Netanyahu om våbenvileforhandlinger: – Hamas bestemmer hvilke gidsler frigives

Benjamin og Sarah Netanyahu mødtes med gidslernes familier under deres besøg i Washington, juli 2025. (Foto: Avi Ohayon, GPO)
Israel og terrorgruppen er langt fra hinanden. Kan de nå til enighed?

For et par dage siden fortalte premierminister Benjamin Netanyahu familierne til de tilbageværende gidsler i Hamas-kontrolleret i USA, at det vil være Hamas’ beslutning, hvilke gidsler de vil frigive i løbet af den kommende midlertidige våbenhvileaftale. Samtidig har Israel for første gang signaleret villighed til at forhandle en permanent våbenhvile parallelt med at flere gidsler vil blive frigivet – på betingelse af, at Hamas ikke vil forblive på magten i Gaza.

Netanyahu talte med de sørgende familier under sit besøg i USA, hvor han også har holdt flere møder med præsident Trump og hans administration.  

Mange myrdede gidsler venter på at komme hjem, Ud af de 50 tilbageværende gidsler i Gaza, vurderes det at kun omkring 20 er i live. Blandt de myrdede gidsler er også de jordiske rester af mindst en IDF-soldat, der blev myrdet i 2014. Netanyahu fortalte de sørgende familier, at alle tilbageværende gidsler, vil blive behandlet som humanitære sager uden en formel prioritering. Gidslerne har ikke fået nødhjælp og det vides ikke, hvor mange gidsler er blevet sultet eller tortureret ihjel, skriver Times of Israel.

Med USA og Qatar som mæglere, forventes det at 60 dages våbenhvile vil blive indgået. Overholder Hamas deres del af aftalen, forventes det at ti levende gidsler og de jordiske rester fra flere myrdede gidsler vil blive frigivet. Sideløbende vil forhandlingerne om en permanent afslutning på krigen fortsætte. 

Mens Netanyahu har meldt ud at Israel ikke vil fravige kravet om at Hamas frigiver alle gidslerne, lægger deres våben og træder tilbage fra deres 18-årige jerngreb i Gaza, kræver Hamas en fuldstændig israelsk tilbagetrækning fra Gaza, før terrorgruppen vil frigive flere gidsler. 

Mens parterne er langt fra hinanden, har USA og Qatar intensiveret bestræbelserne på at få parterne til at nå til enighed. Ifølge Washington Post håber USA, at en løsning kan være klar i løbet af et par uger.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs 15.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem