- Palæstinensernes fremtid afhænger af at overbevise israelerne om, at konflikten ligger bag dem. Det gør man ved at bekæmpe Hamas og ved at alliere sig helt og holdent med de moderate fredsønskende israelske kræfter, skriver Hanna Ziadeh i Berlingske Tidende. (Illustrationsfoto: Flash 90)

– Vi forlænger konflikten ved at fodre palæstinensernes offerstatus

- Støtter vi palæstinenserne i deres forestilling om, at deres offerstatus, internationale fordømmelser og pres virker, vil vi kun fodre falske forhåbninger og forlænge tragedien, skriver Hanna Ziadeh.

Hanna Ziadeh er herboende palæstinenser og har en ph.d. i menneskerettigheder, Ziadeh er også medstifter af partiet Nyt Centrum-Venstre. Ziadeh har været medlem af Democratic Front for the Liberation of Palestine (DFLP) i Libanon.

MIFF gengiver her Ziadehs artikel i Berlingske Tidende:

Ørkenvandringen, som USAs tidligere præsident Donald Trump har sendt palæstinenserne ud i, synes nu at slutte. Palæstinenserne og deres støttere, som er færre nu end nogensinde, vejer luften efter en vigtig beslutning fra den Internationale Straffedomstol i sidste uge om at behandle potentielle krigsforbrydelser begået af Israel i de palæstinensiske besatte områder.

Læs MIFFs artikel om hvorfor der IKKE er tale om besatte områder i henhold til folkeretten.

Palæstinensiske og islamiske medier, som det førende Al Jazeera, har i mange dage fejret beslutningen som en stor palæstinensisk sejr.

Fejringen strøg let hen over det faktum, at konsekvenserne af den Internationale Straffedomstols (ICC) beslutning først kan mærkes efter en del år, og at en mulig dom mod Israel ikke kan forpligte Israel, idet Israel ikke har tilsluttet sig konventionen bag oprettelsen af domstolen.

Læs MIFFs artikler om ICCs beslutning HER.

Palæstinensernes nyvundne optimisme skyldes ikke alene domstolens beslutning. De foreløbige signaler fra den nye amerikanske administration giver håb om et brud med den hårde linje, som Trump førte over for den palæstinensiske regering. Trump førte en kynisk realpolitik, der pressede de svage palæstinensere til at acceptere de forhold, som det stærke Israel vil tilbyde dem for at oprette deres stat uden hensyn til følelsesmæssig appel om historisk retfærdighed eller tidligere internationale beslutninger.

Palæstinenserne ser præsident Bidens seneste udenrigspolitiske beslutning om at genindtræde i FNs Menneskerettighedsråd samt beslutningen om ikke at genbekræfte Trumps anerkendelse af Israels annektering af de besatte Golanhøjder som tegn på, at Biden-administrationens udmelding om at føre en værdibaseret politik med det formål at fremme »demokrati og menneskerettigheder« vil gælde Palæstina.

Læs MIFFs artikel: USA genoptager forbindelse med de palæstinensiske myndigheder (PA) og UNRWA-bistand.

Forfejlet palæstinensisk strategi
Man under palæstinenserne, at de ikke længere skal stå model til Trumps pro-israelske politik. Trump godkendte ensidigt Jerusalem som Israels udelelige hovedstad, stoppede amerikansk økonomisk støtte til palæstinenserne og lukkede den palæstinensiske repræsentation i Washington. Men er løsningen at gå tilbage til den politik, som blev ført før Trump? Er vejen frem at gå tilbage til endeløse forhandlinger for at presse Israel til at give indrømmelser?

For hver dag, der går, styrkes Israels position, senest med historiske fredsaftaler med tre centrale arabiske lande. Alt imens er palæstinenserne stadigvæk splittet, hvor voldsbevægelsen Hamas styrer Gaza, mens Vestbredden styres af det dybt korrupte og dysfunktionelle palæstinensiske selvstyre. Spørgsmålet er, hvorfor Israel skulle give indrømmelser nu, når landet ingen indrømmelser gav, da palæstinenserne stod stærkest med vestlige, islamiske og arabiske allierede?

Læs MIFFs artikler om de historiske Abrahamaftaler mellem Israel og flere arabisk lande HER.

Palæstinensernes satsning på den forventede amerikanske kursændring og på et stigende internationalt pres på Israel er en forlængelse af en gammelt palæstinensisk strategi. En strategi som satser på, at retorisk international sympati og diplomatisk pres kan oversættes til hårde politiske fakta i forhandlingerne med Israel. Det er en et bevisligt forfejlet strategi.

Biden-administrationens genoplivning af »demokrati og menneskerettigheder« som ledetråd i USAs udenrigspolitik og Den Internationale Straffedomstols beslutning vil blive brugt af de uduelige magteliter i Ramallah og Gaza til at dyrke den palæstinensiske offerstatus. En offerstatus som instrumentaliseres for at undgå den hårde beslutning om at gøre op med den forfejlede strategi, som palæstinensiske beslutningstagere har ført i de sidste fem årtier. En strategi der stadig nægter at acceptere, at det ikke er alliancer med Israels fjender, fra Saddam Hussein og Muammar Gaddafi i fortiden til Iran, Tyrkiet og Qatar i dag, vold og international pres, der vil nytte over for Israel.

Læs MIFFs artikler om hvordan dansk bistand til palæstinenserne misbruges af PA til terroropildning.

Palæstinensernes fremtid afhænger af at overbevise israelerne om, at konflikten ligger bag dem. Det gør man ved at bekæmpe Hamas og ved at alliere sig helt og holdent med de moderate fredsønskende israelske kræfter.

Støtter vi palæstinenserne i deres forestilling om, at deres offerstatus, internationale fordømmelser og pres virker, vil vi kun fodre falske forhåbninger og forlænge tragedien. Det vil kun udsætte sandhedstimen, som er, at palæstinenserne har tabt konflikten for længe siden. En forflygtigelse der medfører værre vilkår for en mulig fredsaftale.

Læs MIFFs tidligere artikler fra Ziadeh HER.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp