Search
Eyal Dror (t.h.) forklarer MIFF-medlem Robin Bråthen om situationen under den syriske borgerkrig og deres arbejde under Operation God Nabo.(Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)

Eyal Dror fortæller ved Israel-konferencen om IDF’s hjælp til syrere under Operation God Nabo

- De troede vi var monstre - det ændrede sig da vi hjalp dem igennem deres værste nød, fortæller Eyal Dror som ledede hjælpearbejdet med syrere i Golan. Hør hans spændende foredrag 13.-15. maj ved MIFFs Israel-konference.

Eyal Dror er IDF oberstløjtnant og ledede nødhjælpsprogrammet Operation God Nabo for syriske borgerkrigsofre i 2016-2018. Israel gav civile syrere medicinsk hjælp på feltklinik ved grænsen til Syrien, hjælp med infrastruktur – eksempelvis brændsel til opvarmning, vandkilder, bageovne, generatorer til el, vandrør, distribution af mad og mel til bagerier, næringsrig mad til babyer, bleer, sko og varmt tøj.

Oberstløytnant Eyal Dror. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)
Oberstløjtnant Eyal Dror. (Foto: Kjetil Ravn Hansen)

MIFF har besøgt Eyal Dror i Golan hvor operationen fandt sted.

– Almindelige syrere er opflasket til at tro at jøder og israelere er monstre. Nu fortæller de hele verden at Israel hjalp dem, fortæller Dror.

En historie har gjort et ekstraordinært indtryk på Dror og er også blevet spredt via sociale medier er fortalt Noam Shalev. En dag i 2019 havde den israelske filmproducent netop spist middag på en restaurant i Stockholm og skulle betale, servitricen tabter hans kreditkort på gulvet, samlede det op og stirrede på det.

«Hvor er du fra», spurgte hun. «Israel», svarede han. Hun så på ham, måbede, rystede og græd, hvorefter hun forsvandt. Shalev tænkte at han kontencielt var havent i en farlig situation som jøde og israeler og fik derfor travlt med at forlade restauranten. Akkurat som han skulle til at gå kom servitricen tilbake med en kvinde fra køkkenet, grædende og rystende pegede hun på ham. Han var nu klar til at flygte ud af døren, men indså at der ikke var fare på færde. Servitricen undskyldte mens hendes søster forklarede at de aldrig havde mødt en israeler før og blot ville sige tak.

Det viste sig at kvinderne var syriske flygtninge og at deres mor for nogle år siden var dødsyg. Derfor blev hun midt om natten fragtet over grænsen til Israel til et hospital i byen Safed. Takket være den livreddende behandling som moren fik, var hun nu rask og levede med sine døtre i Stockholm. Kvinderne ringede til deres mor som grædende bad Shalev hilse og takke israelerne på hendes vegne for at have reddet hende.

En dag stod en 9 årig syrisk pige ved grænsen til Israel på Golan. Hun var meget syg af diabetes. De israelske soldater bragte hende hurtigt på et hospital i Israel, hvor hun fik livreddende behandling. Lægerne kunne konstatere at hun havde været død inden for et døgn uden behandling. Pigen tegnede tegningen på billedet med det israelske flag og sit navn.

Den slags rørende historier har spredt sig til hele Syrien og syrerer som lever i udlandet. Eyal Dror er meget entusiastisk når han fortæller om de positive ringe i vandet som det giver. Operation God Nabo måtte stoppes i september 2018 fordi Assads styrker igen fik kontrol over det sydlige Syrien og grænseområdet mod Israel.

Ved MIFFs Israel-konference 2022 vil Eyal Dror holde to foredrag: «At omfavne fjenden – historien bag Operation God Nabo» og «Israels udfordringer ved nordflanken». Med sin militære ekspertice og personlige erfaring fra området kan Eyal Dror fortælle os om både de nuværende og de fremtidige sikkerhedsudringer som Israel står over for i grønseområdet mod nord.

 Klik HER her for at se program og melde dig til konferencen.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp