Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Falske Corona-beskyldninger mod Israel har kronede dage

Sundhedsminister Yuli Edelstein under sit besøg på Corona-afdeling på Yitzhak Shamir-sygehuset tidligere i sommer. (Foto: Det israelske sundhedsministerium)


Absurde beskyldninger mod Israel i forbindelse med Corona-krisen florerer på de sociale medier og i nyhedsmedierne. De falske beskyldninger går på, at Israel som er verdensførende i at vaccinere sine indbyggere mod Corona ikke vaccinerer palæstinenserne. I verden og i Danmark er nyhedsmedierne også hoppet med på vognen.

Her er et par eksempler på dansk omskrivning af virkeligheden
Den 29. december 2020 påstod Berlingske Tidende at palæstinensiske indsatte i israelske fængsler ikke ville blive tilbudt Corona-vaccine – læs HER. Efter den israelske ambassade i Danmark gjorde avisen opmærksom på de faktuelle fejl i artiklen, valgte Berlingske at korrigere den – se den israelske ambassadørs Facebook opslag nedenfor:

Den 4. januar blev danske eksperter i avisen BT (læs mere HER) bedt om en forklaring på hvorfor Danmark, til forskel for Israel halter langt bagefter i vaccinationsprogrammet (i skrivende stund er omkring 63.000 danskere blevet vaccineret. Til sammenligning er omkring 1,5 mio. israelere blevet vaccineret). Læs også MIFFs artikel; Hvad er det Israel kan som EU og Danmark ikke kan?

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm sagde blandt andet: – Jeg vil gøre alt for, at vi får overhalet Israel og de andre lande.

Flemming Konradsen som er professor i global sundhed på Københavns Universitet forklarede blandt andet Israels vaccinesucces således; Israel er et meget ‘velorganiseret land’ og tilføjede: – Før vi bliver alt for rosende, bør det fremhæves, at den israelske stat ikke ønsker at sikre, at vaccinerne bliver tilbudt de mange palæstinensere, der bor i de besatte områder. De tilbyder kun vaccinen til beboerne i de jødiske beboelser i de besatte områder.

Sandheden er at PA IKKE vil have Israels hjælp
Samme falske påstand blev også spredt i engelsksprogede aviser – eksempelvis i The Guardian – læs mere HER. Først langt nede i avisens artikel stod der at: ”På trods af forsinkelsen har [de palæstinensiske] myndigheder (PA) ikke bedt om hjælp fra Israel. Koordineringen mellem de to sider blev stoppet sidste år, efter den palæstinensiske præsident [Mahmoud Abbas] afbrød sikkerhedssamarbejdet i flere måneder.” Læs MIFFs artikel om det HER.

Sandheden er at PA IKKE ville tale med Israel da de bestilte Corona-vacciner, PA ville heller IKKE koordinere den komplekse udrulning af vaccineprogrammet med Israel.

Derudover bør det understreges at der ikke er tale om besatte områder:

Israel arvede mandatets grænser i henhold til folkeretten
Den universelle regel for bestemmelse af grænser for nye stater, uti possdetis juris dikterer at de er etableret med de administrative grænser for den tidligere administrative myndighed. Forud for Israel blev Mandatet af Palæstina oprettet af Nations League og administreret af Storbritannien. Som den eneste stat, der kom ud af mandatet i 1948, dikterer folkeretten at Israel arvede mandatets administrative grænser. Dette princip bestemmer at det pågældende område har været under israelsk suverænitet siden statens uafhængighed, det gjaldt også under Jordans besættelse af territoriet mellem 1948 og 1967. Mens territoriet er politisk omstridt, er det juridiske princip fuldstændig klart. Udtrykket “annektering” er grundlæggende misforstået. Læs mere HER.

Princippet om at en ny stat arver grænser fra den sidste øverste administrative myndighed, er blevet anvendt universelt efter uafhængigheden af ​​nye stater, blandt andet stater i Asien, Afrika, Sydamerika og det tidligere Sovjetunion. Den eneste undtagelse ser nu ud til at være med hensyn til oprettelsen af ​​Israel. Princippet blev slået fast i november sidste år efter USA’s udenrigsminister Mike Pompeo gjorde klart at israelske bosættelser på Vestbredden (Judæa og Samaria) ikke er i strid med international lov. Læs MIFF’s artikel USA: – Israelske bosættelser er ikke i strid med folkeretten.

PA må bære ansvaret for ikke at ville samarbejde med Israel
For noget tid siden hævdede en NGO, ifølge Jerusalem Post (læs mere HER) at Israel ikke hjælper palæstinenserne tilstrækkeligt i kampen mod Corona. Som svar fremlagde den israelske regering i maj 2020 i højesteret en lang liste med tiltag, som Israel havde gennemført for at hjælpe palæstinenserne med at stoppe Corona-smitten. Israel har blandt andet afholdt kurser for palæstinensisk sundhedspersonale og laboratorieteknikere og sørget for levering af Corona-tests. Herefter besluttede PA at stoppe al samarbejde med Israel, hvorfor Corona-samarbejdet også stoppede. Eftersom PA har ansvaret for den palæstinensiske befolkning som lever i de områder som de har ansvaret for, må PA også påtage sig ansvaret for konsekvenserne ved at stoppe samarbejdet med Israel.

I december udtalte Israels sundhedsminister Yuli Edelstein til avisen New York Times, at Israel ønsker at hjælpe med at forhindre Corona-spredningen blandt palæstinenserne og at han ikke er i “tvivl om, at det vil ske.”

For et par uger siden skrev Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post blandt andet at: – Palæstinenserne forventer ikke at Israel sælger dem vaccinerne eller at Israel køber vaccinen på deres vegne… palæstinenserne vil snart modtage omkring fire mio. doser af den russiske Corona-vaccine. PA har med hjælp fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) formået at sikre vaccinen fra andre kilder.

PA forventer at modtage Sputnik V og AstraZeneca vaccinerne til februar. Det kan sammenlignes med nabolandene i regionen, inklusiv lande med større palæstinensiske befolkninger som eksempelvis Libanon og Jordan, som ikke har gennemført vaccinationsoperationer og mange andre fattige lande som også deltager i WHO’s vaccine-hjælpeprogram. Derudover kunne Jerusalem Post den 6. januar berette at Israel har overført nogle doser af vaccinerne til PA – læs mere HER.

PA ansvarlig for vaccine-program i henhold til Oslo-aftalerne
Oslo-aftalerne var midlertidige aftaler – dvs ikke endelige fredsaftaler, men betragtes som internationalt juridisk bindende aftaler mellem Israel og palæstinenserne – læs MIFFs artikler om Oslo-aftalerne HER. I henhold til Oslo-aftalerne har de palæstinensiske myndigheder (PA) ansvaret for sundhedsydelser – også vaccinationer for palæstinenserne i Judæa, Samaria (Vestbredden) og Gaza. PA har haft det ansvar i omkring 30 år, noget deres journalister som ynder at citere terrorgruppen Hamas’ sundhedsministerium (Hamas har haft kontrollen over Gaza siden 2007) for falske påstande om Israels skader også ved.

Israel vaccinerer allerede palæstinensere
Israel vaccinerer palæstinensere i Øst-Jerusalem. De er ikke israelske statsborgere, de er indbyggere, i Henhold til Oslo-aftalerne har Israels ansvaret for deres sundhedsydelser. Palæstinensere over 60 år eller dem som har en kronisk lidelse, kan blive vaccineret i israelske vaccine-klinikker tæt på deres hjem. Israel planlægger desuden at vaccinere endnu flere palæstinensere indsat i israelske fængsler. Israels vaccine-program har fra dag èt kørt i landets overvejende arabiske områder. Af bekymring for at de israelske-arabere ikke ville lade sig vaccinerer, har premierminister Benjamin Netanyahu besøgt to arabiske byer for at fremme vaccinering.

Israel diskriminerer ikke i vaccine-programmet
Der er IKKE etnisk eller religiøs diskrimination i Israels vaccine-program, tværtimod tilskynder den israelske regering alle landets forskellige mindretal – muslimer, drusere, beduinere, tjerkessere, samaritanere, kristne og andre til at blive vaccineret. Derudover skal det understreges at ALLE israelske statsborgere – uanset køn, etnicitet og religion har lige rettigheder i henhold til Israels Uafhængighedserklæring.

Falske beskyldninger mod Israel giver opmærksomhed
Det giver flere klik på artikler med hjerteskærende overskrifter – om nyheden er sand eller ej betyder knap så meget. MIFF har i flere år gjort opmærksom på at medierne ikke fortæller hvad der egentlig sker i Israel. Ofte bruger de også meget tvivlsomme kilder, som læser er det derfor umuligt at skelne mellem sandhed og løgn. Anti-israelske holdninger præger ofte medierne og rapporteringen fra Israel er desværre derefter. Derfor lægger MIFF store kræfter i at gå medierne på klingen – medierne bør være upartiske og rapporterer sandheden. Det er skærpende når eksperter udtaler sig uden at vide hvad de taler om – eksemplet længere oppe fra BT med Flemming Konradsen som er professor i global sundhed på Københavns Universitet er et klassisk eksempel på ukorrekte og vildledende oplysninger uden hold i virkeligheden.

Tidligere Knesset-medlem Einat Wilf som også har været MIFFs gæst (læs mere HER) skrev på Twitter:

Journalister og redaktører har et stort ansvar
Journalister og redaktører har et stort ansvar og burde stille kritiske spørgsmål til NGO’er og andre som beskylder Israel for alle verdensproblemer – den nuværende situation er absurd og det bør stoppes.

Vil du vide mere om falske nyheder om Israel? Køb bogen Det falske bildet av Israel,
skrevet af MIFFs daglige leder Conrad Myrland – klik HER for at bestille.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem