israel er havnet i.

Læs MIFFs seneste artikel om de voldsomme økonomiske konsekvenser Corona har haft for det israelske samfund.

Torsdag aften holdt Netanyahu pressemøde om en ny økonomisk hjælpe-pakke til virksomheder og ansatte som har mistet deres indkomst grundet den længerevarende ned-lukning af israelsk økonomi. Netanyahu erkendte at nogle af regeringens tiltag for at sætte gang i israelsk økonomi kom for tidligt, hvilket har medvirket til at Israel nu reelt står midt i anden Corona-bølge.

– Jeg påtager mig det fulde ansvar for beslutningen og påtager mig også ansvaret for at ordne det igen, sagde Netanyahu.

Arbejdsløsheden ligger på mere end 25% og over en million israelere står uden arbejde. Der er frygt for tallet vil stige yderligere efter nye restriktioner blev indført for få dage siden.

De seneste par uger er mange af de gevinster som Israel høstede under håndteringen af første Corona-bølge gået tabt. Da Corona brød ud for nogle måneder siden blev landet hurtigt lukket ned i flere uger. I maj blev de fleste restriktioner ophævet for at få sat skub i økonomien.

Den nuværende smitte-stigning i Israel er en af ​​de højeste i verden, ifølge tal fra sundhedsministeriet.

Stigningen i antal patienter indlagt på hospitalerne viser sig først efter nogle uger, sagde sundhedsministeriet og bad hospitalerne forebrede sig på fornyet patienttilstrømning.

Mandag indførte regeringen flere begrænsninger i håb om at begrænse smitte-spredningen. Begrænsningerne betyder blandt andet at der kun må være 20 gæster på restauranter, 19 personer i synagoger, reduktion af antal passagerer i offentlig transport, forhøjelse af bøder for ikke bruge maske i det offentlige rum til 500 shekel (1000 kroner), lukning af festlokaler, kulturelle arrangementer, koncerter, teatre, svømmehaller, fitnesscentre, barer og natklubber.

Sundhedsminister Yuli Edelstein har angiveligt advaret om at landet kan vende tilbage til landsdækkende ned-lukning igen, hvis antallet af dagligt nye smittede overstiger 2.000.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp