Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Hamas kræver at journalister i Gaza laver negative reportager om Israel

8 civile palæstinensere blev dræbt af en fejlaffyret raket fra den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) i Jabalia i Gaza, 7. august 2022. Hamas har efter flere fejlaffyrede (PIJ) raketter tiltænkt angreb mod israelske byer, udsendt nye regler til journalister der rapperterer fra Gaza om ikke at dække den slags hændelser. Hamas trak efterfølgende sine raportageregler tilbage. (Foto: Flash90)
Journalister, der arbejder i Gaza blev også bedt om ikke at rapportere om palæstinensere dræbt af fejlaffyrede PIJ-raketter. NRK (svarende til DR) afviser at være påvirket.

For nylig besluttede den iransk-støttet terrorgruppe Hamas, der har kontrolleret Gaza siden 2007 at indføre nye restriktioner til journalisterne som arbejder i den Hamas-kontrollerede enklave, at de kræver en mere anti-israelsk dækning, skriver Times of Israel.

De nye regler blev udsendt efter den seneste konflikt mellem Israel og den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ), hvor mange civile palæstinensere blev dræbt af fejlaffyrede raketter. Alligevel nåede over 1.100 raketter ind i Israel, af dem eksploderede omkring 20% i Gaza.

PIJ’s fejlaffyrede raketter fik ikke særlig meget opmærksomhed i danske eller norske medier, men flere internationale medier – eksempelvis The Associated Press sørgede for massiv dækning af PIJ’s fejlaffyrede raketter og de mange menneskeliv de kostede i Gaza. Ud af de over 1.100 PIJ-raketter tiltænkt at ramme israelske byer, eksploderede omkring 200 af dem i Gaza og kostede mindst palæstinensere livet.

Det er meget pinligt for PIJ, Hamas og deres terrorstøttespillere at have dræbt så mange civile i Gaza. Derfor forsøgte de at dække over det og skjule sandheden i internationale medier.

Palæstinensere som arbejer med den udenlandske presse, var de første som fik meget tydelig besked fra enklavens hersker, Hamas om at deres dækning skulle vinkles mere anti-israelsk, at de ikke måtte rapportere om terrorgruppernes militære kapaciteter eller PIJ’s raketangreb som eksploderede i Gaza og kostede civile liv samt at Israel skulle klandres – ikke terrorgruppen PIJ.

Efter et møde mellem terrorgruppen Hamas og de internationale presseorganisationer, blev Hamas’ nye presseregler til slut trukket tilbage, men det ændre ikke ved at Hamas udsendte et klart og tydeligt budskab om deres forventninger til journalister der rapporterer fra Gaza.

Terrorgruppen Hamas kræver at alle besøgende journalister har en lokal «fikser», normalt er det en palæstinensisk journalist eller oversætter. I henhold til de nu tilbagetrukkede Hamas-regler, stillede krav om at “fikseren” informerede den herskende terrorgruppe i Gaza om enhver «mistænksom adfærd og ulogiske spørgsmål». Fikserne skulle desuden afgive en fuld rapport om hvad journalisterne lavede i Gaza og sørge for at Hamas fik adgang til alt hvad journalisterne publicerede.

Hvis journalisterne alligevel skrev om de PIJ’s fejlaffyrede raketter, kunne fikseren miste retten til at arbejde. For en palæstinenser i Gaza betyder det i realiteten at vedkommende mister enhver mulighed for at forsørge sig selv og sin familie.

MIFF i Norge har vært i kontakt med NRK og VG som er de to norske redaktioner, der har brugt palæstinensiske freelancere i Gaza. MIFF stillede dem flere spørgsmål om hvordan de undgår upassende pres fra Hamas: – Vi bruger sjældent freelancere i Gaza. Når vi gør det, er det os som har det redaktionelle ansvar for og vi er præcise i det som vi beder om. Det betyder at vi giver besked om hvilke spørgsmål der skal stilles samt hvilke temaer og billeder vi ønsker at der bliver taget, siger Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRK’s udenrigschef til MIFF.

Mikkelsen tilføjer: – Jeg kender ikke til eksempler på at vi blev udsat for direkte pres som har forhindret os i at rapportere frit eller uafhængigt om hvad der sker i Gaza. Til gengæld kan vi mærke at Hamas-mynidghederne har større kontrol over papirene ved indrejse, siger Mikkelsen.

NRK’s udenrigschef Sigurd Falkenberg Mikkelsen siger at de rapporterer frit fra Gaza. (Foto: NRK)

Det skal bemærkes at norske NRK (svarende til DR i Danmark), under Gaza-krigen i maj 2021 publicerede en artikel, hvori en palæstinenser udtalte at Israel «ikke forsøger at ramme civile». Manden modtog efterølgende dødstrusler og NRK besluttede helt usædvanligt at fjerne artiklen helt fra alle deres sendeflader

– Vi bekymre os over enhver indskrænkning af ytringsfriheden og muligheden for at arbejde frit og selvstændigt som journalist. Vi ønsker jo, at alle kan ytre sig frit og kritisk om deres egne samfund i vores sendeflader, svarer NRKs udenrigschef.

– Når der er krig, skal vi nogle gange være tilbageholdende med hvad vi filmer, og hvordan vi opererer i Gaza. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der også er restriktioner på den israelske side af hvad vi kan filme af militære områder eller enheder. Det er noget, vi kender fra krig i andre områder. Vi ser selvfølgelig gerne, at alle stridende parter åbner op for en friere adgang for journalister, siger den tidligere mellemøstkorrespondent.

– Vi arbejder efter frie journalistiske principper og sikrer kvaliteten af ​​information fra og om Gaza så godt som muligt. Stemmer, der er kritiske over for Hamas, er naturligvis også tilladt i vores sendeflader. Vi bestræber os også på at være åbne over for offentligheden, hvis der er usikkerhed omkring oplysninger, som vi offentliggør, siger NRKs udenrigschef.

– Når vi laver kritisk eller dybdegående journalistik, er det vigtigt med redaktionel forankring og redaktionelt ansvar, og at det hovedsageligt udføres af NRKs egne journalister, understreger Falkenberg Mikkelsen.

VG brugte for nylig en palæstinensisk freelancejournalist, da de rapporterede fra Gaza under den seneste konfrontation. Nyhedsredaktør Tora Bakke Håndlykken fortæller, at de har et selvstændigt og kritisk udgangspunkt for alle aktører: – Vores nuværende lokale journalister og fixere har et selvstændigt og kritisk udgangspunkt for alle aktører i regionen. De samarbejder altid med en af ​​VG’s faste journalister, som træffer de endelige journalistiske valg i en sag, siger hun.

– Der er ingen tvivl om, at det er meget krævende at dække konflikten, og vi står over for udfordringer i forbindelse med adgang til information. Det kan være svært at verificere oplysninger, og vi har et særligt vigtigt arbejde med at verificere de oplysninger, konfliktens parter har givet, forklarer hun.

PS: For nylig blev der rapporteret i internationale medier om den palæstinensiske journalist Fady Hanona, der blandt andet lavede flere reportager for den amerikanske avis The New York Times under seneste Gaza-konfrontation, at han havde hyldet Hitler på sociale medier. Den palæstinensiske journalist havde også tilskyndet til drab på jøder “som Hitler gjorde”.

Så vidt MIFF er orienteret, har Hanona ikke arbejdet for norske medier.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem