Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Internationalt broderi-projekt til minde om myrdet Ori Ansbacher

Internationalt broderingsprojekt til minde om Ori Ansbacher. På billedet ses Oris mor, Noa Ansbacher. (Foto: Fra Twitter - Quilt Israel: https://quiltisrael.com/ori-ansbacher-memorial-quilt/)
5.200 broderede kvardrater fra forskellige lande danner tilsammen et kæmpe broderingsprojekt til minde om Ori Ansbacher som blev voldtaget og myrdet af en palæstinenser tidligere på året.

Artiklen er oversat fra engelsk af Henrik Engel Elborough.

Israelere, hvis forældre er dræbt i terrorangreb har samlet 5.200 broderi-kvardrater fra flere lande. Det broderede projekt hænger nu i Jerusalems gamle by, skriver Times of Israel.

Hundredevis af farverige broderede kvardrater, vævet og syet af tusinder af personer over hele verden til minde om Ori Ansbacher, en 19-årig kvinde, der var myrdet i en af Jerusalems skove tidligere på året. Tilsammen danner de farverige broderede kvardrater et massivt 3 meter langt israelsk flag, som nu hænger udenfor Cardoen i det jødiske kvarter i Jerusalems gamle by.

Projektet, som samlede 5.200 broderi-arbejder lavet af en bred vifte af personer fra hele verden – hovedsageligt kvinder, blev skabt af Bat-Sheva Sadan, hvis egne forældre blev myrdet for 16 år siden i et terrorangreb.

Sadan var voldsomt forpint og bedrøvet over drabet på Ansbacher, og bad kvinder om at brodere deres følelser på tekstil. Hun skrev et opslag på Facebook, og endte med at samle mere end 5.000 broderede kvadrater fra 11 lande.

”Broderi har været kvinders arbejde igennem tiden”, sagde Sadan, som stadig søger midler til at færdiggøre projekter til flere synlige steder i Israel.

Iblandt dem, der broderede var et barn med særlige behov, som holdt hånden på sin lærer, der udførte selve broderingen, en gruppe af ældre kvinder med demens, en Belz Hasidic kvinde og en mor siddende ved sin søns hospitals-seng.

En kvinde arbejdede på et stykke stof taget fra materiale hun bragte med fra Bergen Belsen KZ-lejren, imedens en anden brugte et stykke af sin døde broders uniform fra det israelske forsvar (IDF).

Nogle af dem som broderede kendte Ansbacher, eksempelvis hendes børnehavepædagog og en elev fra den skole hun arbejdede på mens hun aftjente i national service (alternativ til aftjening i det israelske forsvar), der lærte at brodere netop til dette projekt.

Familier arbejdede sammen – ældre generationer lærte de yngre generationer at brodere. Nogle af de broderede kvardrater blev syet sammen til en bryllupskappe (Chupa), som blev brugt under et bryllup for nyligt.


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem