Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Libaneser til israelsk journalist: – Libanon kollapser

Frygten for at Libanon kollapser stiger og dermed også risiko for endnu mere spænding ved grænsen med Israel. (Foto: Evan Bench, Wikimedia Commons)
- Libaneserne er misundelige på israelerne som lever et normalt liv, mens vi lever under Hizbollahs terrorregime, fortæller libaneser til Ohad Chemo fra N-12.

I går blev Nord-Israel angrebet af tre raketter fra Libanon, raketterne er en påmindelse om stigende spænding og bekymring ved Israels grænse med Libanon, landet som reelt styres af den iranskstøttet terrororganisation Hizbollah – læs om raketangrebet HER.

Ohad Chemo er israelsk journalist på den israelske nyhedskanal N-12. Chemo taler arabisk og rapporterer om det der sker i arabiske samfund i Israel og i Mellemøsten. I går udgav Chemo artikel og interview med libanesere i Libanon som fortæller om et land på vej til at bryde sammen – artiklen er oversat fra hebraisk.

I går var det et år siden eksplosionen i Beiruts havn som tilskrives terrororganisationen Hizbollah – læs mere HER.

Her er Chemos interview med flere libanesere (alla optræder anonymt da det er livsfarligt for dem hvis Hizbollah opdager at de har talt med israelske journalister):

– Vi er kommet her til grænsen i et forsøg på at forstå hvad der sker hos vores nabo mod nord, som de seneste måneder oplever en af ​​de værste kriser i sin historie – Libanon er ved at bryde sammen, fortæller Chemo.

“Situationen er virkelig svær, det er en tragedie,” fortæller shiitisk libaneser som bor i en af ​​landsbyerne tæt på grænsen med Israel. Vedkommende risikerer livet ved at tale med israelske journalister og optræder derfor anonymt. Han fortæller blandt andet at en liter benzin koster over 66 kr, der er næsten ingen elektricitet eller medicin på hylderne.

Samme billede ses også i andre dele af Libanon. En indbygger i Beirut risikerer livet og fortæller de israelske journalister om at leve i skyggen af katastrofen: “For os er landet allerede kollapset. Dem om kan overleve, er dem som har familie i udlandet som kan sende dem 600-1200 kr om måneden. Uden den ville befolkningen i Libanon sulte.”

– For at få en anden vinkel på, hvad der sker hos vores naboland, mødte vi Muhammad ved grænsen, han er tidligere libaneser som flygtede til Israel og er i tæt kontakt med den verden han forlod, forklarer Chemo. “Du kan kun blive behandlet på hospitalet hvis du har penge,” fortæller han. “En af mine venner fortalte at han var bange for, at hans datter ville få feber, fordi der ikke er medicin. Han bad mig om hjælp mig, så jeg sendte medicin.” fortæller Muhammad (redaktionen kender hans rigtige navn).

Ifølge Muhammad er situationen i de sydlige landsbyer bedre end i det nordlige Libanon: “Her har de landbrug, kvæg, får. Hvad kan du gøre i Beirut og i nord? Der er kun bygninger og fattigdom der.”

– Mens vi talte med Muhammad, så vi Samtidig FN og den libanesiske hær kører forbi, men det er blot for syns skyld – den reele magthaver i Libanon er iranskstøttet Hizbollah og teksten på billedet af Irans ayatollah Khomeini tæt på grænsen siger det hele: “Jerusalem er tættere på, vi kommer.” Læs om Irans rolle i Libanon HER. Læs om iranskstøttet Hizbollah HER.

Muhammad er enig i at terrororganisationen Hizbollah har den fulde kontrol over området: “Det her er Hizbollahs største højborg. De er overalt, fra Rosh Hanikra til Kfar Shuba. Hizbollah og kun Hizbollah.”

Landsbyen Kila beliggende tæt på grænsen med Israel, fortæller en del af historien om Syd-Libanon og Hizbollahs kontrol over regionen. På den ene side ubeskrivelig fattigdom og økonomisk krise, på den anden side rigdom og luksus – men kun hos dem som er tilknyttet Hizbollah. For eksempel tilhører en af ​​de luksuriøse villaer på stedet senior Hizbollah-embedsmand Nabil Kauk. Hvor kommer pengene fra? I Libanon hedder det sig at kilden er familien Fayyad, fra hvis område den vigtigste Hizbollah angrebstunnel blev gravet.

“Alle politikere er bange for dem,” fortalte en indbygger i Beirut, som Chemo talte med. “De ved, at alle som modsætter sig dem, kan dø. De har mange våben og kontrollerer landet bag kulisserne.”

Udover de hårde anklager mod ham, har Hizbollah været udsat for flere nylige kriser. I går markerede årsdagen for eksplosionen ved havnen i Beirut, og Libanon beskylder Hizbollah for eksplosionen – læs MIFFs artikel om eksplosionen HER. Derudover vakte det luksuriøse bryllup af datteren af højtstående Hizbollah-medlem mens landet er på randen til at kollapse voldsom kritik.

– Hen imod slutningen af ​​vores samtale med Muhammed beskriver han et gyserscenario som kan blive virkelighed: libanesiske flygtninge som vil nå grænsen og kræve asyl i Israel: “De er misundelige på israelerne som lever her og har et normalt liv. Det vil ske meget snart. Vi må se hvad der vil sker, hvis Hizbollah skader det libanesiske folk, alt vil ændre sig.” Slutter Muhammad.

Læs MIFFs artikel: De blev født i Libanon men ser sig selv som israelere. Efter Israel trak sig ud af Libanon i 2000, flygtede mange tidligere Tzadal-soldater (Syd-libanesisk hær) med deres familier til Israel. Deres børn er vokset op i Israel og betragter sig selv som israelere.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem