Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Biden: – Israel kan ikke fortsætte ned af den vej

USA's præsident Joe Biden under interview uden for Det Hvide Hus, 4. januar 2023. (Foto: Flash90)
USA's præsident kommer med usædvanlig hård kritik af den israelske regering: - Regeringen ødelægger forholdet til USA, siger den israelske opposition.

USA’s præsident Joe Biden opfordrer Israels premierminister Benjamin Netanyahu til at droppe den kontroversielle retsreform og siger, at han er «meget bekymret» for Israels demokrati. Biden siger også at «Israel kan ikke fortsætte ned af den vej».

– Ligesom andre store tilhængere af Israel, er jeg meget bekymret. De kan ikke fortsætte ned af den vej. Og det har jeg talt om, siger præsidenten i usædvanlig kras og åben kritik.

Det er første gang USA’s ledelse kommer med så kras kritik imod de kontroversielle planer om en retsreform, som blev sat i bero af premierminister Netanyahu for et par dage siden. USA’s præsident håber udsættelsen af planerne, vil betyde at der kan findes frem til en kompromisløsning med oppositionen.

– Forhåbentlig vil premierministeren gøre sit til at der kan nås frem til et kompromis, men det vil tiden vise.

Bidens udtalelse tyder på at der er opstået en åben krise i forholdet mellem Israel og USA. Spurgt af journalister, om premierminister Netanyahu vil blive inviteret til Det Hvide Hus, lød Bidens svar «nej» og tilføjede: – Ikke på kort sigt.

Netanyahu er ikke blevet inviteret til Det Hvide Hus, siden han blev premierminister igen, hvilket er højst usædvanligt.

Netanyahu var hurtigt ude med en kommentar på Bidens udtalelser. Han insisterer på, at han ønsker at genoprette «den rigtige balance mellem de tre statsmagtere». Netanyahu tilføjer at Israel ikke vil træffe beslutninger baseret på pres udefra, «selv ikke fra vores bedste venner».

– Jeg har kendt præsident Biden i mere end 40 år, og jeg sætter pris på hans langsigtede engagement i Israel. Alliancen mellem Israel og USA er ubrydelig og overvinder altid uenighederne der opstår mellem os.

Tidligere forsvarsminister Benny Gantz, der nu sidder i oppositionen, udtaler at præsudent Bidens udtalelser burde være en «wake up call for regeringen».

At skade vores bånd med USA, vores største ven og vigtigste allierede, er en strategisk fejltagelse, siger Gantz, der i de seneste meningsmålinger er blevet en stemmesluger.

Oppositionsleder Yair Lapid er også bekymret over forholdet med USA og udtaler: – I årtier var Israel USAs nærmeste allierede, og den mest ekstremistiske regering i Israels historie har formået at ødelægge forholdet i løbet af tre måneder.

Flere republikanske politikere har også udtrykt bekymring over situationen i Israel, uden direkte at kritisere den israelske regering. De udtaler at reform-planerne har ført til så stor splittelse i det israelske samfund, at den truer landets evne til at forsvare sig selv.

– Jeg er glad for, at Bibi [Netanyahus kælenavn] har taget en time-out og til at finde en kompromisløsning. Landets sikkerhed er blevet påvirket af det indenrigspolitiske drama, siger senator Lindsey Graham, en af ​​Israels førende støtter i det republikanske parti.

Flere i Netanyahus koalition er gået offentligt ud mod Biden og USA’s administration. Kultur- og sportsminister Miki Zohar fra Likud beskylder Biden for at være «faldet for falske nyheder». Itamar Ben Gvir fra det højreorienteret parti Otzma Yehudit kritiserer også USA.

– De skal forstå, at Israel er et selvstændigt land og ikke længere en stjerne i det amerikanske flag, siger Ben Gvir om kritikken fra præsident Biden.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem