Palæstinensiske journalister beder om FN-beskyttelse mod palæstinensiske myndigheder

Har det ikke journalistisk interesse i Danmark at dække hvad palæstinensiske journalister udsættes for af de palæstinensiske myndigheder (PA) som EU og Danmark støtter med milliarder?
Palestinske journalister presses til selvsensur, ifølge en rekke kilder. (Illustrasjonsfoto: Internews Network / Flickr.com)
Palæstinensiske journalister presses til selvcensur af de palæstinensiske myndigheder (PA). (Illustrationsfoto: Internews Network / Flickr.com)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Omkring 50 palæstinensiske journalister demonstrerede mandag for pressefrihed i Ramallah i Judæa og Samaria (Vestbredden) og bad FN beskytte dem mod de palæstinensiske myndigheder (PA) efter brug af vold under demonstrationer mod PA, skriver i24NEWS.

I sidste uge blev den kendte palæstinensiske menneskerettighedsaktivist Nizar Banat dræbt i forbindelse med sin arrestation af palæstinensiske sikkerhedsstyrker. Drabet af Banat har skabt meget stor vrede i de palæstinensiske selvstyreområder som ligger i Område A+B i Judæa og Samaria (Vestbredden). Område C i Judæa og Samaria er under israelsk kontrol, jf Osloaftalerne, 1993.

Banats familie holder blandt andet PAs premierminister Mohammad Shtayyeh ansvarlig for drabet. Læs MIFF artikel om sagen HER. Læs også MIFFs artikel: Palæstinensiske demonstranter kræver Abbas går af – EU giver Abbas 3 milliarder kroner. Mens gaderne koger i Ramallah og demonstranter kræver at PAs præsident Abbas går af, har EU netop givet PA 3 milliarder kroner i lån, hvad vil milliarderne mon gå til?

De seneste dages demonstrationer har der været voldsomme sammenstød mellem demonstranter og palæstinensisk politi.

Palæstinensiske journalister rapporterede at de var blevet angrebet af palæstinensisk politi som var mødt talstærkt op til palæstinensernes demonstrationer mod PA.

Palæstinensiske journalister kan ikke få adgang til at dække demonstrationerne mod PA, derfor har journalisterne nu bedt FN om at træffe “nødvendige og øjeblikkelige foranstaltninger” for at beskytte lokale journalister, udtalte Naila Khalil, en palæstinensisk reporter til avisen Al-Arabi Al-Jdid.

Foran FNs kvarter i Ramallah sagde journalist for nyhedsmediet Ultra Palestine, Mohammed Gharafi at han var blevet truet af palæstinensiske sikkerhedsstyrker med at få sin telefon konfiskeret, hvis han ikke stoppede med at filme dem.

Tidligere optagelser taget af Gharafi viser især kvindelige journalister som angribes af mænd i civilt tøj, mistænkt for at være palæstinensiske politifolk.

Søndag krævede Palestinian Journalists Union at politichefen fyres for “undladelse af at beskytte journalister angrebet og truet af civilklædt palæstinensisk politi.”

PAs premierminister Mohammed Shtayyeh udtalte mandag at der skal være “respekt for pressefrihed” og opfordrede “alle til at udøve en højere følelse af ansvar.”

Aktivisten Nizar Banat som døde torsdag, var kendt for at dele klip på sociale medier, hvor han kritiserede PA og deres præsident Mahmoud Abbas for korruption.

Banat var kendt som en skarp kritiker af den palæstinensiske ledelse og var blevet arresteret gentagende gange af palæstinensiske sikkerhedsstyrker efter han havde opfordret EU til at stoppe pengestrømmen til PA og krævet en undersøgelse af hvordan PA «sløser med de europæiske skatteyderes penge».

Banats familie beskylder palæstinensiske sikkerhedsstyrker for at have “myrdet” ham.

Alene Danmark giver PA mindst 200 millioner kroner årligt. MIFF har igennem flere år gjort opmærksom på det massive PA-misbrug af dansk bistand. Efter det i 2020 blandt andet kom frem at PA havde brugt mindst 1 milliard kroner til at udbetale terrorløn til dømte terrorister som havde myrdet israelere i terrorangreb, kom fremtiden for dansk PA-bistand primo maj 2021 på Folketingets dagsorden, hvor MIFFs information blev fremhævet. Læs om debatten HER.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelFjerde land har åbnet ambassade i Jerusalem
Næste artikelUdenrigsminister Lapid: – Palæstinenserne må selv ønske fremskridt før arabiske stater kan hjælpe
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise