Alle israelske fængsler har indført gennemgribende restriktioner i kampen mod Corona. (Foto: @IBN_RFP, Israeli Prison Service)

Hårde restriktioner holder Corona ude af israelske fængsler

De israelske fængsler har indført strenge restriktioner for at undgå Corona-spredning blandt de indsatte.

I modsætning til mange andre lande har Israel haft succes med at forhindre Corona udbrud i fængslerne, skriver avisen Times of Israel.

Alligevel er der også dem som kritiserer de indførte foranstaltninger.

– Ud over den daglige lidelse vi lever med – mine børn og jeg, kom Corona og gjorde det værre for os, siger Yocheved hvis mand sidder i fængsel.

Yocheved er en ud af flere tusind familiemedlemmer med israelske indsatte som ikke kan få familiebesøg, efter fængselvæsenet lukkede de omtrent 14.000 fanger og 9.000 fængselansatte fordelt på mere end 30 fængsler ned for at undgå Corona-udbrud.

– Familiebesøg hver anden uge blev aflyst efter Corona kom til Israel, siger Yocheved

Siden Corona brød ud har regeringer i hele verden indført restriktioner for at beskytte indsatte og ansatte i fængslerne mod en hurtig spredning af virussen, som indtil videre har kostet over en halv million mennesker livet.

Flere lande har udtrykt stor bekymring for at virussen hurtigt kan sprede sig i det lukkede fængselmiljø. I marts frigav Iran omkring 85.000 fanger, som en konsekvens af den voldsomme Corona-spredning i landet.

I Brasilien og Italien har der været fængselopstande efter embedsmænd besluttede at forbyde orlov af frygt for indsatte ville bringe Corona med sig ind i fængslet efter endt orlov.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) lider indsatte generelt af dårligere helbred end den generelle befolkning, FNs højkommissær for menneskerettigheder har advaret om at tilbageholdelsesfaciliteter i mange lande er overfyldte og at ”fysisk afstand og selvisolering under de forhold ikke er umulig.”

Ifølge data fra Justice Project Pakistan – en gruppe med base i Lahore, er over 83.607 indsatte i 82 lande blevet testet positiv for Corona og mere end 1.379 indsatte er døde.

Over 584 af dem var indsatte i USA med omkring 49.000 Corona tilfælde i fængslerne, ifølge Marshall-projektet.

– Vores hovedformål har fra start været at forhindre virussen i at sprede sig og komme ind i vores fængsler, siger oberst Regev Daharuge, leder af Israels fængselservice indsatte-afdeling.

Ifølge Daharuge sørgede fængselvæsenet allerede primo marts – da Corona kom til Israel for at konsultere kolleger i England, Italien og USA for at få viden om hvordan de håndterede situationen.

– Vi forsøgte at lære af andres erfaring – alle beskæftigede sig virussen for første gang og ingen vidste hvordan de skulle gøre det, siger Daharuge.

– Vi implementerede meget af det som vi lærte af dem og indførte forholdsregler som viste sig effektive i forsøget på at minimere kontakten mellem verden udenfor og indenfor i fængslerne, siger Daharuge.

Fra den 17. marts blev israelske fængsler lukket af fra omverdenen. De indsatte kunne ikke få besøg, mødes med deres advokater eller få orlov. Alle restriktioner blev indført for at forhindre virussen i at komme ind i fængslerne.

Forhør blev gennemført i fængslerne i stedet for på politistationer, retsmøder blev gennemført via telekonference og familiebesøg skete via Zoom.

De fængselansatte har normalt 24-timers vagter efterfulgt af to fridage, men grundet Corona blev det ændret til en uges arbejde efterfulgt af fjorten fridage. I løbet af fridagene skal de ansatte overvåge sig sig for symptomer på Corona. Nye indsatte holdes i to ugers karantæne før de kan komme i kontakt med de andre indsatte.

Fængselansatte tager temperaturen på alle som kommer ind i fængslerne. I medio ​​juni var omkring 3.000 indsatte og ansatte blevet testet for Corona, siger en talsmand for fængselvæsenet.

Omkring 500 indsatte med 30 dage tilbage af deres fængseldom blev overført til husarrest for at reducere risikoen for Corona-udbrud i fængslerne.

Det var nødvendigt “fordi vi vidste at social distancering ikke er mulig inde i fængslet”, siger Daharuge. De indsatte spiser i deres celler og forsamlinger er forbudte. “Hvis du tror social distancering er mulig i et fængsel, ved du ikke hvad et fængsel er. Det er umuligt at håndhæve det i et fængsel.”

På trods af det har de indsatte hver tre kvadratmeter plads i overensstemmelse med loven og har fået udleveret mundbind og sæbe, siger Daharuge.

Ifølge en rapport offentliggjort sidste år af Public Defense Office, er nogle fængselfaciliteter “uegnede for mennesker” og i nogle tilfælde var pladsen for hver fange mindre end reglen om minimum tre kvadratmeter pr. indsat.

Israels fængselservice meddelte sidste år at problemet var blevet “behandlet i alle fængsler.”

– De indsatte forstår og ved at vi har det samme mål – at sørge for de indsatte forbliver sunde og raske, og de samarbejder rigtig godt. Jeg besøgte Maasiyahu fængslet for nylig, jeg gik gennem fløjene, jeg så alle indsatte og alle var iført mundbind, siger Daharuge.

På trods af de mange forholdsregler var der Corona-smittede blandt de ansatte.

Ultimo april blev en 21-årig palæstinenser fra Vestbredden arresteret i Israel og bragt til et fængsel i Jerusalem. Palæstinenseren blev testet positiv for Corona og overført til en karantæne afdeling. Den 23. juni blev en tilbageholdt konstateret Corona-smittet og overført til en isolationscelle.

Corona har heldigvis ikke spredt sig ind i fængslerne, hvilket Daharuge er meget stolt over. “Jeg tror ​​at de restriktioner vi har indført virker.”

Alligevel er der også dem som er kritiske.

– Mine børn og jeg har ikke set deres far i mere end fire måneder. Regeringen har åbnet skoler, indkøbscentrer, festlokaler og restauranter, men vi kan stadig ikke besøge de indsatte. Min fire år gamle dreng græder hver dag fordi han vil se sin far, og jeg ved ikke hvad jeg skal fortælle ham. Jeg græder sammen med ham, siger Yocheved.

Familiebesøg er langsomt ved at blive genindført igen med begrænsninger i antal personer. Det betyder at indsatte med store familier må vælge hvem de ser hvornår.

– Jeg synes Corona har gjort oplevelsen af ​​fængslet endnu værre for vores familie. Det var også ubehageligt før, men nu er det blevet umuligt. Fængsel er en ting, men at fjerne menneskers elementære rettigheder er noget andet helt. Besøg og orlov var de indsattes grund til at stå op om morgenen, siger Yocheved.

– Siden de lukkede op igen har de ikke haft det og de har mistet deres håb. Volden mellem fangerne er steget. De har ikke noget at tabe. Familiebesøg er en gulrod for de indsatte som opfører sig godt, siger Yocheved.

Flere rapporter fra organisationer har kritiseret forholdene under Corona. Ifølge talsmanden for Israels fængselservice har der ikke været problematiske hændelser i fængslerne “de indsatte forstår at vi gør hvad vi kan for at holde dem sunde og raske, og holde virussen ude af fængslerne – de fleste samarbejder, selvom det ikke altid er let.”

Ifølge Israels fængselservice blev der allerede i en begyndelse af Corona-krisen gjort en “massiv indsats” for at skaffe desinfektionsmidler, sæbe og medicin.

Der har været problemer med at skaffe tilstrækkelig med værnemidler, men ifølge Israels fængselservice er problemet blevet løst.

Ifølge the Association for Civil Rights in Israel har det israelske fængselvæsens metoder sammenlignet med udlandet ”vist sig at være ret effektive” i kampen for at undgå de indsatte smittes med Corona.

Mindi Bookspan som driver organisationen Dror La’mishpacha som støtter de indsattes familier erkender at de indførte foranstaltninger i kampen mod Corona “til en vis grad sker på bekostning af de indsattes friheder og rettigheder fordi de nu må isoleres endnu længere end normalt”.

Daharuge mener at de indførte restriktioner i fængslerne har forhindret smittespredning blandt de indsatte og ansatte.

Vi “gør alt for at forhindre et udbrud. Jeg tør ikke tænke på hvad der var sket, hvis ikke vi have indført de forholdsregler som vi gjorde, siger Daharuge.

Læs også MIFFs artikel om Anne Hegelund fra Enhedslisten som både bruger religiøse motiver til at dæmonisere Israel og deler platform med palæstinensere med bånd til Hamas. Anne Hegelund: – Hvis Jesus havde levet idag, så havde han nok endt sine dage i et israelsk fængsel

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp