Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

468 danske musikere vil have Israel udelukket fra Eurovision

20 årige Eden Golan er blevet valgt til at repræsentere Israel i Eurovision 2024 i Sverige. (Foto: Keshet)
Blandt musikerne er MØ, Tessa og Shaka Loveless

Ultimo januar 2024 skrev MIFF om at der i flere lande, inkl. Danmark lægges pres på for at få EBU til at udelukke Israel fra Eurovision 2024 i Malmø.

Baggrunden er 7. oktober-massakren mod Israel, den værste massakre mod jøder siden Holocaust. Siden massakren er verdens eneste jødiske stat blevet angrebet fra alle fronter, inkl. raketangreb fra flere arabiske lande og Sydafrika, som anklager Israel for folkemord. 

IDR har tidligere meldt ud at den skattefinansieret kanal og Danmark følger EBU’s holdning og ikke vil boykotte begivenheden: – EBU har meldt ud, at Israel er en del af Eurovision, og det støtter vi op om, udtalte Gustav Lützhøft, DR’s ledende redaktionschef i DR Kultur, Musik og Debat.

468 danske musikere vil have Israel udelukket, blandt musikerne er MØ, Tessa og Shaka Loveless som har sendt brev til DR med krav om at Israel udelukkes, skriver TV2

Se hele listen over de danske musikere som har underskrevet brevet til DR her.

Formand for Melodigrandprixfans.dk, Hanne Bjørn udtaler- Eurovision handler netop om at samle os og ikke om at adskille os. Eurovision blev til på bagsiden af Anden Verdenskrig, da man forsøgte at samle Europa. Det har fungeret rigtig godt alle de år, på trods af at der er lande, som ikke altid er helt enige.

EBU vil ikke udelukke Israel, ifølge journalist, radiovært og Eurovision kommentator Ole Tøpholm er sagen meget mere kompleks end mange regner med. EBU fører ikke udenrigspolitik, men kræver at landene retter sig efter deres regering. Derfor var det også lettere at beslutte, at udelukke Rusland efter invasionen af Ukraine: – Der blev indført sanktionspakker mod Rusland, og de blev smidt ud af det gode selskab på alle niveauer. Det er ikke situationen med Israel. Det er stadig et land, vi samarbejder med, og der er ikke blevet indført sanktioner, siger Tøpholm.

Tøpholm understreger, at diskussionen om at udelukke Israel fra Eurovision ikke er ny. I år er der blot blevet hældt mere benzin på bålet. 

DR’s ledende redaktionschef i DR Kultur, Debat og Musik, Gustav Lützhøft tilføjer: – DR har respekt for debatten om denne ulykkelige og komplicerede humanitære krise, som vi er vidner til i øjeblikket. Vi synes bestemt heller ikke, at det er nogen nem situation. EBU har meldt ud, at Israel er en del af ESC (Eurovision Song Contest, red.), og det støtter vi som udgangspunkt, men vi følger naturligvis situationen tæt.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem