Her ses udbrændte biler i byen Huwara hvor bosættere lavede optøjer efter to unge israelske børdre blev dræbt ved byen af palæstinensiske terrorister i søndags. (Foto: Erik Marmor/Flash90)

Israelerne samler penge ind til palæstinensere hvis huse og biler blev ødelagt af bosættere

På mindre end et døgn er der blevet samlet over 2 millioner kroner ind og mange israelere vil gerne give penge til at hjælpe.

Den 26. februar gik flere bosættere til angreb mod palæstinensere i byen Huwara i Judæa og Samaria (Vestbredden) efter to unge israelske brødre var blevet dræbt i terrorangreb af palæstinensiske terrorister. Flere boliger, forretninger og biler blev sat i byen hvor terrorangrebet var sket få timer tidligere.

De to israelske brødre Yigal (19) og Hillel Yaniv var blevet skudt og dræbt af palæstinensiske terrorister mens de sad fast i trafikken i deres bil.

En 37-årig palæstinensisk blev dræbt og flere blev alvorlig såret. Israels forsvarshær (IDF) reddede flere palæstinensere ud af brændende huse.

Store dele af de israelske samfund har fordømt optøjerne. Flere israelere ønsker at hjælpe de palæstinensere som har mistet ting i brandene – på mindre end 24 timer blev der indsamlet over 2 millioner kroner, det var ti gang så meget som målet med indsamlingen.

Over 7000 israelere har bidraget økonomisk til palæstinenserne på under et døgn.

Den israelske politiker Yaya Fink fra Arbejderpartier tog initiativ til indsamlingen til palæstinenserne.

– Det er et lille bidrag, som det jødiske ordsprog siger: Et lille lys kan fordrive meget mørke, udtaler Fink til Times of Israel.

Flere yderliggående bosættere gik til angreb mod palæstinensere i byen Huwara efter to unge israelske brødre blev dræbt i søndagens terrorangreb. (Foto: Privat)

Politikeren udtaler at det var forfærdeligt at se klip fra Huwara og at de fleste israelere tager stærkt afstand fra brandene, men at der også er dem, der støtter ekstremisterne – selv inden for den israelske regering.

Han henviser til kommentarer fra Tzvika Fogel fra det højreorienteret parti Otzma Yehudit, som har udtrykt støtte til dem, der angreb Huwara. Partileder Itamar Ben Gvir har ikke fordømt optøjerne.

Ben Gvir har en central post i Israels regering som indenrigssikkerhedsminister, Tzvika Fogel leder Knessets udvalg for offentlig sikkerhed.

– Vi kan ikke behandle dem som udstødte. De er blandt lederne i Israel i dag. Derfor har vi behov for en folkelig bevægelse mod dem, der spreder lys, og bekæmper de her mennesker, siger Fink, der selv er religiøs jøde.

Både Israels premierminister Benjamin Netanyahu, præsident Isaac Herzog og andre ledende israelske politikere har fordømt optøjerne på det kraftigste.

Fink fortæller han er i kontakt med lokale ledere i Huwara for at finde ud af, hvordan pengene kan overføres. Der vil også blive foretaget et baggrundstjek på dem som skal modtage pengene, så de ikke ender i hænderne på nogle som har været involveret i terror.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp