MIFFs ungdomstur til Israel en succes efter flere års Corona-aflysninger

Se spændende udpluk fra MIFFs ungdomstur til Israel.

Efter to års aflysninger af MIFFs ungsdomstur til Israel grundet Corona, kunne MIFFs unge poltiske talenter endelig komme afsted i år.

Deltagerne er 18 til 30 år, har forskellige politiske holdninger og kommer fra forskellige baggrunde. Den 25. juni tog de sammen med MIFFs organisationssekretær Kjetil Ravn Hansen og MIFFs journalist Bjarte Bjellås som rejseledere afsted med kurs mod verdens eneste jødiske stat.

Selve rejsen gik ikke som planlagt da der ikke er en direkte rute fra Norge til Israel og der var forsinkelser undervejs ved mellemlandingerne. Derfor fik gruppen en ikke-planlagt overnatning i Polens hovedstad, Warszawa:

Trods meget lang ventetid i luftahavne, glædte deltagerne sig til at komme afsted. Glæden var derfor ekstra stor da gruppen endelig landede i Ben Gurion lufthavn og oplevelserne i verdens mest misforstået land kunne begynde.

I Israel ventede et tætpakket program – det startede med rundvisning i Israels hovedstad Jerusalem og byens gamle bydel med MIFFs faste guide Yoni Zierler fra StandWithUs. Zierler gav de unge en spændende rundvisning i byens flere tusindårige historie.

Herfra ses mange af Jerusalems historiske steder.

Herefter gik tyuren til Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem. Museet er en meget stærk oplevelse som sætter gang i mange tanker og giver en helt anden forståelse for hvad der skete under Anden Verdenskrig. Yad Vashems guide var selv efterkommer af Holocaust-overlevende og fortalte mange personlige og stærke historier fra sin familie.

I Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem får du som besøgende et helt andet indblik i hvad det jødiske folk blev udsat for uder Anden Verdenskrig.

Dagen sluttede med en tur i Machaneh Yehuda-markedet i Jerusalem hvor deltagerne fik en forsmag på Israels rige madkultur som har hentet inspiration fra nær og fjern.

Israels madkultur er mangfoldig, spændende og har hentet inspiration fra hele verden.

Næste dags tema var «Kampen om Jerusalem». I løbet af dagen så deltagerne flere steder som havde afgørende betydning under Uafhængighedskrigen i 1948 og Seksdagskrigen i 1967. Deltagerne lærte blandt andet om hvordan israelske soldater kæmpede for at holde vejen mellem Tel Aviv og Jerusalem åben. Derudover fik deltagerne også flere relevandte opgaver de skulle løse.

Her ses en af de opgaver som deltagerne skulle løse for at øge sammenholdet i gruppen.

I Jerusalem besøgte gruppen stedet hvor slaget under Seksdagskrigen fandt sted. Deltagerne sluttede dagen med et besøg hos Palestinian Media Watch (PMW) – læs mere om PMW her

Onsdag besøgte deltagerne Israels udenrigsministerium og mødte blandt andre, den erfarne israelske diplomat Eitan Weiss.

Her ses deltagerne under deres besøg i Israels udenrigsministerium med Eitan Weiss, Arsen Ostrovsky og Asher Stern.

Herefter besøgte deltagerne Israels Israels parlament, Knesset. Besøget faldt tilfældigvis sammen at de israelske politikere var ved at stemme om at oplsøe parlamentet. Grundet stigende Corona-smitte, kunne deltagerne ikke komme ind i salen. Alligevel blev det en yderst spændende dag hvor deltagerne fik et unikt indblik i det israelske demokrati i aktion.

Her ses deltagerne uden for Israels parlament.

Efter turen til Knesset, gik turen videre til Det Døde Hav og hostellet nedenfor Masada. Herefter var der tid til lidt afslapning og om natten gik turen til Mesada for at se solopgangen – læs mere om Masadas særlige historie og hvorfor Masada står på World Heritage listen her.

Her ses vejen op til Masada, samme vej blev brugt for 2000 år siden.

Varmen i området er ekstrem og derfor skal man bestige bjerget før solopgang for at undgå dehydrering. Fra toppen af Masada fik deltagerne en uforglemmelig oplevelse, et historisk indblik af guiden og en smuk solopgang

Turen op til toppen af Masada var ikke lige let for alle, men udsigten og historien var det hele værd.

Efter Masada-turen var det tid til frokost og videre til badning i Det Døde Hav. Det Døde Hav er også kendt for sine særlige salte og mudder som hjælper folk med hudsygdomme som eksempelvis psoriasis.

Mudder og salt fra Det Døde Hav er kendt for at hjælpe folk med hudsygdomme som fx psoriasis.

Efter Det Døde Hav fik deltagerne en rundvisning i Jordandalen, stedets betydning for Israels sikkerhed og et selvsyn af hvordan sameksistens mellem folk foregår i området.

Her ses deltagerne under rundvisning i Jordandalen.

Det ble besøkt en moshav hvor jøder og arabere jobbet fredelig og idyllisk sammen. Disse to karene, en jøde og en araber, hadde jobbet sammen og vært venner i over 40 år. Noe du ikke hører om i media.

Her ses to israelere – den ene er jøde, den anden er israelsk-araber som arbejder sammen i en moshav i Jordandalen.

Om aften rejste deltagerne videre til flerdagstur til Tiberias. Her deltog deltagerne blandt andet i Shabbatmiddag hos en israelsk-norsk familie, bådtur i Geneseratsøen og rundvisning ved mange steder kendt fra Biblen.

Her ses deltagerne under Shabbatmiddag hos israelsk-norsk familie.

Lørdag stod den på grillfest hjemme hos tidligere oberstløjtnant Eyal Dror, som også holdt foredrag under MIFFs Israel-konference i Norge tidligere på året. Dror var også guide dagen efter under deltagernes tur til Golanhøjderne.

Tidligere oberstløjtnant Eyal Dror inviterede MIFFs delegation på grillfest hjemme.

På Golanhøjderne hørte de unge deltagere om sikkerhedssituationen i det nordlige Israel i dag, om krigene i 1967 og 1973, og om «Operation God Nabo» hvor Israel gav flere tusind syrere såret under den syriske borgerkrig medicinsk hjælp i Israel. Eyal Dror ledede operationen.

Her ses Eyal Dror sammen med deltagerne, 100 meter bag dem ses grænsen mod Syrien.

Efter nogle uforglemmelige dage i Tiberias gik turen videre til Tel Aviv, med et kort stop på vejen i Casarea. I Tel Aviv fik deltagerne en rundvisning i Jaffas gamle bydel med guiden Zierler. Deltagerne fik også en rundtur i Tel Aviv og et indblik i hvordan byen er vokset fra at være en sanddynge i 1909, til i dag at være Israels økonomiske midtpunkt som driver aktiviteten frem. Byggeaktiviteten i Tel Aviv er enorm og der bygges både leiligheder og kontorer til teknologikæmperne som har fået øjnene op for de mange muligheder i Tel Aviv.

Her ses deltagerne under rundvisning i Jaffas gamle bydel med MIFFs faste guide Yoni Zierler.

Fra Tel Aviv rejste deltagerne videre sydpå til byen Sderot lokaliseret tæt på græsen til Gaza hvor terrorgruppen Hamas har regeret siden 2007. I Sderot så deltagerne ved selvsyn hvordan det er at leve tæt på Gaza. Sderot menes at være den mest terror-sikret by i verden og det med god grund. Indbyggerne i Sderot har blot 10-15 sekunder fra rakettalarmen lyder til raketterne fra Gaza rammer. På byens legepladser er der opsat særlige sikrede områder (rum) hvor børnene har lært at de skal løbe hen når raketalarmen lyder. Sderot er blevet udsat for raketangreb i mere end 20 år.

Her ses det store sikrede rum på en legeplads i Sderot som ligger tæt på Gaza. Børnene har lært at løbe ind i “larven” når raketalarmen lyder.

Deltagerne kom helt tæt på Gaza da eksperten i Gaza Grisha Yakubovich tog dem hen til en udkigspost som ligger blot 100 meter fra Gaza og fortalte om de helt særlige sikkerhedsudfordringer i Syd-Israel.

Her fortæller Grisha Yakubovich deltagerne om den særlige sikkerhedsudfordring tæt på Gaza som regeres af terrorgruppen Hamas.

Efter et tætpakket program fik deltagerne nogle “slap-af” dage i Tel Aviv, før de rejser hjem til Norge og med sig i bagagen har de fået en helt anden forståelse for den virkelighed som israelerne lever med og som danske og norske medier ikke fortæller.

Bon appetit!
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp