EU’s åbne pengekasse blåstempler PA’s terrorisering af kritiske palæstinensiske journalister

– Det internationale samfund har alt for travlt med at fordømme Israel til at have tid til at afsløre den egentlige trussel: De palæstinensiske myndigheder (PA), skriver Bassam Tawil.

Den palæstinensiske journalist, forfatter og feminist Nadia Harhash fra Øst-Jerusalem fik afbrændt sin bil af PA efter kritik om nepotisme og korruption. (Illustrativt foto: burroblando, flickr).

Ledelsen for de vestligt finansierede palæstinensiske myndigheder (PA) har igen bevist at de ikke tolerere nogen form for kritik – især når den kommer fra palæstinenserne selv. De seneste dage er mindst tre palæstinensiske journalister blevet ofre for PA’s årelange politik med terrorisering og stop af kritiske stemmer, skriver Bassam Tawil i Gatestone Institute.

PA-ledere har altid benyttet sig af forskellige metoder til at skræmme og lukke munden på deres kritikere. Blandt metoderne er arrestationer, gentagende indkaldelse til forhør, afskedigelse fra jobbet samt fysisk og psykologisk misbrug.

PA-ledelsen har trukket fronterne endnu mere op og forværret deres trusler mod palæstinensere for at stoppe enhver kritik. Nu brænder de også folks biler af.

Det er ikke en ny metode hos palæstinensiske aktivister for at lukke munden på kritiske stemmer som er imod korruption, misbrug af offentlige midler og magtmisbrug.

Ofrene som får deres bil brændt af betragtes som “heldige”, fordi det “kun” er deres ejendom som lider skade – ikke deres krop. Det er trods alt bedre at få bilen brændt af end at blive skudt eller stukket ned. Afbrænding af biler har til formål at påføre økonomisk skade og sende en afskrækkende besked til offeret og omgivelserne.

Det seneste offer for bil afbrænding er en fremtrædende den kvindelige palæstinensiske journalist, forfatter og feminist Nadia Harhash bosiddende i Øst-Jerusalem, som i lang tid har kritiseret korruptionen i PA-ledelsen. Hun kritiserer ikke den palæstinensiske ledelse fordi hun er “på lønningslisten i den zionistiske lobby” som PA ynder at beskylde kritiske stemmer for. Harhash kritiserer PA fordi hun er bekymret for palæstinensernes velfærd.

Se video her:

Den 1. juli vågnede Harhash til larm fra naboerne og brandmænd uden for hendes hjem i Øst-Jerusalem, i Beit Hanina kvarteret. Da hun så ud af vinduet var hendes bil indhyldet i flammer. Harhash var ikke overrasket, hun ved hvorfor hun er et mål og hvem der har gjort sig umage med at brænde hendes bil af.

Harhash er ikke i tvivl om at PA hvis hovedkvarter ligger i Ramallah – blot få kilometer fra hendes hjem står bag. Harhash og andre palæstinensiske journalister har god grund til at mistænke PA og deres ledere.

Harhash’s artikler de seneste par år har gjort mange højtstående palæstinensiske embedsmænd godt og grundigt vrede. Harhash er enestående i sin offentlige håndtering af spørgsmål som længe er blevet betragtet som tabu i det palæstinensiske samfund. Det gælder blandt andet økonomisk og administrativ korruption, kvinders rettigheder og ligestilling.

I en nylig artikel lader det til Harhash krydsede en rød linje: hun skrev om nepotisme i ​​PA-ledelsen i Ramallah – palæstinensernes de facto-hovedstad. Artiklen blev skrevet i kølvandet på offentlige protester over udnævnelsen af ​​pårørende til indflydelsesrige palæstinensiske embedsmænd til seniorstillinger i PA’s offentlige tjeneste.

Ifølge palæstinensiske kilder er mindst tre tilfælde af nepotisme blevet opdaget de seneste par uger. Det drejer sig blandt andet om medlem af den herskende fraktion i Fatah Central Council, Jamal Muheissen’s søn, leder af PA’s generelle myndighed for civile anliggender Hussein al-Sheikh’s nevø og søsteren til den tidligere PA-minister for sundhed, Jawad Awwad.

I en kommentar til den seneste skandale som involverede pårørende til palæstinensiske embedsmænd, påpegede Harhash at mens PA klagede over manglen på penge og at de ikke vil være i stand til at udbetale fuld løn til deres ansatte, ”er sønnen til en højtstående embedsmand udnævnt til en høj stilling.”

Palæstinensiske embedsmænd, skrev hun “har travlt med stolespil og jobs.”

– Deres sønner, døtre, nevøer, brødre, søstre og kusiner er spredt overalt. Vi ser korruption overalt. Er de palæstinensiske myndigheder på vej mod selvdestruktion? Eller ødelægger de bare det [palæstinensiske] folk, så deres egne sønner og pårørende kan komme til magten?, skriver Harhash.

Skandalen om nepotisme har udløst en bølge af fordømmelser blandt palæstinenserne, mange udtrykte deres afsky på de sociale medier – igen blev PA’s magtmisbrug og korruption afsløret. Skærpende er det at det foregår på et tidspunkt, hvor palæstinenserne står over for økonomiske problemer grundet Corona-krisen.

Den palæstinensiske koalition for ansvarlighed og integritet (AMAN) opfordrede PA-premierminister Mohammad Shtayyeh “til at formulere og vedtage en klar og tydelig politik for at standse udnævnelser og forfremmelser” af familiemedlemmer til ældre palæstinensiske embedsmænd.

AMAN understregede “behovet for at godkende, offentliggøre og hurtigt få implementeret en politik om suspension af udnævnelser og forfremmelser” i den palæstinensiske offentlige sektor.

I stedet for at følge AMANs og mange palæstinensers opfordring til at afslutte nepotismen og sikre ansvarlighed og gennemsigtighed, har PA valgt at forblive tavs. De palæstinensiske ledere sender faktisk en besked til palæstinenserne om, at de betragter PA som en privat enhed som tilhører dem og deres familier. Den anden besked PA’s ledere sender er: “Du kan have alle de universitetgrader du vil og have al erfaring i verden, men hvis du ikke er slægtning, søn eller datter af en højtstående embedsmand, får du ikke en godt job hos os”, skriver Tawil.

Harhash lovede at trodse PA’s advarsel og fortsætte sit arbejde. Harhash beskrev hændelsen som et terrorangreb:

– Jeg tænker på terror som er blevet en del af vores hverdag. Der er dem, der terroriserer og dem der bliver terroriseret. Sandheden er styrke. Kraften til undertrykkelse og trusler – uanset hvor længe den fortsætter, er ugyldig. Ja, korruption er voldsomt og undertrykkelsens arme er lange. Men hvis tavshed var en løsning, ville jeg være den første til at forblive tavs, skriver Harhash.

Harhash er heldig med at de uidentificerede brandstiftere som satte ild til hendes bil, ikke skadede hende eller nogen i ​​hendes familie. Derudover er hun heldig, fordi hun bor i Øst-Jerusalem under israelsk suverænitet. Hvis Harhash boede i Ramallah eller en hvilken som helst anden by under PA-kontrol, kunne hun være blevet arresteret eller udsat for fysiske overgreb.

De seneste par dage blev to af hendes palæstinensiske kolleger Sami al-Sa’i og Tarek Abu Zeid som bor i PA-kontrollerede områder, arresteret af palæstinensiske sikkerhedsstyrker. Ligesom Harhash er de to journalister kendt for deres kritiske syn på PA-ledelsen.

Det internationale samfund og menneskerettighedsorganisationerne blåstempler PA-ledelsens terroriserende politik og trusler mod kritiske palæstinensiske journalister. Det internationale samfund har alt for travlt med at fordømme Israel til at have tid til at afsløre den egentlige trussel: De palæstinensiske myndigheder (PA).

Læs MIFF’s artikel: Israelsk ret har afgjort at palæstinensere udsat for tortur af de palæstinensiske myndigheder (PA) skal have erstatning.

Læs MIFF’s artikel hvor en israelsk journalist taler med palæstinensere om annektering her. I artiklen sagde en palæstinensisk forretningsmand: “Jeg vil ikke have en stat – jeg vil have penge, jeg vil arbejde. Penge er bedre end en stat. Det er hvad hele det palæstinensiske folk ønsker. PA har plyndret og ødelagt os. Da jeg skulle opereres på Hadassah Medical Center i Israel var det Peres Center i Israel som dækkede mine udgifter – ikke PA.”

Læs MIFF’s artikler om dansk bistand til PA her.