Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

NRK: – Mathesons ytringer havde antisemitisk indhold (og MIFFs faktatjek af beklagelsen)

Charlo Halvorsen, NRKs Underholdningschef, under mødet i Kringkastingsrådet 11. februar 2021.
- Dele af indslaget [NRKs programleder Shaun Henrik Matheson] var desværre Indenfor definitionen af antisemitisk, sagde NRKs underholdningschef Charlo Halvorsen til Norges Kringkastingsråd.

– Vi må aldrig glemme hvor røv Israel er, det er sygt vigtig at vi aldrig glemmer det, konkluderede NRKs programleder Shaun Henrik Matheson i sin to minutters hadtale 2. februar – læs mere HER.

I Kringkastingsrådet torsdag 11. februar kom der for første gang en erkendelse fra NRK-ledelsen om, at hadtalen ikke blot var et «selvmål i løbet af en direkte sending», men antisemitisk.

Efter en kort indledning med forklaring af Mathesons programform, sagde underholdningschef Charlo Halvorsen følgende:

«Programformen inviterer til stærke udtalelser, med fare for at træde ved siden af eller begå fejl. Det skete i programmet tirsdag, forrige uge. Med baggrund i en række nyhedsopslag om forskelsbehandling i vaccinering af indbyggerne i Israel, raste programlederen hårdt over den uretfærdighed og brugte meget stærke virkemidler, som for eksempel at han næsten ønskede at Covid-vaccinen ikke ville virke på indbyggerne i Israel. Rigtignok trak han udsagnet tilbage, men det blev sagt sådan. Der er flere ting som blev sagt i løbet af sekvensen som er problematiske: For det er legitimt, og for mange berettiget, at kritisere staten Israels behandling af sine palæstinensiske indbyggere, men der bør gå en klar skillelinje mellem den slags kritik og det som krydser grænsen over til budskab med antisemitisk indhold. I dette tilfælde klarede vi ikke skillelinjen godt nok.

Dele af indslaget i tirsdags var desværre indenfor definitionen af antisemitisk, ved blandt andet brug af begrebet ‘Guds udvalgte folk’ i denne sammenhæng. Det beklager vi stærkt. Vi tog hånd om situationen tirsdag eftermiddag og aften, hvor vi gik offentligt ud og beklagede indslaget og fjernede den del af programmet. Programleder Matheson gik også ud med en tydelig beklagelse i sit program den efterfølgende dag, onsdag.»

Halvorsen sluttede således:

«Vi begik en fejl i programmet. Det beklager vi. Redaktionen har taget ved lære af hændelsen. Matheson og vi ønsker at lave et inkluderende og mangfoldigt program, og det helt modsatte af antisemitisk og racistisk. Vi gik over stregen denne gang. Vi vil gøre hvad vi kan for at det ikke sker igen. Vi har som sagt lært af det, og vil bruge den lærdom fremover.»

NRK modtog skarp kritik fra alle rådsmedlemmerne for indslaget.

NRK-chef Thor Gjermund Eriksen fortalte at han allerede erkendte i forrige uge, i en mail til præses Olav Fykse Tveit, at formuleringerne var antisemitiske, men ønskede at vente med at give en samlet offentlig beklagelse til mødet i Kringkastingsrådet.

Faktatjek

Det stemmer IKKE som Halvorsen siger, at Israel forskelsbehandler i vaccinering af indbyggerne i Israel. Alle statsborgere i Israel tilbydes vaccine på lige fod. De palæstinensiske selvstyremyndigheder har hele tiden insisteret på at køre deres eget vaccineprogram for deres egne borgere. Læs mere HER.

Matheson kritiserede ikke som Halvorsen hævder, Israels behandling af sine palæstinensiske indbyggere. Matheson kom med anklager, i hovedtræk falske anklager – læs mere HER på norsk, mod Israels behandling af palæstinenserne som er indbyggere hos de palæstinensiske selvstyremyndigheder (PA), «Staten Palæstina» som NRK ynder at kalde det.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem