Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Abbas har holdt hastemøde om tiltag mod Israel

Mahmoud Abbas 2012 (foto: Flickr - Cabinet Office i Storbrittanien)
Mahmoud Abbas 2012 (foto: Flickr - Cabinet Office i Storbrittanien)
Efter nedrivningen af de ulovligt opførte boliger i Sur Baher, kræver Mahomud Abbas tiltag mod Israel.


PA har forskellige muligheder for at protestere mod Israels nedrivning af de ulovligt opførte boliger i Sur Baher i søndags (du kan læse MIFFs tidligere artikel om nedrivningen her). PA kan henvende sig til Menneskerettighedsdomstolen i Haag eller standse samarbejdet med Israel.

På trods af den mere symbolske betydning af disse protester, mener Elior Levy, at Israel gør klogt i ikke at ignorere Ramallahs bitre udsagn således, at de ikke er uforberedte på PAs næste skridt, skriver Elior Levy fra den israelske avis Yediot Ahronot.

PAs ledere skulle mødes torsdag for at tage stilling til protester mod Israel efter nedrivningen af boliger i landsbyen Sur Baher i udkanten af Jerusalem sidste søndag.

“I lyset af de fortsatte udfordringer vi møder fra Israels side – f. eks. tilbageholdelse af skatteopkrævninger, fortsat oprettelse af israelske bosættelser og nedrivningen af boliger i palæstinensiske landsbyer – indkaldte Abbas til et hastemøde, hvor der vil blive taget vigtige beslutninger,” fortalte Abbas’ talsmand, Nabil Abu Rudeineh. 

I en pressekonference meddelte Saeb Erekat, PLOs generalsekretær om de tiltag, som kunne komme på torsdag. “PLO diskuterer lige nu, hvordan de kan aflyse alle aftaler med Israel,”

“PLO erklærer al samarbejde med Israels retsvæsen som værende slut og beder Den Internationale Domstol i Haag om at iværksætte en øjeblikkelig undersøgelse af Israel,” sagde Erekat, og tilføjede, at PLO har talt med FN og EU om Israels forbrydelser. 

PLO har forskellige måder, hvorpå de kan lægge pres på Israel. En måde vil være enten at begrænse eller helt afbryde al sikkerhedssamarbejde med Israel, som det var tilfældet efter krisen i 2017 over Tempelbjerget. Samarbejdet blev dog senere genoptaget. 

PLO erklærede, at de ville afbryde sikkerhedssamarbejdet i andre tilfælde, men det blev aldrig effektueret og faktisk er sikkerhedssamarbejdet kun blevet bedre siden 2017. 

En anden måde, hvorpå PLO kan lægge hindringer i vejen for Israel, vil være at erklære, at PLO ikke vil anerkende staten Israel, sålænge Israel ikke anerkender staten Palæstina, som PLO har udråbt i FN. Dette har imidlertid også kun diplomatiske konsekvenser. 

Som de tidligere har gjort, kan PLO også genoptage bestræbelserne på at tage initiativ til og slutte sig til internationale traktater og organisationer, der fordømmer Israel. 

Endelig kunne PLO også appelere til Den International Domstol i Haag, som de tidligere har gjort – dog uden resultater. 

På trods af PLOs noget begrænsede muligheder, gør Israel klogt i ikke at undervurdere den bitre tone, som lyder fra PLO. Israel kunne blive overrasket, som det var tilfældet, da Ramallah nægtede at acceptere de reducerede skatteoverførsler fra Israel. De reducerede skatteoverførsler kunne i sidste ende have ført til vold mod Israel på grund af en økonomisk krise på Vestbredden, vurderer Elior Levy.

Riyad Mansour, PLOs observatør i FN, kaldte nedrivningen af boligerne i Sur Baher for etnisk udrensning, tvangsforflyttelse og en krigsforbrydelse.

“Er dette prisen for den fejlslagne konference i Bahrain, der ignorerede kilden til konflikten – en 50-årig lang besættelse?” spurgte Mansour. (MIFF har skrevet flere artikler om konferencen i Bahrain – du kan blandt andet læse, hvorfor kritik af USAs økonomiske plan for palæstinenserne ikke vil gavne dem.

“Når folk bor fredeligt på trods af undertrykkelse og nedrivning af deres boliger på baggrund af falske og illegale forklaringer, hvordan bidrager det til at forbedre livet, respekt og stabilitet (i regionen),?” spurgte Mansour. 

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem