Search
Den 7. oktober blev Israel udsat for den værste massakre mod jøder siden Holocaust. Siden er verdens eneste jødiske stat blevet angrebet fra alle fronter, inkl. raketangreb fra flere arabiske lande, Sydafrika som anklager Israel for folkemord og nu krav fra bla. Island, Finland og Danmark om at udelukke Israel fra Eurovision. (Foto: Erik Schultz, Nørrebro, 17. juli 2014, flickr)

DR til demonstranter: Vi støtter EBU-udmelding om at Israel kan deltage i Eurovision

Den 7. oktober blev Israel udsat for den værste massakre mod jøder siden Holocaust. Siden er verdens eneste jødiske stat blevet angrebet fra alle fronter, inkl. raketangreb fra flere arabiske lande, Sydafrika som anklager Israel for folkemord og nu krav fra bla. Island, Finland og Danmark om at udelukke Israel fra Eurovision.

Den 7. oktober 2023, blev Israel udsat for den værste massakre mod jøder siden Holocaust. Siden er verdens eneste jødiske stat blevet angrebet fra alle fronter, inkl. raketangreb fra flere arabiske lande, Sydafrika som anklager Israel for folkemord og nu krav fra bla. Island, Finland og Danmark om at udelukke Israel fra Eurovision.

Island har indsamlet 10.000 underskrifter med krav om at boykotte den internationale sangkonkurrence, hvis Israel deltager.

Finland – 1.300 musikere har protesteret mod Israels deltagelse og det vides ikke om landet vil deltage, hvis Israel deltager.

Danmark – demonstranter har krævet at Danmark ikke deltager og at DR boykotter Eurovision, hvis Israel deltager.

IDR har meldt ud at den skattefinansieret kanal og Danmark følger EBU’s holdning og ikke vil boykotte begivenheden, samtidig understreges det, at udviklingen bliver fulgt.

– EBU har meldt ud, at Israel er en del af Eurovision, og det støtter vi op om, siger Gustav Lützhøft, DR’s ledende redaktionschef i DR Kultur, Musik og Debat

EBU har meldt ud, at Israel som har deltaget i Eurovision siden 1973 og vundet 4 gange, gerne må deltage på lige fod med de øvrige deltagende lande.

Forskellen mellem Rusland og Israel – da krigen i Ukraine brød ud i 2022, udtalte Lützhøft: – Det er vigtigt, at vi fra DR’s side får sendt et klart og tydeligt signal om, at vi ikke mener, at Rusland hverken bør eller kan deltage i årets Eurovision.

Om Israels deltagelse i Eurovision 2024, udtaler Lützhøft: – Vi er en del af Eurovision Song Contest, og vi har noteret os, at de melder ud, at Israel er en del af konkurrencen.

Lützhøft understreger at det er yderst svært at sammenligne de to konflikter og uddyber: – Det, der gjorde sig gældende i forbindelse med Rusland, var, at der var en lang række lande, som stod sammen og sagde, at der var en situation, man ikke kunne være med til. Det gjorde vi som sagt her i Danmark både som nation og sidenhen også som public service broadcaster.

Samtidig understreger Lützhøft, at man følger udviklingen: – Vi forholder os både til, hvilke udmeldinger der kommer fra EBU, Eurovision og nabolandene. Vi følger det tæt og synes ikke, at det er nogen nem situation

Kan musik og politik adskilles og hvad vil der ske hvis Israel vinder Eurovision 2024? Lützhøft udtaler:
– Selvfølgelig kan man ikke adskille de to ting, hvor gerne man end ville. For selvom det er en musikkonkurrence, er der politik i alt, så snart der er lande. Men at spekulere i, hvad der kan ske, er for tidligt på nuværende tidspunkt.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp