Hverken Benjamin Netanyahu eller oppositionsleder Yair Lapid lader til at have det nødvendige flertal til at danne regering. Billedet er fra 2013, hvor Lapid var finansminister i Netanyahus regering. (Foto: GPO)

Meningsmåling viser dødt løb i Israel

Ingen af blokkene står til at få flertal efter kommende valg.

En ny meningsmåling viser at det kommende Knesset-valg 23. marts kan ende med at den fastlåste politiske situation i Israel fortsætter. Hverken premierminister Benjamin Netanyahu eller hans rivaler står til at få flertal.

Meningsmålingen viser også at fire partier ligger tæt på spærregrænsen som er 3,25%. Falder de under spærregrænsen eller ikke kan få stor betydning for hvorvidt Netanyahu eller en af hans rivaler får det nødvendige flertal.

Der er 120 sæder i den israelske nationalforsamling Knesset. En regeringskoalition har behov for mindst 61 sæder for at kunne styre.

Netanyahus parti Likud (Sammenhold) står til at blive det største parti med 28 sæder, det er en nedgang fra 36 sæder i forhold til seneste valg. Oppositionsleder Yair Lapids parti Yesh Atid (Der er håb) er det næststørste parti og står ifølge meningsmålingen til at få 19 sæder.

Naftali Bennets højreparti Yamina (Højre) får 13 sæder, mens tidligere Likud-minister Gideon Sa’ars parti Nyt håb (Tikvah Chadashah) får 11 sæder. Da Sa’ar bekendtgjorde stiftelsen af sit nye parti i december, stod han ifølge meningsmålinger til at få 21 sæder – læs mere HER.

Den arabiske Fælles listen (Hareshimah Hameshutefet), en alliance af tre arabiske fraktioner, får i samme meningsmåling 9 sæder. Det ultraortodokse parti Torahs vogtere (forkortet på hebraisk til Shas) får 8 sæder, mens det ultraortodokse parti Torah-jødedom (Yahadut Ha’Torah) og det sekulære højreparti Israel vores hjem (Yisrael Beytenu) får begge 7 sæder. Det israelske arbejderpartiet (Ha‘Avodah) får 6 sæder.

Forsvarsminister Benny Gantz og hans parti Blå og Hvid (Kahol Lavan) ligger indtil videre over spærregrænsen, det venstreorienterede parti Meretz og det højreorienterede Religiøs Zionisme (Zionut Datit) får 4 sæder hver. Meretz (på hebraisk – sammentrækning af partinavnene: Ratz og Ma’pam) har ligget under spærregrænsen i de fleste af de øvrige meningsmålinger.

Det arabiske parti Fælles Arabisk Liste (Ha’reshimah Ha’aravit Ha’meshutefet), som er brudt ud af det arabiske parti Fælles Listen, havner i meningsmålingen, lige under spærregrænsen med 3,1%. Partiet Fælles Arabisk Liste har opfordret til samarbejde med Netanyahu og højrefløjen – læs mere HER.

Til sammen har partierne som står i opposition til Netanyahu, til at få 60 sæder – dvs. et sæde mindre end der kræves. Netanyahus højreorienterede blok med de religiøse partier får 47 sæder, de vil vokse til 60 sæder hvis partiet Yamina tilslutter.

Selv om Netanyahu ikke ligger så godt i meningsmålingerne er han en klar favorit som premierministerkandidat. 35% svarer at Netanyahu er bedst egnet til at blive premierminister, mens 20% svarer Lapid, 12% Sa’ar og 10% Bennett. 15 procent af de adspurgte peger ikke på en foretrukket kandidat.

Det kommende Knesset-valg bliver det fjerde valg i løbet af to år – læs mere HER. Der blev trykket på valgknappen efter Likud og Kahol Lavan ikke kunne blive enige om et statsbugdet for 2021 inden fristen udløb 23. december 2020. Meningsmålingen har en fejlmargin på 4,4%.

Læs også: Arabisk borgermester: – Netanyahu det bedste valg for araberne i Israel. Leder af den største arabiske by i Israel ønsker Netanyahu fortsætter som premierminister.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp